De Simona David,

Prețurile pentru anumite medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, precum și a mai multor produse medicale, în special cu rol de protecție împotriva coronavirusului (măști, mănuși, alcool medicinal, dezinfectant), au crescut semnificativ, ajungând chiar și la valori de 2 sau 3 ori mai mari, afirmă reprezentanții farmaciștilor independenți, citați de platforma 360medical.ro.

Potrivit reprezentanților AFIE, costurile ridicate pentru aceste produse pun pacientul în impas financiar și pot avea impact asupra sănătății acestuia.

AFIE solicită de urgență furnizorilor de medicamente și produse medicale să stopeze creșterea accelerată a prețurilor acestora, iar dacă există motive reale și argumentate pentru care prețurile acestora cresc, statul român trebuia să ia măsuri astfel încât pacientul să nu fie cel care ajunge să aibă de suferit.


Farmacist Sânziana Mardale, președinte al Asociației Farmaciilor Independente Ethica (AFIE):

Președintele AFIE amintește și de medicamentele numeroase care lipsesc, dar care sunt atât de necesare pacienților pentru diferite afecțiuni (diabet, hipertensiune arterială, afecțiuni tiroidiene etc.) și precizează că farmaciile independente solicită de urgență statului român luarea de măsuri imediate care să ducă la punerea pe piață a respectivelor medicamente.

Informațiile oficiale primite din partea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale prezintă faptul că, cel puțin în cazul DCI Levothyroxinum (Euthyrox), producătorul a pus pe piață stocuri suficiente, însă aceste medicamente nu ajung în continuare în farmacii și nici la pacienți, precizează Sânziana Mardale.

Mai mult decât atât, lipsa numeroaselor medicamente de pe piața din România aduce un risc suplimentar asupra pacienților vârstnici, cu boli cronice, în contextul pandemiei.

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea
Recomandări

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea

 

Iar a pune pacienții pe drumuri, să întrebe de medicamentele de care au nevoie, înseamnă un risc pentru sănătatea acestora, mai ales că sunt vârstnici și au boli cronice, ceea ce îi face deosebit de vulnerabili în fața virusului de tip nou.

Lipsa acestor medicamente de pe piață înseamnă pentru pacienți întreruperea tratamentului, ceea ce poate produce efecte considerabil negative asupra stării lor de sănătate. Solicităm de urgență ca statul român să ia măsurile necesare astfel încât acești pacienți să aibă acces la tratament, fără deplasări multiple, fără a intra în contact cu numeroase persoane și fără a suferi probleme majore de sănătate.


Farmacist Sânziana Mardale, președinte al Asociației Farmaciilor Independente Ethica (AFIE): 

De altfel, AFIE a transmis o serie de adrese către Președinție, Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, împreună și cu alți parteneri (Asociația Dăruiește Viață, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, Colegiul Farmaciștilor din România), prin care au fost solicitate o serie de măsuri suplimentare care să vină în sprijinul pacienților cronici și care să ajute profesioniștii din domeniul sănătății să își desfășoare activitatea sub presiunea pandemiei.

Măsuri solicitate de farmaciștii independenți

  • Dislocarea stocurilor de medicamente de la distribuitori către farmacii pentru ca pacienții cronici să aibă acces la tratament și pentru a evita întreruperile de tratament sau interacțiunile cu mai multe farmacii pentru a găsi medicația necesară;
  • Asigurarea materialelor de protecție corespunzătoare pentru farmaciști și asistenți de farmacie (mănuși, măști, substanțe dezinfectante, viziere de protecție și alte produse) în cantități suficiente, în contextul lipsei acestora de la furnizori;
  • Asigurarea necesarului de medicamente și materiale sanitare pentru farmaciile comunitare, astfel încât acestea să poată să răspundă nevoii populației;
  • Derogarea de la orice obligație de semnare fizică de către pacient sau aparținător în cazul eliberării prescripțiilor medicale electronice, pentru a se evita cât mai mult contactul direct;
  • Derogarea farmaciilor de la programul de funcționare declarat și eliminarea birocrației, astfel încât farmaciile comunitare să poată să asigure dezinfectarea corespunzătoare a spațiilor și suprafețelor;
  • Exceptarea unităților farmaceutice, pe lângă cea a unităților sanitare publice, de la prevederile Legii nr. 19/2020, pentru a se asigura accesul pacienților la medicamente și a se evita închiderea farmaciilor.

Asociația Farmaciilor Independente Ethica este formată din peste 200 de farmacii deținute de către farmaciști, din 31 de județe și București, distribuie în toată țara.

AFIE este membră a International Pharmaceutical Federation (FIP).

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate
HOROSCOP

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate