Mergi direct la conținut »
Folosirea alfabetului latin în Transnistria poate atrage o amendă de 50 de euro
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Folosirea alfabetului latin în Transnistria poate atrage o amendă de 50 de euro

Folosirea alfabetului latin în Transnistria poate atrage o amendă de 50 de euro

Dreptul la educație este frecvent încălcat în Transnistria, precum și libertatea circulație și dreptul la proprietate. Asta arată un raport al asociației Promo-LEX, citt de Radio Chișinău. Astfel, potrivit acestui raport, utilizarea alfabetului latin pentru limba "moldovenească" (limba română cu caractere chirilice) poate fi pedepsită cu amendă de peste 50 de euro.

Asociația Promo-Lex punctează faptul că dreptul la educație continuă să aibă numeroase restricții în Transnistria. Cel mai bun exemplu în acest sens este legată de utilizare alfabetului latin. Astfel, cei care utiliează alfabetul latin pentru limba „moldovenească” pot să primească o amendă de peste 50 de euro.

Potrivit raportului menționat,  singurul liceu cu predare în limba română din Robnița este obligat să plătească peste 30.000 de euro anual pentru închirierea spațiului. Conducerea liceului a denunțat în repetate rânduri prețul ridicat al chiriei, tarifele nejustificate la serviciile comunale, impozitarea colaboratorilor și presiuni la adresa profesorilor și a elevilor din partea structurilor de la Tiraspol.

În plus, libertatea circulației și dreptul la proprietate sunt frecvent încălcate. Potrivit unui comunicat de presă al asociației, citat de IPN, cele 33 de posturi vamale ilegale creează piedici pentru exercitarea dreptului la libera circulație, prin obligația de completare a „cărții migraționale”.

În plus, locuitorii din raionul Dubăsari rămân fără terenurile lor agricole deja de 13 ani, în timp ce administrația autoproclamată transnistreană a dat aceste pământuri în arendă unor agenți economici locali.

În concluzie, asociația Promo-LEX constată într-un raport că în prima jumătate a anului nu au avut loc îmbunătățiri privind situația drepturilor persoanelor din stânga Nistrului.


Citește și: VIDEO/ Contabilitatea tristă a sărăciei: pensionarii cu venituri mici nu au dreptul la ajutor de încălzire. Lemnele de foc, udate cu lacrimile bătrânilor


Foto: Arhivă

Close
Închide
  Close