În imaginile și clipurile date publicității de Casa Albă, puține semne arată că Donald Trump s-ar simți rău, după infectarea cu coronavirus. Dar la conferința de presă de la spitalul militar Walter Reed, unde acesta a fost internat vineri, medicii președintelui au admis că oxigenul din sânge i-a scăzut la un nivel ce poate indica faptul că plămânii sunt afectați.

Simptomul este întâlnit la mulți pacienți cu COVID.

Echipa medicală a președintelui a mai precizat că lui Trump i-a fost administrată Dexametazonă, un medicament steroidian care are rolul de a tempera o eventuală suprareacție a sistemului imunitar, ce ucide mulți pacienți cu COVID.

Medicamentul este rezervat pentru pacienții cu forme grave ale bolii, deoarece nu are beneficii pentru cei cu variante ușoare, ba chiar ar putea fi riscant.

Deoarece detaliile despre starea de sănătate a lui Trump sunt incomplete, este neclar dacă acest medicament i-a fost administrat prea devreme, dintr-un exces de grijă, sau pentru că președintele era mult mai bolnav decât au anunțat medicii, explică mai mulți experți în boli infecțioase și în medicina de urgență.

Semne de întrebare privind starea președintelui

”Dexametazona este cel mai greu de explicat dintre medicamentele care îi sunt administrate în prezent”, spune pentru New York Times doctorul Thomas McGinn, director medical la Northwell Health, cel mai mare furnizor de asistență medicală din statul New York.

”Medicamentul nu este folosit decât dacă starea de sănătate a pacientului se deteriorează”, adaugă acesta.

”Dintr-odată, aruncă cu chiuveta din bucătărie în el”, spune doctorul, folosind o expresie care sugerează că medicii folosesc toate instrumentele pe care le au la dispoziție.

Asta ridică un semn de întrebare. Este mai bolnav decât ni se spune sau folosesc un tratament agresiv, într-un mod care ar putea fi potențial nociv, deoarece este vorba despre președinte?

Doctorul Thomas McGinn, director medical la Northwell Health:

Doctorul Esther Choo, profesor de medicină de urgență la Oregon Health & Science University din Portland, crede că declarațiile făcute de medicii lui Trump duminică arată că este vorba despre mai mult decât un tratament agresiv preventiv.

”Este ceva mai mult decât un exces de grijă”, spune ea.

O altă posibilitate: sindromul VIP

Unii experți merg însă mai departe și sugerează o alternativă: aceea care spune că președintele își stabilește propriul tratament, unul mai intens, în ciuda faptului că riscurile nu sunt deocamdată complet înțelese.

VIDEO Bolnav de COVID-19, Donald Trump a ieșit la o plimbare cu mașina pentru a-și saluta susținătorii
Donald Trump s-a internat vineri la spitalul militar Walter Reed FOTO: EPA

Acest tipar are și un nume: sindromul VIP, care descrie personalități ce primesc îngrijire medicale ineficientă deoarece medicii sunt foarte zeloși sau foarte dornici să asculte indicațiile pacientului.

”Crezi că ajuți. Dar de fapt suntem într-o situație fără prea multe informații și nu ai de unde să știi asta”, spune doctorul Céline Gounder, profesor de medicină și boli infecțioase la New York University.

Ce arată nivelul scăzut de oxigen

Totuși, bazat pe mărturiile medicilor, simptomele lui Trump par să fi progresat din momentul în care acesta a anunțat, vineri dimineață, rezultatul pozitiv al testului.

Președintele a avut febră mare, vineri, și au existat două momente în care nivelul de oxigen din sânge i-a scăzut – vineri și sâmbătă. Nivelul de oxigen a fost de 93% la un moment dat, sub 95%, considerată limita inferioară pentru o valoare normală.

Mulți experți medicali consideră că pacienții care prezintă o scădere a nivelului de oxigen sub 94% au o formă severă de COVID.

Forma severă a bolii ar explica și numărul mare de medicamente administrate.

Vineri, Trump a primit un tratament experimental cu un medicament care este o combinație de anticorpi de coronavirus, produs de compania Regeneron.

Președintele primește și un tratament cu Remdesivir, un alt medicament experimental folosit pentru pacienții spitalizați, care a primit o autorizare de urgență din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente.

Cocktailul de anticorpi este testat pe pacienți în fazele inițiale ale infecției și are rolul de a stopa multiplicarea virusului în organism.

Remdesivir este un antiviral și este folosit în mod comun împreună cu Dexametazona, care temperează răspunsul imunitar al organismului și este administrată în fazele mai avansate ale infecției, când sistemul imunitar al unor pacienți suprareacționează și atacă organele vitale ale omului.

Informații contradictorii

Problema este că analiza optimistă a medicilor nu se potrivește cu complexitatea tratamentului.

Duminică, medicii au spus că Trump se află într-o stare bună, merge singur și nu acuză probleme respiratorii.

