MENIU CAUTĂ

Exclusiv | Conform Securităţii, Radu Beligan a desfiinţat, în 1982, piesa «O scrisoare pierdută», regizată de Liviu Ciulei, pe motiv că acesta plecase din ţară: „O crimă pentru actul cultural”

Distribuie

În Cartea Albă a Securităţii, ediţie îngrijită de Virgil Măgureanu, fost şef al SRI, la data de 30 noiembrie 1982 apare nota cu numărul 296, ”colectată” de Securitatea Municipiului Bucureşti şi semnată chiar de conducătorul acestui serviciu, colonelul Gheorghe Dănescu. În rândurile ce urmează, vă reproducem un pasaj elocvent din respectiva notă, în care e adusă în discuţie atitudinea lui Radu Beligan, artist al Poporului şi directorul Teatrului Naţional din Bucureşti la acea vreme, raportată la piesa ”O scrisoare pierdută”, regizată de Liviu Ciulei, plecat din România în 1980.

Voia difuzarea variantei lui

”Radu Beligan se arată nemulţumit şi pentru faptul că televiziunea a transmis piesa «O scrisoare pierdută », în regia lui Liviu Ciulei, care a întors spatele ţării, plecând în străinătate, şi nu pe cea regizată de un membru al CC al PCR, adică de el. După opinia sa, tinerii care iau contact pentru prima oară cu o astfel de piesă, precum cea transmisă, nu au de învăţat, ea constituind o «crimă pentru actul cultural în sine»”.
De menţionat că Radu Beligan a fost membru al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Român (PCR) între 1969 şi 1989, dar şi deputat în Marea Adunare Naţională (MAN) între anii 1961 şi 1975.

Citește mai multe despre Investigații şi Reportaje pe Libertatea.

Comentarii