MENIU CAUTĂ
14 Feb. 2018 21:00

EXCLUSIV/ Guvernul pune la bătaie 200 de posturi suplimentare pentru președinția Consiliului Uniunii Europene – VIDEO

Distribuie

La începutul anului viitor, România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, una dintre cele mai mari provocări din ultimii zece ani de apartenență la UE. Printre altele, pregătirile necesită o creștere a capacității administrative. Adică oameni mai mulți și experți mai bine pregătiți. Potrivit ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, 1.500 de specialiști au fost deja identificați în interiorul sistemului, urmând ca alți 200 să fie angajați anul acesta. 

”România este în grafic cu pregătirile acestui moment. Noi, timp de un an și jumătate, facem parte dintr-un trio, alături de Finlanda și Croația, și împreună trebuie să stabilim o serie de priorități și tematici, iar omologii mei veniți la București au spus că suntem în grafic, poate chiar în avans. Vorbim de aproximativ 1.400 de reuniuni tehnice care au loc la Bruxelles și peste 250 care au loc în România”, a spus Negrescu, la interviurile Libertatea Live.

Pentru cele șase luni de mandat la cârma Consiliului UE (organ legislativ), România pregătește un buget de câteva zeci de milioane de euro.

,,Am mers pe un buget descentralizat și extrem de transparent. Fiecare instituție în parte are un buget propriu. Președințiile anterioare au avut bugete între 60 de milioane de euro și 100 de milioane de euro, cazul Poloniei. România are în momentul de față un buget care se înscrie în această sumă, menționând că am mers pe un buget descentralizat și acest lucru este foarte important”, a arătat diplomatul.

Guvernul face în prezent recrutări în interiorul aparatului public, dar caută și oameni din exterior. Își dorește, totodată, să folosească români care deja lucrează la Bruxelles și care sunt plătiți de către instituțiile europene.

,,Vorbim despre 1.500 de experți, funcționari pe care i-am identificat. Anul trecut au fost lansate o serie de concursuri de către MAE, vor fi lansate și anul acesta, dar fiecare minister în parte va recruta. Vorbim aproximativ de 200 de posturi suplimentare în sistemul public, unde avem nevoie de o expertiză extrem de specializată (…) Ce am remarcat este că au mai rămas foarte puțini experți în sistemul public din perioada aderării la UE (…) Lucrăm cu instituțiile UE pentru a aduce în țară sau pentru a-i folosi la nivelul reprezentanței noastre de la Bruxelles pe experții români care lucrează acolo și care ar urma să fie plătiți de instituțiile europene pentru a lucra pentru noi timp de nouă luni”, a afirmat ministrul delegat,

,,Dincolo de ce face sistemul public, avem nevoie ca și sistemul neguvernamental, sindical, asociativ să-și crească nivelul de expertiză pentru a fi prezent acolo la Bruxelles. Din păcate, avem carențe și deficiențe elementare în sensul acesta și mi-ar place (sic!) ca ei să profite de acest moment pentru a fi mai prezenți”, a mai spus Victor Negrescu.


Citește și:

INTERVIU / Victor Negrescu: Am putea cere anul acesta sau în 2019 un vot decisiv pentru intrarea în Schengen

EXCLUSIV / Victor Negrescu: Democrația românească și statul de drept funcționează. Recomandările Comisiei se referă la o percepție

Citește mai multe despre victor negrescu și Interviu pe Libertatea.

Comentarii