Schimbările climatice vor schimba fundamental viața pe Terra în următoarele decenii, chiar dacă omenirea va putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră, concluzionează un proiect de raport al experților ONU pentru mediu, obținut de AFP.

Efectele vor fi dramatice, avertizează oamenii de știință, care avertizează că trebuie să ne așteptăm la dispariția speciilor, epidemii tot mai extinse, temperaturi foarte ridicate, prăbușirea ecosistemelor, orașe afectate de creșterea nivelului mărilor.

Alegerile pe care societățile le vor face acum vor determina dacă omenirea va avea un viitor înfloritor sau dacă pur și simplu va lupta pentru supraviețuire, arată proiectul de raport redactat de Comisia Interguvernamentală pentru Schimbările Climatice (IPCC).

Principala noutate a acestui raport este avertismentul potrivit căruia efectele schimbărilor climatice se vor simți mai repede decât se estimase inițial, adică în următorii 30 de ani.

Ce e mai rău abia urmează și va afecta viețile copiilor și nepoților mai mult decât pe ale noastre.

Proiectul de raport IPCC:

De menționat că documentul, care are menirea de a influența deciziile liderilor internaționali, va fi publicat abia în februarie 2022, prea târziu pentru summiturile ONU pe tema climei, a biodiversivității și a sistemelor alimentare, ce vor avea loc anul acesta.

IPCC a și dat publicității o declarație în care a precizat că preferă să nu comenteze pe tema conținutului documentului, atâta vreme cât el se află încă în faza de finalizare a redactării.

Climatologul Francois Gemenne, unul dintre autori, a subliniat că ciorna văzută de AFP va suferi unele modificări și chiar va avea unele secțiuni adăugate.

„Aceasta nu este versiunea ce va fi adoptată în februarie 2022”, a scris el pe Twitter.

Raportul subliniază că șocurile climatice din istoria Terrei au schimbat în mod dramatic mediul și au dus la dispariția multor specii.

Viața pe Pământ își poate reveni după o schimbare climatică dramatică, evoluând către noi specii și generând noi ecosisteme. Omenirea nu mai poate face acest lucru însă.

Proiectul de raport IPCC:

Consecințe ireversibile

Există cel puțin patru concluzii majore ce pot fi extrase din raport, concluzii ce ar putea suferi modificări minore în următoarele luni.

Prima este că, ținând cont de creșterea cu 1,1 grade Celsius a temperaturii medii față de perioada preindustrială, schimbările climatice se produc deja și nu mai pot fi oprite.

Acum un deceniu, oamenii de știință credeau că reducerea încălzirii globale la două grade Celsius peste nivelul înregistrat la mijlocul secolului 19 ar fi suficientă pentru viitorul omenirii.

Această țintă este, de altfel, stabilită de Acordul climatic de la Paris, din 2015, adoptat de aproape 200 de țări care au promis să mențină încălzirea globală la un nivel de sub două grade Celsius sau chiar 1,5 grade, în raport cu perioada preindustrială dacă este posibil.

În lipsa unor măsuri suplimentare, dacă actuala tendință se menține, atunci temperatura va crește cu cel puțin trei grade Celsius, deci eforturile trebuie să fie rapide și majore.

Modelele anterioare estimau că schimbările climatice care vor influența în mod substanțial viața pe Terra nu vor fi simțite înainte de anul 2100. Dar proiectul de raport al ONU spune că o perioadă prelungită de încălzire cu peste 1,5 grade Celsius ar putea produce deja „consecințe tot mai grave, care se vor întinde pe secole sau vor fi chiar ireversibile”.

Deci, concluzia raportului este una foarte pesimistă.

Iar datele actuale din teren par să o susțină. Luna trecută, Organizația Mondială Meteorologică a estimat că există 40% șanse ca Pământul să depășească pragul unei încălziri de peste 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială, pentru cel puțin un an, până în 2026.

Pentru unele specii de plante sau animale, orice efort de reducere a impactului ar putea fi tardiv.

„Chiar și la o încălzire de 1,5 grade, condițiile se vor schimba dincolo de capacitatea multor organisme de a se adapta”, avertizează raportul ONU. Recifurile de corali – ecosisteme de care depinde viața a jumătate de miliard de persoane – sunt doar un exemplu.

Populațiile indigene din Arctica riscă o extincție culturală, pe măsură ce mediul în care trăiesc și pe care își bazează existența se topește pur și simplu.

O lume în plină încălzire înseamnă totodată că sezonul incendiilor – de tipul celor văzute în anii trecuți în Australia sau SUA – va crește, ducând la o dublare a zonelor arse și generând o reducere semnificativă a producției alimentare.

Incendiile devastatoare din Australia, surprinse din satelit FOTO: ESA
Incendiile devastatoare din Australia, surprinse din satelit FOTO: ESA

Jennifer Francis, expertă la Woodwell Climate Research Center, a explicat pentru Al Jazeera că efectele încălzirii globale vor fi resimțite la nivel individual și la scară globală.

„Locurile care sunt calde și umede sunt cele unde vom vedea cel mai mare impact asupra vieții umane, deoarece atunci când combini umiditatea cu temperatura ridicată înseamnă că organismul nu poate scăpa de căldura pe care o generează, ca parte a funcționării sale normale”, a spus Francis.

