Potrivit generalului Merilo, Estonia și Finlanda își vor spori cooperarea în domeniul apărării maritime. Părțile sunt gata să dezvolte planuri mai specifice pentru interzicerea completă a acțiunilor inamice în Marea Baltică, dacă acest lucru devine necesar.
Comandantul Forțelor de Apărare ale Estoniei apreciază că acest lucru este realizabil. Întrebat dacă Golful Finlandei ar putea fi interzis Rusiei, el a explicat că aceasta va depinde de situația de securitate. „Suntem pregătiți să facem acest lucru pentru a ne proteja”, a subliniat comandantul-șef al armatei estone.
La începutul lunii mai, comandantul de atunci al Forțelor de Apărare ale Estoniei, Martin Herem, a propus blocarea Mării Baltice pentru Rusia. Potrivit acestuia, Estonia are minele marine și rachetele antinavă necesare pentru a atinge acest obiectiv.
În octombrie anul trecut, președintele leton Edgars Rinkevičs a declarat că navele rusești ar putea fi blocate în Marea Baltică dacă se confirmă implicarea Moscovei în deteriorarea conductei de gaz Balticconnector și a cablului de telecomunicații dintre Suedia și Estonia. Potrivit lui Rinkevičs, această problemă a fost discutată cu autoritățile din două state membre NATO: Finlanda și Estonia. Ulterior, China a recunoscut că una dintre navele sale a deteriorat conducta de gaz și cablul.
Fostul comandant suprem al Forțelor Aliate din Europa, amiralul american James Stavridis, a apreciat că Marea Baltică a devenit un „lac intern” al NATO odată cu aderarea Suediei și a Finlandei pe fondul invaziei ruse la scară largă din Ucraina. Potrivit acestuia, în cazul unor ostilități, apele Mării Baltice ar putea fi folosite pentru a neutraliza țintele militare din exclava rusă Kaliningrad, astfel încât forțele terestre ale Kremlinului să nu preia controlul asupra Coridorului Suwalki în scopul de a separa țările baltice de aliații lor NATO.