Mergi direct la conținut »
Expert, despre criza din energie: ”Dacă nimic nu se schimbă, sfârșitul e aproape. Vă sfătuiesc să aveți în casă un mănunchi de lumânări”
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Expert, despre criza din energie: ”Dacă nimic nu se schimbă, sfârșitul e aproape. Vă sfătuiesc să aveți în casă un mănunchi de lumânări”

Expert, despre criza din energie: ”Dacă nimic nu se schimbă, sfârșitul e aproape. Vă sfătuiesc să aveți în casă un mănunchi de lumânări”

Politica statului de a lua 90% din profiturile companiilor sale la buget și de a taxa cu 2% societățile din domeniu face ca producătorii de energie electrică să nu mai aibă bani pentru investiții și, dacă nimic nu se schimbă, ”sfârșitul e aproape”, avertizează Gabriel Dumitrașcu, expert în domeniu și fost șef al Direcției de Administrare și Privatizare din Ministerul Energiei.

De Daniel Ionașcu,

Dumitrașcu este artizanul listărilor din energie, când Nuclearelectrica, Romgaz și Electrica au ajuns pe bursă în anii trecuți. De asemenea, a fost președintele consiliului de administrație al RADET și membru în consiliul de supraveghere al Complexului Energetic Oltenia.

Minerii în grevă, importuri masive și prețuri mari

Reamintim, minerii de la Complexul Energetic Oltenia au oprit lucrul de aproape o săptămână, iar un grup de la termocentrala Rovinari a fost deja oprit din lipsa cărbunelui.

România importă în acest moment 16% din consum, iar energia a ajuns 650 de lei/MWh pe bursa de profil, nivel nemaiatins de doi ani.

Dumitrașcu a scris pe Facebook că 11 grupuri energetice au fost oprite de la începutul anului, fiind vorba de avarii și opriri neprogramate.

Avarii și opriri neprogramate

„S-au împlinit 4 ani de când mi-am dat demisia din Ministerul Energiei, scârbit de incompetența și practicile politicianiste ale noii conduceri ministeriale.

Aunci prețul energiei electrice pentru ziua următoare era de 140 lei/MWh.
După 4 ani prețul energiei electrice pentru ziua următoare este de 600 lei/MWh.

Atunci nu se punea problema insuficienței stocurilor de combustibili pentru iarnă și nici nu erau grupuri energetice indisponibilizate accidental sau intrate în revizii în plină iarnă.
Azi, mai sunt stocuri de cărbune pentru o săptămână.
Lista grupurilor energetice oprite de la începutul anului e mai lungă că un acatist:

3 grupuri Turceni-CE Oltenia
2 grupuri Rovinari-CE Oltenia
1 grup Ișalnița-CE Oltenia
1 grup Porțile de Fier-Hidroelectrica
1 grup Iernut-Romgaz
1 grup Paroșeni-CE Hunedoara
1 grup Mintia-CE Hunedoara
1 grup București Vest-ELCEN.

Opririle neprogramate, avariile, incidentele sunt rezultatul lipsei de investiții din ultimii ani în sectorul energetic, dar mai ales al lipsei de viziune, profesionalism, înțelegere și soluții din partea celor ce au alterat politic profesionalismul din Ministerului Energiei.

Sistemul electro-energetic național merge mai departe cu centrale vechi și uzate. Politica guvernului de a lua 90% din profitul companiilor pe care le deține și, mai nou, taxa de 2% din cifra de afaceri, lasă la dispoziția companiilor tot mai puține resurse financiare pentru modernizări și investiții.

Dacă nimic nu se schimbă, sfârșitul e aproape….Vă sfătuiesc să aveți în casă măcar un mănunchi de lumânări.

Când plătiți facturile la energie, faceți și o primă cruce mare și rugați-vă pentru sănătatea celor ce trudesc să mențînă în funcțiune instalațiile învechite și o a două cruce mare, să scăpăm cât mai repede de molima guvernării PSD-ALDE”, a scris Dumitrașcu.

Acesta a postat și o fotografie cu crucea de pe vârful Caraiman, luminată noaptea, și Valea Prahovei în depărtare.

Close
Închide
  Close