EXIT-POLL alegeri parlamentare 2020 – ce au votat românii

Sondajul realizat de Avangarde și CURS la ieșirea de la urne arată următoarele rezultate, cu mențiunea că acestea sunt date obținute în urma sondării cetățenilor care au votat astăzi, aceste rezultate nefiind rezultatele alegerilor parlamentare 2020.

EXIT POLL alegeri parlamentare 2020 – Camera Deputaților

PSD – 30,5%

PNL – 29%

USR-Plus – 15,9%

UDMR – 5,7%

AUR – 5,2%

Pro România – 5%

PMP – 5%

PER – 1,2%

PPUSL – 1,1%

Altul – 1,4%

EXIT POLL alegeri parlamentare 2020 – Senat

PSD – 30,6%

PNL – 29,1%

USR-Plus – 16,4%

UDMR – 5,7%

AUR – 5,3%

Pro România – 5%

PMP – 5%

PER – 1,1%

PPUSL – 1%

Altul – 0,8%

La alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, românii aveau de ales 465 de parlamentari, dintre care 136 de senatori şi 329 de deputaţi, mandatele acestora urmând a fi pentru următorii patru ani.

EXIT Poll parlamentare 2020 – ce spune Ludovic Orban

Rezultatele exit-poll sunt aferente orei 19.00, urmând ca în scurt timp să fie procesate și rezultatele finale, de la ora 21,00. În aceste estimări nu sunt incluse voturile din diaspora. Aflat la sediul PNL din Modrogan, Ludovic Orban consideră că partidul său este câștigător și a explicat că mizează pe voturile de după ora 19.00 și pe cele din străinătate.l

Afacerile pandemiei: DNA l-a trimis în judecată pe doctorul timișorean Musta, după ce Libertatea a scris că spitalul de stat unde era șef de secție avea contract de teste Covid cu clinica privată a familiei sale
Recomandări
Afacerile pandemiei: DNA l-a trimis în judecată pe doctorul timișorean Musta, după ce Libertatea a scris că spitalul de stat unde era șef de secție avea contract de teste Covid cu clinica privată a familiei sale

Update: 20:30 – Tensiune maximă la sediile partidelor politice în așteptarea rezultatelor EXIT Poll de la parlamentare. La această oră era o prezenșă la vot de 31,56% – pentru votanții din țară, la care s-ar putea adăuga încă un proceny din voturile din străinătate.

Udate: 18:03Prezența la vot la ora 18:00 este cu peste un milion două sute de mii mai mică decât la alegerile locale. Vezi două fotografii care arată diferența de mobilizare la vot față de alegerea primarilor din septembrie!

Update: 16.42 – Marius Pieleanu, sociologul care conduce institutul de sondare Avangarde, susține că în urma alegerilor parlamentare se va naște un nou partid, „conservator creștin” și că „numărul femeilor care votează e mult mai mic decât al bărbaților”. Din descrierea făcută de Pieleanu, partidul care corespunde acestor caracteristici și care ar fi nou pe scena parlamentară este AUR, despre care aminteam mai devreme. Vezi ce spune Pieleanu despre sondajul despre alegerile parlamentare de azi.

Update: 16:12 – Una dintre posibilele surprize în noua configurație a Parlamentului este Partidul AUR. Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are pentru prima dată liste electorale pentru Parlamentul României. A fost înființat în septembrie 2020 de George Simion, cunoscut militant pentru Unirea Basarabiei cu România. Acum, AUR ar putea intra în Parlament. Niciun sondaj de opinie din campania electorală nu îi credita cu o asemenea reușită.

Înregistrări cu un preot din București surprins pe camere cum scoate bani cu umerașul din cutia milei
Recomandări
Înregistrări cu un preot din București surprins pe camere cum scoate bani cu umerașul din cutia milei

Rămâi pe Libertatea pentru primele estimări EXIT Poll de la alegerile parlamentare!


Update: 15:17 – Se votează foarte mult în județe considerate istoric fiefuri ale PSD-ului. Județele Olt, Teleorman sau Mehedinți conduc în topul județelor care au rată bună de prezență. Toate trei depășesc 20 de procente, Mehedinți având chiar 27%! Totodată, după grupele de vărstă, cei care au ieșit în număr mai mare sunt cei din categoriile de vârstă 45-64 de ani și peste 65 ani. Cel puțin electoratul de peste 65 de ani a votat de obicei cu stânga, partide ca PSD și Pro România reprezentând foarte bine aceast eșichier politic.

Update: 14:25 – Prezența la vot pare să fie una scăzută. Astfel, până la ora 14:00, au votat 3.051.510 de persoane, adică 16,77% din totalul alegătorilor cu drept de vot. Prezența la vot este mai mică decât la aceeași oră, în urmă cu patru ani , când votaseră deja 20,23% dintre cetățenii cu drept de vot. Județele cu cea mai ridicată mobilizare la vot sunt Mehedinți, Olt și Teleorman. La polul opus sunt județele Vaslui, Satu-Mare și Maramureș. În București, prezența la vot la ora 14:00 este 16,84%. În diaspora au votat aproape 154.000 de români.

Dacă prezența la vot este scăzută vor fi avantajate, potrivit estimărilor, partidele cu multe administrații locale, respectiv PSD și PNL, iar la o prezență la vot sub 35%, avantajate ar fi partidele de stânga.

Proiect de lege PNL pentru liniștea dezvoltatorilor imobiliari: ONG-urile, puse să plătească dacă vor să conteste o autorizație
Recomandări
Proiect de lege PNL pentru liniștea dezvoltatorilor imobiliari: ONG-urile, puse să plătească dacă vor să conteste o autorizație

Rezultate exit-poll – cine anunță cum au votat românii

Bătălia politică pentru voturile românilor se încheie în această seară, la ora 21.00, atunci când se vor închide urnele în toată țara. Și tot atunci vor fi prezentate și primele estimări ale singurului exit-poll care se realizează la aceste alegeri de către institutele CURS și Avangarde, la comanda Antena 3. Iar diferențele între principalele partide ar putea fi mici.

Cele două case de sondare au făcut sondaj exit-poll și la alegerile locale din septembrie.

Conform Biroului Electoral Central, operatorii de sondaj au acces, în baza acreditării, în imobilul în care funcţionează secţia de votare şi în zona de protecţie de 50 de metri a acesteia, fără a intra în interiorul localului de vot. Aceştia au obligaţia de a nu tulbura liniştea şi ordinea publică şi de a nu interveni în niciun mod în organizarea şi desfăşurarea alegerilor.

Doar un exit-poll pentru rezultatele alegerilor din 6 decembrie

Dacă la alegerile din ultimii ani existau mai multe exit-poll-uri, în acest an, doar cele două institute – Avangarde și CURS – au operatori pentru teren pentru un singur studiu. Și asta pentru că o altă casă de sondare – IRES – Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – nu a mai dorit să intre în joc.

Unul dintre motive este faptul că IRES este deținut de sociologul Vasile Dîncu, cel care recent a revenit în PSD, unde a fost ales președinte al Consiliului Național.

Un alt motiv ține de dificultățile sanitare în care se desfășoară aceste alegeri.

Prezența la vot în străinătate ar putea influența rezultatele alegerilor

În condițiile unei prezențe estimate mai mici în țară, prezența la urne în străinătate va conta, ca și în alte runde de alegeri. Iar rezultatele exit-poll-ului nu iau în calcul votul din străinătate.

Și în diaspora, votul se desfășoară cu restricții, din cauza pandemiei de coronavirus, dar chiar și așa, ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, se așteaptă la un număr mare de români la urne.

„Eu cred că vor veni în număr mare, pentru că vor să participe la vot. Sunt naturalizați, au deja reflexe civic-politice noi. Trăiesc în țări occidentale și fac o comparație permanentă între ce trăiesc ei aici și ce cunosc din țară, între felul cum funcționează administrația aici și cum funcționează în țară, școala de aici, școala din țară. Din cauza asta, acești oameni sunt într-un raport nu critic, dar de alertă față de situația din țară. Vor ca România să fie mai bună, mai eficientă, să semene cu ce cunosc ei în Occident”, a declarat Hurezeanu, pentru Libertatea.

În diaspora, votul a început de sâmbătă

În străinătate, votul a început încă de ieri. Pe 5 și 6 decembrie 2020, alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate își vor vota senatorii și deputații din circumscripția electorală arondată lor. Astfel, aceștia vor avea de ales patru deputați și doi senatori. Procesul de votare are loc în cele 748 de secții de votare din afara țării, organizate de Ministerul Afacerilor Externe.

Votarea se desfășoară în condiții de pandemie în toată lumea, astfel încât comentatorii politici se așteaptă la o prezență mai scăzută ca-n alte dăți sau decât alegerile prezidențiale, când miza era mai personalizată.

Ce rezultate au arătat sondajele de opinie

Până la exit-poll-ul din această seară, alegătorii au putut afla care e evoluția partidelor dintr-o serie de sondaje de opinie și analize ale acestora apărute în ultima săptămână.

Ultima lună a schimbat procentele partidelor în sondaje. Tragicul eveniment de la Piatra Neamț pare să fi afectat destul de puternic partidul de guvernământ, o recunosc chiar liberalii, însă nici opoziția nu a capitalizat pe măsură. Chiar dacă studiile din această săptămână au cifre diferite, trendul lor a arătat cam același lucru. Numai că uneori una e în sondaje sau chiar în exit-poll-uri și alta poate fi ceea ce se întâmplă la urne sau când apar rezultatele.

Libertatea a publicat de altfel vineri o analiză a evoluției în sondajele de opinie din această campanie electorală.

Cealaltă față a sondajelor exit-poll

Dincolo de procentele exit-poll-ului, există oameni. Oameni care culeg duminică datele de pe teren, operatori de sondaje care îi întreabă pe români cum au votat, astfel încât seara la ora 21.00 să avem o imagine cât mai clară a unor posibile rezultate.

