MENIU CAUTĂ
16 Mai. 2018 23:36

Extraordinara poveste de dragoste a lui Lucian Pintilie cu Clody Bertola. Actrița a fost soția unui alt mare regizor, Liviu Ciulei

Distribuie

Origini franceze și italiene, nume exotic, personalitate fascinantă. Clody Bertola, actrița care a marcat aproape un secol de teatru în România, a trăit două fabuloase povești de dragoste cu doi mari regizori: Liviu Ciulei și Lucian Pintilie. Primul era cu 10 ani mai tânăr decât ea, al doilea cu 20. Iată extraordinara poveste de dragoste a lui Lucian Pintilie cu actrița Clody Bertola.  

Relația lor a început după ce actrița divorțase de Liviu Ciulei, dezamăgită de trădarea acestuia. Clody a fost, potrivit mărturisirilor sale, vrăjită de Lucian Pintilie, regizorul cu 20 de ani mai tânăr decât ea.. „M-a fascinat lipsa lui totală de formalism, aproape de proastă creştere. Mă atragea la el nebunia, «golania» lui plină de spiritualitate. Felul de a gândi original despre artă, despre oameni. Felul de a trăi fără compromisuri, i-a povestit Ludmilei Patlanjoglu, autoarea volumului de dialoguri „La vie en rose cu Clody Bertola', citată de ziarul Metropolis.

Lucian Pintilie, racolat de Securitate pe vremea lui Ceaușescu. Regizorul a refuzat să „toarne'

„Nu este ușor să lucrezi cu Lucian Pintilie, dar valoarea rezultatului te ajută să depășești momentele grele, cu atât mai mult cu cât Pintilie reușește să fie un tiran-vrăjitor, care-și farmecă interpreții prin marea lui ardere și credință în ceea ce face. Are o mare putere de convingere și de seducție asupra actorilor. Ei sunt pur și simplu electrizați când repetă cu el', își amintea Clody despre lucrul cu Pintilie, în același volum.
S-au căsătorit și au rămas împreună până la sfârșitul vieții actriței, în 2007. Clody Bertola s-a stins din viață la 96 de ani, după ce, în ultimii zece ani de viață își pierduse vederea. 11 ani mai târziu, pe 16 mai 2018, a încetat din viață și regizorul Lucian Pintilie.
Interesant este că ambii soți ai actriței, cei doi mari regizori, au fost și au rămas prieteni de-a lungul vieții. Lucrau împreună, discutau mult despre teatru împreună, iar ani de zile au petrecut Revelioanele toți trei.
CITEȘTE ȘI

 

Loading...
Comentarii