De Maria Apostol,

Subiectul zilei: BACALAUREAT 2016 ROMÂNĂ. SUBIECTE, BAREM EDU.RO

Funcționari discreți care ”înfloresc” subit la umbra unor posturi cheie din instituții publice. Mulți dintre ei v-au fost prezentați de ziarul Libertatea în ultima perioadă. Este vorba de consilieri din primării care s-au folosit de influență, iar la rândul lor au fost recompensați, prin șpagă, pe măsura intervențiilor. Într-o altă ligă din primării, rețeta succesului peste noapte se face cu ajutorul rudelor. Vorbim despre o instituție, despre care nu a auzit multă lume: Centrul de Protecție a Plantelor (CPP), care se află de fapt în custodia Consiliului General din Primăria Capitalei.

În anul 2008 a venit la conducerea ei un anume Grigore Dan Mihail, care s-a angajat să facă treabă bună prin igienizarea copacilor și a spațiilor verzi, așa cum cere fișa postului. Pentru că instituția are puțin peste 30 de angajați, s-a gândit s-o angajeze și pe soția lui, Florentina, tot pe un post de conducere, mai exact șef birou de consultanță, prognoză și planificare tratamente fitosanitare.

Practic, soția planifica, soțul plătea, iar banii se încasau, surpriză, tot în familie. Grigore Dan Mihail a transformat această instituție într-o afacere de familie, și a continuat prin a acorda contracte pe bandă rulantă cu CPP firmei deținute de nașul său de cununie, Petre Iancu, acționar majoritar al AGC Agrofert SRL, companie care în ultimii patru ani a primit aproape 4 milioane de euro din contractele cu CPP. Colaborarea lor în această afacere a început timid, prin 2012, însă apogeul l-au atins în 2013, atunci când din trei contracte pe care pe care le-a câștigat cu CPP, nașului i-au intrat în cont peste 2 milioane de euro.

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Recomandări

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Cine împarte, parte își face

În anii următori au urmat, de asemenea, câte cel puțin trei contracte anual cu obiectul ”furnizare substante de uz fitosanitar, respectiv pesticide: insecticide, fungicide, erbicide, acaricide, nematocide în perioadele convenite și în conformitate cu obligațiile asumate”, se arată în contracte. Anul acesta, de exemplu, directorul și nașul au antamat deja două contracte de aproape jumătate de milion de euro. Săptămâna trecută, Primăria Capitalei a decis ca instituția condusă de Grigore Dan Mihail să se ocupe de licitațiile privind un furnizor de servicii care să combată țânțarii, pe timp de vară. În contextul prezentat mai sus nu este greu de dedus ce firmă are șansele cele mai mari să câștige acest contract.

Despre directorul de CCP nu se cunosc multe detalii, decât că este pasionat de mașini, având în garaj inclusiv un Hummer, deține patru imobile, printre care și o casă de vacanță, dar și trei terenuri.

Potrivit descrierii de pe site-ul instituției, Centrul de Protecție a Plantelor îndeplinește activități publice de interes local privind protecția plantelor, combaterea bolilor, dăunătorilor prin asigurarea carantinei fitosanitare.  Directorul Grigore Dan Mihail nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.

 

 

 

Îl mai recunoașteți? Cum arată acum un celebru milionar român, după operații estetice și efecte speciale :D
GSP.RO

Îl mai recunoașteți? Cum arată acum un celebru milionar român, după operații estetice și efecte speciale :D

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri
HOROSCOP

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri