MENIU CAUTĂ

Elveția este una dintre cele mai înarmate țări din lume, deși nu a participat la niciun război

Distribuie

La sfârșitul anului 2017 exista 857 de milioane de arme de foc deținute de civili în întreaga lume. Dintre acestea, doar 100 de milioane erau înregistrate.

Elveția se situează pe primele locuri în lume în ceea privește numărul proprietarilor de arme, estimându-se că există 3,4 milioane de arme la o populație de aproximativ 8 milioane de oameni. Elveția este depășită doar de SUA, cu 89 de arme la suta de locuitori și de Yemen, cu 55 de arme la suta de locuitori, scrie Capital.ro.

Una dintre explicații ar fi aceea că Elveția are un sistem militar național aparte, care se bazează mai mult pe ”milițiile” cetățenești. Fiecare bărbat elveţian între 18 şi 34 de ani efectuază un stagiu militar obligatoriu şi are dreptul să deţină o armă de asalt sau un pistol, la el acasă, cu scopul de a-și apăra țara la nevoie.

Istoricii din Elveția cred că tocmai acest sistem ar fi descurajat Germania nazistă să invadeze Elveția în timpul celui de-al Doilea Război Mondila. Elvețienii s-au pronunțat într-un referendum, anul acesta, în favoarea menținerii stagiului militar obligatoriu. Aproximativ 73% dintre oameni au respins propunerea organizației pacifiste ”Pentru o Elveţie fără armată” (GSsA) ca serviciul militar obligatoriu să fie eliminat și să se creeze o armată alcătuită din voluntari sau din militari profesioniști.

Numărul deceselor provocate de arme de foc în Elveția este de 3 la 100.000 de locuitori. Numărul este foarte mic în comparație cu cel din SUA, unde statisticile arată că se înregistrează 10,3 morți la 100.000 de locuitori.

Elveția este, totodată, cea de-a doua țară, după Finlanda, cu cele mai multe decese cauzate de armele de foc.


CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV/ Matteo a rămas fără ținutele de scenă la întoarcerea din China. Concert în haine vechi!


 

Comentarii