Manifestanţii au mers pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt până în fața Parlamentului unde au cerut adoptarea unui pachet de opt legi care să suțină femeile și ratificarea Convenției de la Istanbul. Participanţii la marş au scandat „Opriți violența”, „Opriți sexismul” şi „Porniți Convenția!”.

”Fă mâncare, spală vase, domnule Dodon! Strânge singur de pe masă, domnule Dodon”, este mesajul femeilor din Republica Moldova pentru preşedinte.

Protestatarii au ajuns şi-n faţa Preşedinţiei și au criticat felicitarea șefului statului, Igor Dodon, adresată tuturor femeilor de 8 martie.

Organizatorii marșului solidarităţii susțin că violența față de fete și femei rămâne cea mai gravă încălcare a dreptului omului din Republica Moldova.

O treime dintre femei, agresate

Potrivit statisticilor, în 2018, șapte femei au fost omorâte în bătaie. Fiecare a cincea femeie este hărțuită sexual la locul de muncă, iar patru din 100 – la locul de studii. Mai mult, aproape o treime din femei sunt agresate.

Fiecare a cincea femeie din Republica Moldova e hărțuită la locul de muncă. Sute de persoane au cerut în stradă oprirea violenței și a sexismului

Convenția de la Istanbul este primul act juridic ce prevede o abordare unitară pentru prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și fetelor, violenței domestice, inclusiv prin pedepsirea penală a abuzatorilor.

Convenția a fost adoptată la Istanbul la 11 mai 2011 și semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017 și de atunci organizațiile și activiștii pentru drepturile omului și Moldova solicită autorităților ratificarea acestui document.

Nici un reprezentat al puterii de la Chişinău nu a venit cu o reacţie la solicitările activiştilor de la ”Marşul Solidarităţii” – acţiune ce se desfăşoară, deja, al şaselea an consecutiv.

Citeşte şi:

Olimpiadele școlare, suspendate din cauza coronavirusului. Anisie, despre închiderea școlilor: „Decizia aparține Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență”

OFICIAL | Parlamentul ia măsuri pentru combaterea coronavirusului. Casa Poporului nu mai poate fi vizitată până la sfârşitul lunii martie

”Pregătiți-vă!”. Sfaturile cruciale ale medicilor de terapie intensivă din Italia pentru spitalele din toată lumea, în lupta cu epidemia

Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
PARTENERI - GSP.RO
Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
HOROSCOP
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
RECOMANDĂRI