Florea Fărcășanu, suspectat de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, este finul colonelului Marian Corcodel, fostul şef al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei, și a fost plasat sub control judiciar în dosarul grupării „Executorii”, explică sursele citate.
Procurorii spun, potrivit surselor citate, că acesta, împreună cu soția sa, au accesat în septembrie și decembrie 2007 două credite de la o bancă, în total de aproape 230.000 de franci elvețieni. Garanția pentru aceste credite a reprezentat-o un apartament din Popești Leordeni.
Ulterior, în înțelegere infracțională cu un bărbat, aceștia au încheiat în mod fictiv un contract de împrumut autentificat pentru suma de 23.000 de euro, fără a primi acești bani.
Artificiul, spun sursele citate, a fost făcut pentru executarea silită a acestui contract prin intermediul unor persoane și scoaterea de sub ipoteca băncii a imobilului cu care erau garantate cele două împrumuturi.
Totul s-ar fi făcut pentru modica sumă de 26.500 de euro, cât a reprezentat în final suma oferita la o licitație deturnată la care s-a vândut respectivul imobil.
Oamenii lui Corcodel
Unul dintre cei care au ajutat la ingineria finului lui Marian Corcodel este un bărbat, despre care sursele judiciare spun că ar fi deturnat licitația la care a fost supus imobilul garantat de finii lui Corcodel la bancă.
Licitația ar fi avut loc după ce bărbatul care a încheiat contractul de împrumut cu finii lui Corcodel a scot apartamentul la vânzare pentru pretinsa recuperare a banilor.
Sursele judiciare spun că „nu există niciun document care să ateste existența și remiterea efectivă a sumei de 23.000 euro și fără a se institui o garanție imobiliară”, cu un „contract de împrumut încheiat între soții Florea şi Ioana Fărcășanu şi bărbatul în cauză pentru suma de 23.000 de euro cu scadența într-un termen foarte scurt, respectiv data de 16 decembrie 2014 cu scadență în 10 ianuarie 2015, respectiv 25 de zile, împrumutul fiind acordat în numerar”.
Combinație cu iz de „Microsoft”
Sursele judiciare mai spun că imobilul din Popești Leordeni ce a stat la baza acestei afaceri penale a finilor lui Corcodel ar fi aparținut anterior anului 2007 unuia dintre martorii din dosarul „Microsoft”.
Imobilul ar fi reprezentat garanție la baza unui împrumut accesat de Silviu Decebal Drăghiș, unul dintre martorii esențiali în acuzarea primarului Gheorghe Ștefan, în dosarul „Microsoft”.
În declarația dată de Drăghiș în acel dosar, acesta a povestit fără menajamente despre „combinații” cu apartamente făcute în numele lui Gheorghe Ștefan.
El spunea la acel moment că a luat apartamente pe numele copiilor lui Gheorghe Ștefan, iar când rețeaua a fost demantelată de procurorii DNA, a trecut la vânzări fictive pentru a fi pierdută urma apartamentelor.
„Apartamentele le-am luat la îndemnul lui Ştefan. Am plătit aproximativ 160 de mii de euro pentru amândouă. După un an, la cererea lui Ştefan, a trebuit să închid cele două firme offshore deoarece apăruse o problema cu Toni Răzvan, care avea probleme într-un dosar de evaziune fiscală. Mi-a cerut să schimb proprietarul apartamentelor de pe offshore. A fost o vânzare fictivă. Georgiana, fiica lui Ștefan a plecat din țară, nu a mai vrut apartamentul. Celălalt a fost vândut concubinei fiului lui Gheorghe Ștefan”, a relatat la acea vreme Drăghiș în fața judecătorilor.
Citeşte şi:
ANALIZĂ. Scumpirea carburanților, mai mare decât acciza Guvernului
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro