MENIU CAUTĂ
29 Aug. 2018 21:00 , de Cristina Sterian

EXCLUSIV / Declarația unui fermier despre uciderea porcilor: „A fost un masacru. Sunt șocat. Am în ochi imaginea cu porcii cărora le dădea sângele pe rât”

Distribuie

Și-a văzut toată afacerea în care a investit bani grei, dar mai ales suflet, distrusă într-o singură zi. Omul este revoltat și spune că românilor le-au fost furate și bucuria, și tradiția tăiatului porcului de Crăciun. Este convins că pesta porcină nu există și că este vorba doar despre "interese naționale".

„Au omorât tot ce era de omorât. A fost un masacru. Sunt șocat. Am în ochi imaginea cu porcii pe care i-am crescut, în timp ce se zbăteau și le dădea sângele pe rât. Uniunea Europeană ne spune despre asomarea porcilor, dar noi nu respectăm nicio regulă”, declară, pentru Libertatea, proprietarul unei microferme din Agigea, județul Constanța.

Romeo Căpățână este proprietarul unei microferme de porci din Agigea. Omul spune că a ales să crească animale din pasiune, dar și respectând tradiția familiei sale. De la părinți a învățat că animalul crescut natural, în propria bătătură, dă carne bună, dar și satisfacția că îți poți hrăni familia cu alimente sănătoase.

Bărbatul, originar din județul Galați, a ales să înființeze la Agigea o microfermă. Avea în jur de 100 de porci, o investiție pe care o apreciază la circa 40 – 50 de mii de euro, o pasiune în care a investit, pe lângă bani, și suflet.

„Cutremurător să vezi porci grămadă, mari și mici, într-o agonie totală”

Totul s-a destrămat acum, din cauza pestei porcine. Zilele trecute, omul s-a trezit pe proprietatea sa de la Agigea cu o echipă de tehnicieni veterinari care i-au spus că toți porcii pe care îi are vor trebui sacrificați. Preventiv… Chiar dacă niciunul nu dă semne de boală. Agigea nu e focar de pestă porcină, dar localitatea se află doar în raza de supraveghere.

Omul este revoltat și spune că animalele i-au fost omorâte deși erau sănătoase, autoritățile având doar suspiciunea prezenței virusului în zonă, nicidecum o confirmare: „Ei zic că sunt suspiciuni, dar a văzut cineva vreun porc cu pestă la Agigea? Nu a văzut! Pentru că acești porci sunt sănătoși, nu au semne de boală. Ei omoară tot!”.

Potrivit legislației în vigoare, în cazul în care există o confirmare privind existența bolii, toate animalele sunt sacrificate pe o rază de 10 kilometri.

Până în data de 19 august, pe baza buletinelor de analiză emise de Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul IDSA, Pesta Porcină Africană a fost confirmată în gospodării aflate în 25 de localităţi din judeţul Constanţa, potrivit DSVSA.

Astfel, au fost declarate focare de pestă porcină africană Istria, Vadu, Dulceşti, Cheia, Vadu Oii, Ciobanu, Gârliciu, Hârşova, Pod Giurgeni, Seimenii Mici, Seimeni, Tichileşti, Băltăgeşti, Lazu, Tuzla, Topalu, Traian, Sat Mircea Vodă, Ion Corvin, Viile, Sinoe, Zorile, Piatra, Palazu Mic şi Agigea, unde au şi fost instituite măsurile de punere sub supraveghere sanitar-veterinară oficială a exploataţiilor.

Fermierul spune că în momentul în care au venit tehnicienii sanitar-veterinari, a asistat la un adevărat măcel.

„Au omorât tot ce se putea omorî. I-au omorât prin împușcare, cu pistoale speciale, de la Direcția Sanitar-Veterinară Constanța. A fost măcel, de-a dreptul șocant să vezi cum animalelor pe care tu te-ai chinuit să le crești le curge sânge din nas, le curge sânge din gură. Cutremurător să vezi porci grămadă, unul peste altul, de la purceluși de câteva luni, la animale mari, toți într-o agonie totală. Am această imagine încă pe retină și nu o voi putea uita ușor”, spune șocat bărbatul.

Romeo Căpățână susține că, atâta vreme cât porcii din microferma sa nu aveau nici cel mai mic semn de boală, autoritățile sanitar- veterinare ar fi trebuit să supravegheze proprietatea, nu să treacă la uciderea în masă a suinelor.

„Personal, nici nu cred că există această pestă porcină. Dacă această pestă porcină ar fi existat, nu mai aveam niciun porc mistreț.  Pesta porcină africană se manifestă sub trei forme: supraacută, la care în 24 de ore moare tot efectivul, acută, la care tot efectivul moare în intervalul 2 – 7 zile și pesta subacută, unde în termen de 7 – 15 zile trebuie să moară tot efectivul de animale. Noi nu avem în ferme această boală. O fi altă boală, dar nu PPA”, spune cu tărie fermierul.

„Au furat românului bucuria și tradiția tăiatului porcului de Crăciun”

Fermierul este de părere că, în mod normal, autoritățile ar fi trebuit să spună: „Hai să urmărim, să supraveghem animalele”. În schimb, au venit cu un ordin cu ștampilă și au început să omoare toate animalele. Spune că nu s-a opus, pentru că amenzile sunt foarte mari și poate fi anunțată Poliția.

„Sunt interese naționale, nu vreau să am de-a face cu așa ceva, dar nu e corect”, mai spune Romeo Căpățână.

Crede că românului „i-au fost furate bucuria și tradiția tăiatului porcului de Crăciun și a preparării bucatelor specifice românești”, remarci pe care le face cu amărăciune în glas.

„Pentru mine, creșterea porcilor era un hobby, eu nu trăiesc numai din asta, însă aveam plăcerea de a consuma numai din ferma mea și, când era cazul, și vindeam. Însă sunt foarte mulți oameni în vârstă care trăiesc din asta, care nu-și permit să cumpere un kilogram de carne. Acestor oameni le-a fost furată bucuria tăiatului porcului de Crăciun și a reunirii familiei în jurul porcului. Românii nu vor mai trăi bucuria de a tăia porcul de sărbători, de a-și chema copiii și nepoții să le dea o bucată de carne și șorici, gospodinele nu vor mai simți satisfacția de a pregăti cu mâna lor din carnea crescută în curtea lor bucatele noastre românești. Sunt oameni bătrâni, care după acest episod cu pesta, nu vor mai putea să-și mai cumpere un porc”, spune fermierul.

Romeo Căpățână mai spune că, „după ce va trece nebunia”, o va lua de la capăt, dar până atunci este decis ca el și familia sa să nu consume carne de porc din import.

„Am ajuns să trăiesc și aceste vremuri! Porci sănătoși omorâți fără drept de apel! Nu există pestă porcină africană, căci dacă ar exista, în 15 zile ar muri toți porcii, inclusiv porcii mistreți. Am să o iau de la capăt după ce trece nebunia. Tu dai 3.000 de euro pe un mascul de reproducere, iar în schimb primești 6 lei pe kilogram. Am pierdut 100 de bucăți, dar nu voi mânca din carne adusă de afară. Ar fi bine dacă toți românii ar proceda astfel, dar pentru mulți, e vorba de afaceri grele, de interese, și nu vor face asta”, mai spune fermierul.

În pofida încercărilor repetate din ultimele trei zile ale reporterilor Libertatea de a obține un punct de vedere de la conducerea DSVSA Constanța sau ANSVSA, prin toate mijloacele de comunicare, instituția nu a dat curs solicitărilor până la momentul publicării acestui material.


Citește și: 

SUPER EXCLUSIVITATE/ Primele imagini cu Elena Udrea gravidă în 7 luni. Avem fotografiile și dovezile pe care le vâna toată lumea!

VIDEO/ Satul cu șase Dumnezei: „Dacă vreți să știți cum ne împăcăm, mergeți la cherhana în zori, când se-adună în barcă toate națiile”

Loading...
Comentarii