De Răzvan Mihalașcu,

O cauză a disensiunilor este legată de faptul că nu toate statele europene agreează varianta spitzenkandidaten, adică a unui candidat principal pentru funcţia de şef al Comisiei din partea fiecărui grup.

Socialiştii europeni îl susţin pe actualul vicepreşedinte al Comisiei, Frans Timmermans, în timp ce popularii îl au candidat pe Manfred Weber. Liberalii au avansat numele comisarului pentru Concurenţă, Margrethe Vestag.

„Cei trei candidaţi principali, cele trei nume au fost testate de Donald Tusk, iar acesta consideră că nu există o majoritate pentru niciunul dintre ei”, a declarat Emmanuel Macron, conform agenţiei Reuters, preluată de Mediafax.

„Este destul de clar că nu există o majoritate pentru domnul Weber”, a adăugat președintele Franței.

Franţa este printre ţările care nu susţin ideea „candidatului principal”. Emmanuel Macron a precizat că nu ar fi astfel împotriva unei candidaturi germane, precizând că ar susține-o pe Angela Merkel. Actualul cancelar a anunţat că vrea să se retragă din fruntea Guvernului de la Berlin.

Nu sunt împotriva unei candidaturi germane, am declarat anterior şi nu era o glumă, că dacă Angela Merkel ar fi fost un candidat, aş susţine-o, pentru că sunt de părere că are calităţi, aptitudini pentru a fi un preşedinte foarte bun al Comisiei”, a mai afirmat Macron.

„Nu este ceea ce vrea şi îi respect decizia”, a declarat liderul francez.

După aproape patru ore de discuții pe tema selectării unui nou președinte la Comisiei Europene, aceștia au decis să organizeze un nou summit pe 30 iunie, relatează Financial Times.

„Nu a existat o majoritate pentru niciun candidat”, a declarat Donald Tusk, președintele Consiliului European, conform sursei citate.

Negocierile ar urma să fie reluate săptămâna viitoare la Osaka, în Japonia, unde Germania, Franța, Spania, Italia, Marea Britanie și Olanda vor participa la summit-ul G20.

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze
Recomandări

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a glumit spunând că uneori este mai rapid „să alegi un papă”.

Liderii UE nu au reuşit să cadă de acord nici asupra altor posturi importante., inclusiv cel de presedinte al Consiliului European şi de preşedinte al Băncii Central Europene. Printre numele menţionate pentru postul de preşedinte al Consiliului se numără premierul Charles Michel al Belgiei, premierul Lars Lokke Rasmussen din Danemarca şi premierul portughez Antonio Costa.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat într-un interviu acordat marţi RadioTeleviziunii elveţiene (RTS) că el ar susţine-o pe cancelarul german Angela Merkel dacă aceasta ar candida pentru a-i succede lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene.

Negocierile asupra posturilor-cheie din Uniunea Europeană – preşedinţiile Comisiei, Consiliului şi Băncii Centrale Europene şi postul de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe – au început la 28 mai în siajul alegerilor europene. Subiectul va fi pe agenda discuţiilor la Consiliul European din 20-21 iunie. 

foto: EPA


Citește și:

EXCLUSIV | Un milionar american, însurat și cu 8 copii, s-a îndrăgostit nebunește de o moldoveancă, iar în două luni i-a alimentat contul cu sute de mii de dolari. Fiindcă nu le-au crezut povestea de iubire, autoritățile și o bancă comercială din Brașov au pus sechestru pe banii fetei din Onești

Ilie Dumitrescu a avut o aventura cu o femeie maritata. A spus cine este: "Omul m-a sunat și mi-a spus: «Am o familie și te rog să încetezi»"
GSP.RO

Ilie Dumitrescu a avut o aventura cu o femeie maritata. A spus cine este: "Omul m-a sunat și mi-a spus: «Am o familie și te rog să încetezi»"

Horoscop 20 ianuarie 2020. Racii trebuie să își schimbe prioritățile
HOROSCOP

Horoscop 20 ianuarie 2020. Racii trebuie să își schimbe prioritățile

Urmărește cel mai nou VIDEO