Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV. Premieră la centenarul Unirii. Replica unei statui de nobil dac, veche 1.900 de ani, va fi amplasată în Parcul Izvor
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

EXCLUSIV. Premieră la centenarul Unirii. Replica unei statui de nobil dac, veche 1.900 de ani, va fi amplasată în Parcul Izvor

Satuia a făcut parte din forul împăratului Traian, adică a fost sculptată până în anul 117,  şi a ajuns în anul 1810 la Florenţa, unde se găseşte şi acum. O replică identică a statuii va fi amplasată în Parcul Izvor, anul viitor, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Această sculptură este una din cele peste 100 de statui de daci care au făcut parte din Forul lui Traian, iar acum sunt răspândite în toată lumea.

De Sorin Golea,

Corpul statuii care va fi reprodusă la Bucureşti este realizat în porfir roșu închis, din Egipt, cu pete gri, iar capul și brațele sunt din marmură alba de Carrara. Înălțimea este de 2,30 metri (2,56 metri, incluzând piedestalul)

Din totalul sumei de 30 milioane lei alocată pentru monumente de for public în proiectul de buget pe 2017, 26,15 milioane lei vor fi cheltuiți pentru realizarea unor proiecte propuse de Comisia pentru pregătirea Aniversării Marii Uniri, condusă de acad. Răzvan Theodorescu. Printre ele se regăsește și o „Statuie de Dac”, care va primi suma de 275 mii lei. Este vorba despre o replica a unei statui vechi de 1.900 de ani ce reprezintă un nobil dac.

Ideea aparține ”Asociației Identitatea Culturală Contemporană” (AICC) care a plecat de la teza de doctorat obținută la Sorbona de românul Leonard Velcescu, în anul 2000. Deși istoricii ne dau date foarte puține despre daci, Leonard Velcescu a găsit peste 100 de statui de daci, realizate în epoca romană clasică,  împrăștiate prin toată lumea. Toți dacii sculptați sunt sobri, gânditori, liniștiți. Aceasta este o dovadă clară a respectului deosebit pe care civilizația romană clasică o avea pentru daci. De ce? Nu se știe.

Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
Recomandări
Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
 

Arcul de triumf al împăratului constantin este plin de statui de daci, deşi a fost construit la 200 de ani după războaiele daco-romane

Statuia a fost realizată în perioada romană clasică

”Statuia pe care dorim să o amplasăm în București e o replică a uneia dintre sculpturile realizate de artiștii antici romani pentru a împodobi Forul lui Traian din Roma. Momentul corespundea cu punctul de apogeu al artei romane, iar Forul, cu statuile sale și celebra Columnă a lui Traian, a impresionat și influențat de-a lungul secolelor mari maeștrii ai artei universale, precum Michellangelo, Rubens sau Dali. Statuile de daci din Forul lui Traian nu se mai află astăzi în locul lor original. Pot fi însă văzute în marile muzee ale lumi, de la Luvru la Ermitaj sau The Metropolitan Museum of Art (New York). În România, nu există însă niciuna dintre aceste statui”, ne-a spus Florin Pârlea, reprezentantul AICC .

Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
Recomandări
Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
 

Statuia care va fi reprodusă la Bucureşti reprezintă un nobil dac, tarabostes, amplasat acum în Giardino di Boboli din Florența.

Menționăm că realizarea replicii va fi finanțată din donații, nu de la bugetul public. Primăria alocă spatiul, în Parcul Izvor, și pălătște doar realizarea soclului. Restul, sunt bani privați. Replica va fi realizată de ”Galleria Pietro Bazzanti&Figli” din Florența.

Statuie de dac la Louvre

Atitudinea unor ţărani români de la Suceviţa

 

Arta plastic occidentală este plină de ”daci”

”Până în 2018 va fi gata. Subliniem că inițiativa noastră se referă la importanța și respectabilitatea europeană a descendenței noastre – și atât!”, ne-a mai spus Florin Pârlea.

Costi Rogozanu explică de ce să ne ferim de „vrăjelile” lui Viktor Orban și ale lui Klaus Iohannis. Ce ne învață Miklós Bánffy și Liviu Rebreanu despre Ardeal
Recomandări
Costi Rogozanu explică de ce să ne ferim de „vrăjelile” lui Viktor Orban și ale lui Klaus Iohannis. Ce ne învață Miklós Bánffy și Liviu Rebreanu despre Ardeal
 

Leonard Velcescu a obţinut ȋn anul 2000 titlul de doctor la École Pratique des Hautes Études(Sorbona), iar în anul 2012 a primit premiul “Eudoxiu Hurmuzaki” al Academiei Române.

Menționăm că arta plastic occidental, în toate etapele sale, este plină, în mod straniu, de sculpturi sau desene de daci, aşa cum i-a imortalizat arta romană de pe vremea împăratului Traian.

În anul 1584 sculptura, care va fi reprodusă în capitala României, apărea în colecția cardinalului Andrea della Valle, pentru ca ulterior să fie vândută cardinalului Fernando di Medici. În 1788 a fost adusă la Florența de contele Waldelli, unde se păstrează, din anul 1810, în „Giardino di Boboli”, străjuind intrarea în parc, lângă o altă statuie de dac (capilatus). Această operă de artă poate fi datată spre sfârșitul domniei lui Traian. Starea ei de conservare este în general bună.

Daci, în viziunea pictorului italian Caravaggio

 

Au fost descoperite peste 100 de statui de daci, răspândite în toată lumea

Teza de doctorat dedicată acestui subiect de către Leonard Velcescu, un specialist român în istoria artei stabilit de mai mulţi ani la Paris, publicată în anul 2.000, arată că numărul de statui antice de daci este mare, peste 100 de bucăţi şi este răspândit în toată lumea, în Italia, Anglia, Franţa, Spania, Rusia, Danemarca, Israel, Statele Unite etc.

Cel mai recent cap de dac a fost descoperit în Forul lui Traian din Roma în 1999 şi a fost expus pentru scurtă vreme la Muzeul Naţional de Istorie de la Bucureşti.

Majoritatea acestor sculpturi au fost realizate pe timpul lui Trian, dar există şi unele lucrări ulterioare, de pildă din timpul lui Hadrian. Nu sunt statui stereotipe, ci portrete după modele reale, cu personalităţi distincte. Majoritatea acestor lucrări realizate de artiştii palstici romani sunt de mari dimensiuni, unele ating şi trei metri, din marmură sau roci colorate de bună calitate, lucru foarte ciudat pentru reprezentarea, chiar în mijlocul Romei, a unui popor subjugat Imperiului. Interesant este şi faptul că nici unul dintre aceşti prizonieri daci nu are mâinile legate.

 

Daci, în viziunea pictorului flamand Rubens

Close
Închide
  Close