Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV / Romii vor alegeri locale în două tururi

Organizațiile romilor din Transilvania atrag atenția politicienilor că votul la alegerile locale într-un singur tur de scrutin pentru postul de primar îi scoate din nou în afara structurilor de decizie din orașe și comune, întrucât le ia orice șansă de a avea edili în localitățile unde etnia lor este majoritară.

Aceștia spun că ar fi în avantajul lor, și nu numai al lor, ci și în al partidelor mici, ca primarii să fie aleși din 2 tururi, întrucât ar da posibilitatea negocierii cu candidații rămași în cursă a rezolvării problemelor comunității de romi din localitatea respectivă.

”Romii din România au ajuns la capătul răbdării. De 26 de ani nu au prilejul de a își rezolva problemele cu care se confruntă la nivel local, întrucât partidele mari nu ne bagă în seamă, acestea văzându-și doar propriul interes. Dacă ar fi aleși primarii în 2 tururi, mai ales acolo unde candidații depind de votul romilor,atunci, am avea garanții că aceștia vor rezolva problemele noastre. Noi am cerut chiar și scăderea pragului electoral de la 5 la 3 la sută, pentru a putea avea reprezentanți în consiliile locale și județene. Bineînțeles că politicienii nu au luat în seamă apelul nostru. Prin neimplicarea noastră sau a oamenilor pe care-i susținem, atunci din nou România va fi criticată de Europa că nu integrează romii în societate”, a declarat Aurel Pascu liderul romilor din Ardeal.

Cele 6 organizații ”Gipsy Media”,”Fundația Roma”,Centrul Creștin al Romilor din Transilvania”,”Organizația Etnică a Romilor din România” , ”Sindy Humanitas”, ”Asociația Romilor din Transilvania” și vor lansa pe piață un ghid de vot în limba romani pentru alegerile din 5 iunie, ce va fi distribuit gratuit în toate comunitățile de romi din România.

ghid

Close
Închide
  Close