MENIU CAUTĂ

Fă economie la energia electrică! Optează pentru cele mai avantajoase variante de becuri

Distribuie

Ai următoarele variante: a) becuri fluorescente (CFL), care consumă cu 75% mai puţină energie decât cele cu filament; b) becuri cu halogen, care consumă cu 25 - 50% mai puţin : c) becuri de ultimă generaţie - LED, care sunt şi ecologice.
Cum nu toţi vânzătorii sunt în măsură să ofere detalii despre aceste produse, legislaţia prevede ca pe ambalaje să se precizeze nu doar preţul, ci toate informaţiile necesare (lumină caldă, lumină rece, dacă becul suportă sau nu variaţii de tensiune etc). În funcţie de aceste detalii, poţi alege becurile de care ai nevoie în dormitor, în sufragerie, în hol, în baie etc.

Lumeni în loc de waţi

Pe ambalaje este specificată eficienţa în lumeni, şi nu în waţi. Astfel, pentru echivalentul unui bec clasic de 100 de waţi, ia un bec economic de 1.300-1.530 de lumeni. Un bec de 920- 1.060 de lumeni luminează ca un bec de 75 de waţi ş.a.m.d. Alte criterii pe care trebuie să le iei în considerare sunt durata de funcţionare a becurilor sau numărul de comutări până la defectare, indicatori elocvenţi şi pentru comparaţia cu preţurile produselor alternative.
De exemplu, majoritatea CFLurilor are un număr limitat de comutări până la defectare. Să nu cumperi CFL-uri standard, care permit doar 3.000-6.000 de comutări, pentru spaţii în care le aprinzi şi le stingi des (toalete, holuri etc). În fine, atât CFL-urile, cât şi LED-urile oferă o gamă largă de temperaturi ale luminii, măsurate în grade Kelvin. Alege 2700K- ”lumină caldă”, pentru relaxare şi peste 4.000K -”lumină rece”, pentru spaţiile în care lucrezi.

Mercurul nu e bun pentru sănătate

Încă din 2010, specialiştii au avertizat despre pericolele ce decurg din utilizarea becurilor economice (atunci când se sparg, eliberează mercur). Inhalarea vaporilor de mercur cauzează căderea masivă a părului, afectează sistemul nervos şi distruge celulele sănătoase ale corpului.
Cantitatea admisă în becurile economice este de 5 miligrame mercur, dar uneori limita este depăşită, pentru că dozarea este extrem de delicată. Or, în China, care produce masiv astfel de becuri, tendinţa este de a pune mai mult mercur, pentru a garanta funcţionarea lor. Ar fi bine ca măcar în camerele copiilor să pui becuri economice cu înveliş incasabil.

Comentarii