„Dacă valorile combinate sunt prea mari, atunci vedem cum oamenii mor în timpul valurilor de căldură”, a adăugat experta.

Francis a explicat că în vreme ce America de Nord, Europa și Orientul Mijlociu se confruntă deja cu valuri de căldură periculoase, acestea s-ar putea extinde și mai mult spre nord. Un exemplu este deja vizibil în Siberia, care a confirmat o temperatură de 38 de grade Celsius vara trecută, pentru prima dată în istoria înregistrată.

Pregătirea pentru impact

O a doua concluzie majoră a raportului este că omenirea trebuie să accepte realitatea schimbărilor climatice și să se pregătească pentru impact. „Actualele niveluri de adaptare vor fi inadecvate pentru a răspunde la viitoarele crize climatice”, spune raportul.

Zeci de milioane de oameni se vor confrunta cu foamete cronică până în 2050, iar 130 de milioane în plus se vor confrunta cu sărăcia extremă în doar un deceniu, dacă actualele inechități se vor accentua.

În 2050, orașele de pe coastă vor avea sute de milioane de oameni ce se vor confrunta cu amenințarea inundațiilor. În plus, furtunile tot mai frecvente vor fi și mai periculoase, din cauza creșterii nivelului mărilor.

În același timp, în jur de 350 de milioane de oameni care trăiesc în zonele urbane vor avea probleme majore cu lipsa apei.

Iar acest scenariu este valabil în cazul unei încălziri cu doar 1,5 grade Celsius. Dacă temperatura va crește cu două grade, atunci numărul oamenilor care vor avea probleme cu lipsa apei se va ridica la 410 milioane.

Această jumătate de grad va însemna totodată că alte 420 de milioane de persoane vor fi expuse la valuri de căldură extreme și potențial letale.

„Costurile de adaptare pentru Africa sunt estimate să crească cu zeci de miliarde de dolari pe an, la încălzire cu peste două grade Celsius”, spune raportul.

Efecte în cascadă

În al treilea rând, raportul avertizează cu privire la faptul că efectele produse de încălzirea globală vor fi unele în cascadă.

Cercetările recente au arătat că încălzirea cu două grade Celsius ar putea duce la topirea stratului de gheață din Groenlanda și Antarctica de Vest.

Un alt posibil efect ar putea fi transformarea bazinului Amazonului din pădure tropicală în savană, dar și emiterea a miliarde de tone de carbon din permafrostul din Siberia, fapt ce ar alimenta suplimentar încălzirea globală.

În viitorul imediat, unele regiuni – precum estul Braziliei, sud-estul Asiei, Mediterana și China centrală – dar și coastele din aproape întreaga lume, ar putea fi afectate de catastrofe climatice multiple: secetă, valuri de căldură, cicloane, incendii de vegetație și inundații.

Este necesară o redefinire a modului de viață

Veștile bune ale raportului sunt puține, dar IPCC subliniază totuși că liderii internaționali pot lua multe măsuri pentru a evita cele mai negre scenarii și pentru a se pregăti pentru efecte ce nu mai pot fi împiedicate.

Tranziția spre o dietă mai degrabă vegetariană, spre exemplu, ar putea reduce emisiile de carbon legate de industria alimentară cu 70% până în 2050.

Dar gesturi simple precum înlocuirea unei mașini pe motorină cu una electrică sau plantarea a miliarde de copaci nu vor fi suficiente.

„Avem nevoie de schimbări transformaționale care să schimbe procesul și comportamentul la toate nivelurile: individual, comunitar, de afaceri, instituțional și guvernamental”, spun oamenii de știință.

„Trebuie să redefinim felul de trai și de consum”, concluzionează proiectul de raport.

Anamaria Prodan a părăsit România după scandalul cu Reghe. Anunțul impresarei despre soțul ei
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan a părăsit România după scandalul cu Reghe. Anunțul impresarei despre soțul ei
BOMBA SERII Simona Halep s-a măritat în mare secret. Primele imagini de la nuntă
Playtech.ro
BOMBA SERII Simona Halep s-a măritat în mare secret. Primele imagini de la nuntă
Doi ciobani au fost atacaţi de urs în Harghita. Unul dintre ei este căutat, după ce a fugit spre pădure cu animalul după el
Observatornews.ro
Doi ciobani au fost atacaţi de urs în Harghita. Unul dintre ei este căutat, după ce a fugit spre pădure cu animalul după el
Horoscop 24 iulie 2021. Peștii sunt în elementul lor astăzi și de aceea le va fi mai ușor să-și mențină echilibrul
HOROSCOP
Horoscop 24 iulie 2021. Peștii sunt în elementul lor astăzi și de aceea le va fi mai ușor să-și mențină echilibrul
„N-am plătit sejurul ca să mă scoţi tu afară din apă!”. Salvamarii duc lupte grele cu turiștii care ignoră steagul roșu
Știrileprotv.ro
„N-am plătit sejurul ca să mă scoţi tu afară din apă!”. Salvamarii duc lupte grele cu turiștii care ignoră steagul roșu
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
(Publicitate) Laptopurile ASUS: OLED este sinonim cu stilul
PUBLICITATE
(Publicitate) Laptopurile ASUS: OLED este sinonim cu stilul