Mergi direct la conținut »
Fostul șef al separatiștilor nord-irlandezi, atacat cu bombe de naționaliști extremiști
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Fostul șef al separatiștilor nord-irlandezi, atacat cu bombe de naționaliști extremiști

Fostul șef al separatiștilor nord-irlandezi, atacat cu bombe de naționaliști extremiști

Casa fostului lider al Sinn Fein, Gerry Adams, a fost atacată cu o bombă vineri noaptea. Liderul partidului naționalist irlandez a acuzat după acest atac "grupuri din ce în ce mai disperate şi irelevante", scrie presa internațională.

După atacul asupra lui Adams, un alt dispozitiv exploziv a fost aruncat în curtea casei fostului preşedinte al partidului nord-irlandez Bobby Storey.

Într-un comunicat transmis de partidul Sinn Fein, unul dintre dispozitivele explozive a avariat o maşină, dar Adams a declarat într-o postare pe Twitter că nimeni nu a fost rănit.

Atacurile de la Belfast au loc după mai multe zile de violenţă stradală în al doilea oraş ca mărime din Irlanda de Nord, Londonderry. Poliţia a acuzat vineri grupuri disidente, inclusiv IRA-veritabilă, că sunt responsabile pentru mai multe nopţi de violenţă la Londonderry.

Mai multe grupuri de naţionalişti irlandezi disidenţi rămân active şi comit atacuri ocazionale, dar capacitatea lor este mică comparativ cu Armata Republicană Irlandeză (IRA), dezarmată după acordul din 1998.

Mulţi dintre disidenţi consideră că Adams şi partidul său Sinn Fein – fosta aripă politică a IRA – au trădat cauza naţionalistă irlandeză prin semnarea unui acord de pace cu guvernul britanic.

Lideri politici din Irlanda de Nord au avertizat că decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană şi posibilitatea de infrastructură la graniţa dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda pentru prima dată din 1998 ar putea ajuta grupurile disidente să recruteze noi membri.

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019
Recomandări

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019

 

Vineri, 74 de cocteiluri Molotov şi două dispozitive explozive improvizate au fost aruncate în timpul violenţei stradale în oraş, care, potrivit şefului poliţiei nord-irlandeze George Hamilton, a inclus încercări de a ucide ofiţeri de poliţie.

Acordul de pace din 1998 a încheiat în mare parte trei decenii de violenţă în Irlanda de Nord între naţionaliştii irlandezi în favoarea alipirii regiunii la Republica Irlanda şi unioniştii pro-britanici care doreau să rămână britanică. Peste 3.000 de persoane au murit în violenţe.


Citește și: EXCLUSIV/ Dealerii le-au păcălit pe vedete și le-au vândut droguri ”botezate”: paracetamol + cofeină + cocaină!


Close
Închide
  Close