Mergi direct la conținut »
Fiscul a demarat controale la bănci. Acestea sunt verificate de ANAF, după ce au mutat marile credite în străinătate
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Fiscul a demarat controale la bănci. Acestea sunt verificate de ANAF, după ce au mutat marile credite în străinătate

Fiscul a demarat controale la bănci. Acestea sunt verificate de ANAF, după ce au mutat marile credite în străinătate

Fiscul a demarat controale încrucișate între bănci și marii clienți, pentru a le verifica activele. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) ar fi constatat că băncile care activează în România și-au mutat marile credite către entități din străinătate, scrie Economica.net.

De Daniel Ionașcu,

Controalele vin după ce Guvernul a aprobat la finele anului trecut ”taxa pe lăcomie”, care trebuie plătită de către bănci în cazul în care indicele ROBOR trece de 2%.

Această taxă a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

”Taxa pe lăcomie”, raportată la ”activele financiare”

Băncile trebuie să plătească un procent în cazul în care indicele ROBOR depășește 2%, însă acest procent este stabilit la ”activele financiare”. Ordonanța nu definește ce înseamnă active bancare.

Asta înseamnă că băncile pot încerca să își reducă artificial cuantumul taxei dacă externalizează marile credite, ceea ce înseamnă mutarea acestora către alte entități din afara țării. Astfel, valoarea totală a ”activelor financiare” scade, astfel că scade și taxa ce trebuie plătită statului.

Statul strânge 4 miliarde de lei

Sistemul bancar are active totale de 440 miliarde de lei. La un nivel de 0,3%, ”taxa pe lăcomie” ar aduce 1,32 miliarde de lei. Numai că aceasta este trimestrială, astfel că bugetul statului ar urma să colecteze aproape 4 miliarde de lei de la bănci, mai scrie Economica.

Guvernul estima anterior că va strânge 3,6 miliarde de lei din această taxă.

Totuși, Eugen Teodorovici – ministrul Finanțelor, a spus că nu dorește bani la buget și că ținta este scăderea dobânzilor de către bănci.

Close
Închide
  Close