”Dacă continuă să arate și să se simtă așa cum se simte acum, speranța noastră este să organizăm o externare chiar mâine, către Casa Albă, acolo unde președintele și-ar putea continua tratamentul”, a declarat unul dintre medici, Brian Garibaldi, duminică.

Medicii spun însă că administrarea Dexametazonei nu confirmă acest scenariu optimist.

Un studiu realizat în Marea Britanie a aflat că acest medicament i-a ajutat pe cei care au fost bolnavi mai mult de o săptămână și a redus cu o treime numărul de decese printre pacienții conectați la ventilatoare mecanice și cu o cincime printre pacienții care primeau oxigen suplimentar prin alte mijloace.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) spun că acest medicament trebuie administrat doar pacienților cu ”forme severe sau critice de COVID-19”. Institutul Național de Sănătate a oferit recomandări similare, precizând că medicamentul este recomandat doar pentru pacienții care au nevoie de ventilare mecanică pentru a putea respira sau care au nevoie de oxigen suplimentar.

”Când mă gândesc la oamenii care au nevoie de Dexametazonă mă gândesc la pacienți cu o stare de sănătate care se înrăutățește, care se îndreaptă mai degrabă spre secția de Terapie Intensivă decât spre casă”, spune și doctorul Rochelle Walensky, șeful diviziei de boli infecțioase la Massachusetts General Hospital și profesor la Harvard Medical School.

Doctorul Sam Parnia, profesor de Terapie Intensivă la New York University, este de acord.

”Dacă începi un tratament cu steroizi deoarece nivelul de oxigen scade, atunci acesta este momentul să fii vigilent și să monitorizezi pacientul mai atent”, spune acesta.

”Dacă există o îngrijorare că anumite lucruri nu erau disponibile la Casa Albă, când nivelul de oxigen al președintelui era ceva mai mare, probabil că există motive să fi ceva mai vigilent acum”, adaugă Parnia.

Un cocktail de medicamente

O problemă este și faptul că lui Trump i se administrează mai multe medicamente în același timp, ceea ce, spun experții, ar putea afecta eficiența tratamentului și ar putea avea efecte necunoscute.

”Îi dai Remdesivir, îi dai Dexametazonă și anticorpi”, spune doctorul McGinn. ”Nimeni nu a mai făcut asta până acum, ca să nu mai spun de zinc și de un amestec de cocktailuri și ce o mai fi acolo”, adaugă acesta.

Faptul că Trump merge singur și că poate face declarații fără să arate probleme de respirație este un semnal pozitiv.

Totuși, mulți pacienți cu COVID par să se simtă bine, chiar și când capacitatea pulmonară este afectată.

Steroizii ar putea oferi, de asemenea, o impresie falsă cu privire la situația președintelui. Aceste medicamente pot afecta starea de spirit, provocând euforie sau o senzație de fericire generală.

Steroizii pot în același timp să provoace tulburări de somn. În unele cazuri, steroizii pot avea efecte psihice, provocând pacientului o senzație de grandoare sau chiar delir și psihoză.

Citeşte şi:

Ludovic Orban este suspect de Covid-19, după ce a fost la o emisiune TV. Nicușor Dan și mai mulți miniștri se testează și ei

Trump, criticat după ce a ieșit cu mașina în fața spitalului: ”Și-a pus agenții de securitate în pericol pentru un teatru politic. Asta e nebunie”

Răsturnare în telenovela momentului! S-au împăcat după scandalul de infidelitate, anunț clar:„Te iubesc!”
PARTENERI - GSP.RO
Răsturnare în telenovela momentului! S-au împăcat după scandalul de infidelitate, anunț clar:„Te iubesc!”
BOMBĂ! Diana Șoșoacă sfidează TOT! Cum a intrat în restaurant, fără certificat verde! Chelnerița a rămas MASCĂ: 'Ce e aia?!'
Playtech.ro
BOMBĂ! Diana Șoșoacă sfidează TOT! Cum a intrat în restaurant, fără certificat verde! Chelnerița a rămas MASCĂ: 'Ce e aia?!'
Undă verde pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă. Proiectul merge la vot în plen: amenzi uriaşe pentru cei care refuză
Observatornews.ro
Undă verde pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă. Proiectul merge la vot în plen: amenzi uriaşe pentru cei care refuză
Horoscop 27 octombrie 2021. Fecioarele încearcă să-și salveze planurile, cele mai importante, de unele singure
HOROSCOP
Horoscop 27 octombrie 2021. Fecioarele încearcă să-și salveze planurile, cele mai importante, de unele singure
Un artist din România, antivaccinist convins, a fost răpus de COVID-19
Știrileprotv.ro
Un artist din România, antivaccinist convins, a fost răpus de COVID-19
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
INNA: „Pentru mine contează să îi știu bine pe cei dragi și să iubesc în fiecare zi!”
PUBLICITATE
INNA: „Pentru mine contează să îi știu bine pe cei dragi și să iubesc în fiecare zi!”