El atrage atenţia că riscăm să punem în pericol zeci de mii de cetăţeni, şi, în plus, nu vedem beneficiile pe care, păstrarea lor, în ţară, le-ar aduce economiei din România, care poate folosi această forţă de muncă, în special în agricultură şi construcţii.

Europarlamentrarul explică că, în perioada stării de urgenţă, Guvernul se poate opune cererii de curse charter speciale trimise de angajatorii din Italia, sau Germania, pentru muncitori români.

El cere Guvernului să nu lase românii să plece la muncă în afară.

“Nu ai de ce să dai drumul la 15.000 de români, să plece în Italia, decât dacă eşti nebun. Asta trebuie să înceteze. Eu mă voi opune vehement, mai ales acum, în stare de urgenţă, şi cu curse speciale”, a mai spus Rareş Bogdan.

Europarlamentarul a arătat că a avut discuţii şi cu ministrul Muncii, cu ministrul Agriculturii şi cu premierul Ludovic Orban, pe această temă.

“Le-am spus clar, nu daţi drumul, pentru că sunteţi inconştienţi. Dacă le daţi drumul, le riscaţi sănătatea, în primul rând”, a spus Rareş Bogdan.

Pe lângă asta, statul trebuie să caute, urgent, măsuri pentru a-i convinge pe românii veniţi acasă să nu mai plece în afară şi să rămână să muncească în ţară.

Un nume greu din PSD și-a dat demisia. „Epoca Dragnea a fost o adevărată tragedie”
Recomandări
Un nume greu din PSD și-a dat demisia. „Epoca Dragnea a fost o adevărată tragedie”
 

Rareş Bogdan face apel la Executiv să ia legătura de urgenţă cu firmele şi patronii din construcţii şi agricultură şi să vadă ce le pot oferi acestea românilor din diaspora, ca şi ofertă de muncă, pentru a rămâne acasă.

În Italia şi Saxonia este cerere de muncitori pentru cules de sparanghel, 18.000 în Germania, în Italia, 16.000 de muncitori, în Veneto, regiune învecinată cu Lombardia, cu Piemont, cea mai afectată zonă de epidemia de coronavirus.

Din punctul de vedere al sănătăţii oamenilor nu avem de ce să îi lăsăm să meargă într-un loc unde, până acum câteva zile, a fost focar şi unde nu s-a stins nici acum epidemia, pentru că doar au redus morţii de la 900 la 400 sau 500, dar asta nu înseamnă că s-a stins acest focar. Deci, din punctul de vedere al securităţii individului, al fiecărui român, nu avem dreptul să îi trimitem acolo.

Rareş Bogdan:

El spune că statul român nu trebuie să accepte aeriene speciale, puse la dispoziţie de cei din Italia sau Germania, interesaţi să aducă oameni la muncă.

“Nu avem motive să dăm aceste curse speciale, chiar dacă sunt plătite de angajatorii italieni, sau nemţi, pentru a da drumul muncitorilor români”, a mai declarat Rareş Bogdan.

Ad placeholder

El a precizat că statul român trebuie, în acest moment, să găsească soluţii pentru sutele de mii de români care au revenit în ţară şi care doresc să muncească şi să rămână aici.

Soluţia este să aduni toţi marii agricultori români, îi aduci pe marii cultivator, procesatori şi le spui: Oameni buni, v-aţi plans că aţi adus mână de lucru din Sri Lanka, din Pakistan, Nepal. În sfârşit, aveţi la dispoziţia voastră oameni care vor să lucreze, pentru că au venit acasă, sunt sute de mii. Vă rog să spuneţi, ce oferte financiare aveţi pentru ei, pentru că în Italia şi în Germania primesc banii ăştia.

Rareș Bogdan:

Rareş Bogdan a afirmat că a discutat cu românii care muncesc în alte ţări şi ştie că aceştia ar prefera să rămână în ţară, chiar dacă vor primi cu 200 sau 300 de euro mai puţin decât luau în străinătate.

Cum își fac bugetarii vile în Grecia, din bani publici: scrumiere stradale, luate cu 939 de lei bucata de ADP și montate în stațiile STB din S 4, au apărut în vila de pe insula Eghina
Recomandări
Cum își fac bugetarii vile în Grecia, din bani publici: scrumiere stradale, luate cu 939 de lei bucata de ADP și montate în stațiile STB din S 4, au apărut în vila de pe insula Eghina
 

Rareş Bogdan: „Am vorbit cu badantele românce, mi-au spus: să ne dea 500 de euro şi venim acasă, că nu mai putem”

Le-am întrebat pe badante. În Italia sunt 125.000 de badante cu contract, şi 60.000 fără contracte. Deci 180.000 de femei, romance, lucrează ca îngrijitoare de bătrâni, de copii, sau în casă. În România nu există bone. În Italia, badantele iau acum 800 de euro. Nu mai iau 1.400 sau 1500, şi salariile vor scădea. Le-am întrebat pe aceste doamne, ce aţi face şi mi-au spus: Domnul Rareş, să ne dea, garantat, 500 de euro, nu 800 şi venim acasă pentru că nu mai putem, stăm departe de soţi şi de copii.

Rareș Bogdan:

Rareş Bogdan atrage atenţia că în acest moment, România este în pragul unei crize economice.

“De câteva luni o spun, şi o mai spune şi Florin Cîţu, această criză trebuie tratată şi ca o oportunitate, nu doar ca un fapt care afectează economia. În cazul României, în afară de necazul cu deficitul, România are avantajul forţei de muncă care s-a întors”, a spus el.

Citeşte şi:

Imaginile zilei | Aglomerație pe aeroportul din Cluj: aproximativ 1.800 de oameni, înghesuiți în parcare. 12 curse decolează astăzi spre Germania

Câte teste pentru coronavirus se fac în România, defalcat pe județe. În țară, sunt 32 de centre de testare în 14 județe și București

Șocul lui Mihai Mărginean, medic militar ATI la Spitalul din Suceava: „Pacienții ridică mâinile după mine și strigă Domnule doctoooor! Nu știu dacă sunt strigoi sau zombie”

„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
PARTENERI - GSP.RO
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
HOROSCOP
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
RECOMANDĂRI