”Muncitorii sunt plecați în alță țară. Cine să mai sărbătorească Ziua Muncii?”

Augustin Zegrean spune că, în cei peste 60 de ani ai săi, este pentru prima dată când trebuie să stea în casă de 1 Mai.

”Când eram copil, mergeam cu tata, se organiza miting de la locul lui de muncă. Eram foarte fericiți că ne lăsau pe noi, copiii, să ducem steagurile, aveau lozinci date de la partide, ce să strige, trăiască 1 Mai. Lucrurile s-au schimbat apoi, au venit alte vremuri. 1 Mai e sărbătoarea muncii și e o sărbătoare frumoasă. Avem și un cântec foarte frumos, al lui Ciprian Porumbescu”, își amintește fostul președinte al Curții Constituționale zilele de 1 mai din trecut.

Despre 1 Mai în anul coronavirusului, Augustin Zegrean spune că oamenii au înțeles că trebuie să nu iasă la iarbă verde și la grătare, pentru că acum lucrurile sunt altfel.

Atât de mult s-a vorbit zilele acestea despre stați în casă de 1 Mai, de parcă toată lumea ar fi vrut să fugă din casă, adaugă Augustin Zegrean.

Ad placeholder
Britanicul care și-a făcut singur o cabană într-un sat uitat din Transilvania: “Vecinii mei sunt atât de buni!
Recomandări
Britanicul care și-a făcut singur o cabană într-un sat uitat din Transilvania: “Vecinii mei sunt atât de buni!
 

El spune că, în anii trecuți, oamenii mergeau de 1 Mai ”la verde”, cu lăzi de bere și cu grătare.

Înainte era petrecere mare, acum nu mai este, pentru că nu mai sunt nici muncitori. Nu vedeți că muncitorii sunt toți plecați în altă țară? Cine să sărbătorească ziua muncii în România? Cei care lucrează pe calculator de acasă? N-au ce să sărbătorească.

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale:

”Învățământul online este o iluzie”

Fostul președinte al CCR spune că autoritățile nu au exagerat cu măsurile restrictive, pentru că ele trebuiau luate pentru a limita răspândirea infecțiilor cu coronavirus, dar o problemă din această perioadă ar fi cu dreptul la învățătură.

”Statul trebuie să asigure condiții de învățământ pentru copii. Or, să îi ții acasă din martie până în octombrie este foarte mult. Probabil că puteau să se gândească la o variantă în care să îi ducă pe copii la școală”, susține Zegrean.

Întreruperea școlii aproape două luni este prea mult, iar reluarea cursurilor doar online este o problemă, pentru că nu toți copiii au acces la tehnologie, mai spune Augustin Zegrean.

Ad placeholder
Germania a inclus Bucureștiul pe lista „zonelor de risc” alături de alte 17 județe din România
Recomandări
Germania a inclus Bucureștiul pe lista „zonelor de risc” alături de alte 17 județe din România
 

”Soția mea e profesoară și văd cum se chinuie în fiecare zi cu calculatorul să facă lecții cu copiii. Acesta nu e învățământ, pentru că nu toți copiii înțeleg, nu toți copiii au scule cu care să lucreze, nu toți au condiții”, adaugă Augustin Zegrean.

E o iluzie învățământul online. Dreptul la învățătură nu este încălcat, dar este limitat, susține fostul președinte al CCR.

”Nu mai pot fi ordonanțe care să pună oamenii să stea în casă”

După 15 mai, când se încheie starea de urgență, vor fi ridicate, treptat, restricțiile impuse acum prin ordonanțe militare.

Despre starea de alertă de care vorbea președintele că ar putea înlocui starea de urgență, Augustin Zegrean spune că nu va avea același efect, pentru că oamenilor nu le vor mai putea fi limitate drepturile.

”Dacă se limitează la o stare de alertă, nu mai pot exista ordonanțele acelea militare, care să pună oamenii să stea în casă sau să își pună mască. Nu mai pot lua măsuri de interzicere a circulației, de interzicere a plecării din țară. Doar prin lege pot face așa ceva”, explică fostul președinte al CCR.

Ad placeholder
Linșaj public între procurorii din dosarul 10 august: “Sunt slujitori ai unor structuri externe. A executat niște ordine”
Recomandări
Linșaj public între procurorii din dosarul 10 august: “Sunt slujitori ai unor structuri externe. A executat niște ordine”
 

La coronavirus nu prea se potrivește starea asta de alertă, crede Augustin Zegrean.

Mai mult, nu poate fi menținută o stare de alertă timp de un an sau doi, cât estimează specialiștii că ar putea dura coronavirusul.

Imaginați-vă că sunteți mereu în stare de alertă. Cât poate suporta un om o stare de alertă, în sensul adevărat al cuvântului?

Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR:

”În stare de alertă, drepturile pot fi limitate doar prin lege”

Din punct de vedere al legalității măsurilor ce vor fi decise după ridicarea stării de urgență, fostul președinte al CCR spune că, potrivit Constituției, drepturile și libertățile fundamentale pot fi limitate doar prin lege și numai în anumite condiții.

”În starea aceea de alertă pe care ei vor să o instituie, nu poți să dai ordonanțe militare, ordonanțe de urgență prin care să limitezi drepturile. Nu se poate. Scrie în Constituție, articolul 53: drepturile pot fi limitate numai prin lege”, explică fostul președinte al CCR.

Ad placeholder

El precizează că este de urmărit și ce va decide Curtea Constituțională în cazul sesizărilor făcute de Avocatul Poporului în perioada stării de urgență.

”Parlamentarii nu vor mai accepta să fie ținuți deoparte și în starea de alertă”

Fostul președinte al Curții Constituționale spune că, după 15 mai, cel mai probabil va fi un proiect de lege în Parlament, pentru ca deciziile viitoare legate de măsurile din perioada coronavirusului să fie constituționale.

El precizează că dacă măsurile pe care trebuie să le ia în viitor Guvernul, după consultarea specialiștilor din sănătate, sunt discutate cu parlamentarii și decise în Legislativ, ar avea o altă forță legală și nu ar mai risca să fie contestate.

”Nici ministrul educației, nici cel de interne nu pot limita drepturile, nici măcar președintele nu poate să facă asta. Singurul care poate face asta este Parlamentul. Probabil că se vor duce până la urmă la Parlament să facă lege”, adaugă Augustin Zegrean.

Ad placeholder

”Altfel, partidele de opoziție vor contesta măsurile care se vor lua de acum înainte. La prelungirea stării de urgență s-a pus în discuție respingerea decretului de prelungire. Nu cred că vor mai accepta parlamentarii să fie ținuți deoparte, să nu fie consultați”, crede Zegrean.

Parlamentul este, mai spune Zegrean, prima instituție care trebuie să apere drepturile și libertățile fundamentale și respectarea Constituției.

Citeşte şi:

Aparat de testare COVID-19 lăsat baltă. STS: „De ce nu raportați nimic?” Medic: „Nu mi-a fost trimisă nicio probă!”

Mamaia, văzută din dronă de 1 Mai. Stațiunea petrecerilor luxoase este acum pustie

POZA ZILEI | Mici de 1 Mai, în criza COVID: zeci de curieri, la coadă în fața restaurantului La Cocoșatu

„Cu violatorii și cu pedofilii nu e de glumit”. Giovanni Becali, poveste incredibilă din pușcărie
PARTENERI - GSP.RO
„Cu violatorii și cu pedofilii nu e de glumit”. Giovanni Becali, poveste incredibilă din pușcărie
Victor Ponta a fost DAT AFARĂ din casă! Decizia șocantă luată de Daciana Sârbu
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Victor Ponta a fost DAT AFARĂ din casă! Decizia șocantă luată de Daciana Sârbu
Horoscop 13 august 2020. Capricornii aplică o lovitură gravă unei relații cu cineva din interiorul familiei
HOROSCOP
Horoscop 13 august 2020. Capricornii aplică o lovitură gravă unei relații cu cineva din interiorul familiei
RECOMANDĂRI