Libertatea a realizat anul trecut un material în care a prezentat cealaltă față a sondajelor exit-poll. A însoțit practic pe teren mai mulți operatori pentru a fi martori la momentul acela unic în care femeia sau bărbatul care iese din sala de vot să aibă încredere să spună cu cine a votat.

Citește acest reportaj aici.

Cum poți vota astăzi la parlamentare

La alegerile parlamentare de duminică, veți putea vota în localitatea și în secția de votare la care apăreți înscris în Registrul Electoral – www.registrulelectoral.ro – cu domiciliul sau reședința (viza de flotant). Există și excepții: puteți vota în orice altă secție de votare din aceeași circumscripție, dar în altă localitate. În București, nu puteți vota în alt sector.

Dacă nu aveți viza de flotant sau adresa de domiciliu într-un anumit județ, nu puteți vota pentru listele electorale corespondente, ci trebuie să vă deplasați în județul unde aveți drept de vot.

Dacă dețineți o dovadă de reședință al cărei termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, vă puteți exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie 2020 în circumscripţia electorală unde v-ați stabilit reşedinţa. Dacă aveți domiciliul în municipiul București, iar în ziua votării vă aflați în raza teritorială a acestuia, votați numai la secția de votare unde sunteți înscris în lista electorală permanentă. Dacă sunteți omis din lista electorală permanentă la care este arondată strada unde aveți domiciliul, veți fi înscris pe lista suplimentară.

Pentru alegerile parlamentare se vor folosi două tipuri de buletine de vot: pentru votul în secții și pentru votul prin corespondență.

Cum votează cei aflați în carantină sau izolare

O particularitate a acestor alegeri și a celor precedente, locale, este dată de pandemie. Or, scrutinul reprezintă o provocare atât pentru organizatori, cât și pentru persoanele infectate sau aflate în carantină care vor să voteze.

Românii aflați în carantină sau în izolare pot vota la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Ei trebuiau să depună o cerere pentru urna mobilă, până cel târziu pe 4 decembrie pentru a-și putea exercita dreptul de vot.

În ultima perioadă avem o medie zilnică de peste 8.000 de noi infectări, iar numărul persoanelor aflate în izolare sau carantină a ajuns la peste 120.000. Un număr foarte mare, care, transpus în termeni electorali, ar însemna necesarul de voturi pentru circa 3 deputați de București.

Listele cu candidații la alegerile parlamentare din fiecare județ!


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Fostul șofer al asistentei lui Ion Țiriac rupe tăcerea. Gestul făcut de miliardar într-o zi, la o masă
GSP.RO
Fostul șofer al asistentei lui Ion Țiriac rupe tăcerea. Gestul făcut de miliardar într-o zi, la o masă
Bomba zilei despre Traian Băsescu! Idila pe care a avut-o fostul preşedinte, abia acum a recunoscut femeia: 'Puteam fi Prima Doamnă...
Playtech.ro
Bomba zilei despre Traian Băsescu! Idila pe care a avut-o fostul preşedinte, abia acum a recunoscut femeia: 'Puteam fi Prima Doamnă...
A mai murit o mare actriță a teatrului românesc! A fost crescută de călugărițe, după ce a rămas orfană la 5 luni
Viva.ro
A mai murit o mare actriță a teatrului românesc! A fost crescută de călugărițe, după ce a rămas orfană la 5 luni
Soluţia preferată de tot mai mulţi români pentru facturi "zero" la energie. Investiţia porneşte de la 100 de lei, apoi "nu plăteşti nimic"
Observatornews.ro
Soluţia preferată de tot mai mulţi români pentru facturi "zero" la energie. Investiţia porneşte de la 100 de lei, apoi "nu plăteşti nimic"
Femeie din Vaslui, bătută, dezbrăcată și umilită grav de o vecină. Agresoarea și nora ei au vrut să-i dea o lecție. Ce lucru oribil au încercat să-i facă și de la ce a pornit totul. VIDEO
Știrileprotv.ro
Femeie din Vaslui, bătută, dezbrăcată și umilită grav de o vecină. Agresoarea și nora ei au vrut să-i dea o lecție. Ce lucru oribil au încercat să-i facă și de la ce a pornit totul. VIDEO
De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu când fierbi fasolea. Cel mai eficient truc pentru gospodine
FANATIK.RO
De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu când fierbi fasolea. Cel mai eficient truc pentru gospodine
Stadion nou din România, construit cu o clădire ”înfiptă” în tribuna 1. Arena a costat 15 milioane de euro. FOTO
Orangesport.ro
Stadion nou din România, construit cu o clădire ”înfiptă” în tribuna 1. Arena a costat 15 milioane de euro. FOTO
Horoscop 29 noiembrie 2022. Gemenii ar fi util să se mențină ocupați, cu treburi importante, ca să nu se amestece în toate
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2022. Gemenii ar fi util să se mențină ocupați, cu treburi importante, ca să nu se amestece în toate
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer