După criza uleiului de floarea soarelui, fermierii sunt acum nevoiți să caute alternative și la porumbul nemodificat genetic, provenit din Ucraina.
Acesta este utilizat, în principal, ca nutreţ pentru hrana animalelor. Porumbul nemodificat genetic din Ucraina reprezintă aproximativ jumătate din importurile Uniunii Europene.
Porumbul din SUA, în proporție de aproximativ 92% este de tip modificat genetic, un procent similar fiind valabil în cazul celui din Brazilia, susţine Center for Food Safety.
Deşi companiile din UE nu sunt obligate să eticheteze produsele de proveniență animală pentru care s-a folosit hrană modificată genetic, în ultimii zece ani a crescut cererea pentru lactate de la vaci care sunt hrănite cu nutreţ nemodificat.
Pe măsură ce UE se îndreaptă spre garantarea securităţii alimentare, blocul comunitar relaxează şi regulile privind importurile.
În Spania, ţară care pe parcursul următoarelor săptămâni aşteaptă să primească porumb din SUA, Argentina şi Brazilia, Guvernul a decis să permită, temporar, importurile care conţin urme de pesticide, pentru a putea face faţă sistării importurilor din Ucraina.
Preţul porumbului şi al altor cereale a explodat după ce trupele rusești au invadat Ucraina, ţară care a exportat aproximativ 6,6 milioane de tone de porumb în UE până la finele lunii martie, sub media multianuală de 7,2 milioane de tone.
Andree Defois, analist la firma de consultanţă Strategie Grains, prognozează că UE va importa în sezonul agricol curent 800.000 de tone de porumb din SUA, cea mai mare cantitate de după sezonul 2017-2018.
Acesta spune că unii fermieri din Europa Centrală şi Danemarca au început deja să epuizeze stocurile de nutreţ care nu este modificat genetic.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia