MENIU CAUTĂ

FOTO | Femeia din Polonia care nu se mai epilează de un an

Distribuie

Femeia din Polonia care nu se mai epilează de un an. Secretara Sonia Cytrowska, în vârstă de 28 de ani, din Gdynia, Polonia, a început să se eplizee pentru prima dată când avea vârsta de 12 ani, după ce a simțit o presiune socială venită din partea revistelor și televiziunilor. Dar de un an de zile a renunțat la acest obicei și și-a îmbrățișat asspectul natural.

Tânăra petrecea aproximativ 3 ore pe săptămână încercând să rămână fără păr, ceea ce a făcut-o să se simtă nesigură pe sine.

Totuși, în urmă cu un an, Sonia a decis să nu se mai epileze, după ce a realizat că eliminarea părului corporal făcea pe plac altora, nu ei. Din acel moment, ea a început să distribuie fotografii cu părul corporal pe Instagram, alături de hashtagul ”#bodyhairmovement” (”#mișcareapăruluicorporal”), adunând până în prezent 7.000 de fani.

Schimbarea nu a fost ușoară pentru toată lumea, iar Sonia acceptă că soțul ei, Tobizasz, s-a străduit să se obișnuiască cu aspectul ei natural.

”Am început contul meu de Instagram când eram nesigură pe aspectul meu natural și voiam să găsesc alte femei care știau cum mă simt, dar și bărbați care nu sunt degustați de aparența mea naturală. La început, soțul meu a fost șocat, deoarece el mă știa de 8 ani de zile și mereu îmi epilam corpul. El preferă un corp fără păr, dar i-am explicat că este foarte important pentru mine să trăiesc cu părul pe corp. El a decis să mă accepte și să mă sprijine”, a decarat Sonia pentru The Sun.

Sonia admite totuși că se simte, uneori, sub presiune pentru a arăta într-un anumit fel, dar speră ca prin rețelele sociale să arate femelor că pot avea păr pe corp și să fie frumoase în același timp.

Sonia nu este singura femeie care a adoptat această mișcare

O femeie din SUA, care se chinuia, de obicei, ore întregi pentru a se epila, a lăsat la o parte aparatul de ras și și-a îmbrățișat aspectul natural. Ea suferă de hirsutism, o boală care îi provoacă o creștere anormală a părului corporal.

Leah Jorgensen (33 de ani), suferă de sindomul ovarelor polichistice, o boală ovariană care poate provoca hirsutismul, sau creșterea anormală a părului.

De la vârsta de 14 ani, ea era agresată verbal de colegii de școală și era nevoită să poarte haine lungi pentru a-și ascunde părul.

La vârsta de 27 de ani, ea a început să petreacă ore întregi epilându-și părul negru și lung de pe obraji, piept, stomac, mâini, picioare și spate.

Jorgensen se temea de faputul că oamenii care se apropiau de ea îi vedeau părul și o judecau. Astfel, a ajuns să aibă primul sărut la vârsta de 27 de ani și nu s-a dus la dentist pentru 12 ani.

Totuși, de când a renunțat la aparatul de ras și a început să-și etaleze părul corporal, tânăra spune că se simte mai puternică și speră ca povestea ei să dea curaj și altor femei.

”Nu am văzut niciodată femei care arătau ca mine. Eram rușinată și nu voiam să vorbesc despre asta. Am ales să ascund pilozitatea mea, iar țelul meu zilnic – pentru mult timp – a fost să ajung în momentul în care nimeni să nu mai observe, pentru că mă săturasem. Era foarte dificil să ascund părul. Eram anxioasă și (pilozitatea extremă) s-a jucat cu săntatea mea mintală. Am avut o experiență urâtă cu doctorul meu. Ea nu a mai văzut un asemenea caz extrem de hirsutism. Avea o formă umană desenată pe hârtie și ea marca locurile unde aveam păr. Am fost foarte sensibilă și chiar m-a supărat. M-am simțit ca o ciudată!”, a spus tânăra pentru NY Times.

În decembrie 2015, Jorgensen a fost lovită de o mașină în timp ce trecea strada, fiind internată de urgență la spital. Paramedicii au fost nevoiți să-i taie hainele pentru a o supune unei intervenții chirurgicale. Atunci a realizat că ”numănui nu-i păsa” de părul ei în exces. ”Chiar m-a ajutat să trec peste”, a mai povestit femeia.

La acea vreme, ea se afla într-o relație cu un bărbat care a vedea atractivă, cu tot cu părul ei în exces. Acum, chiar dacă este singură, spune că și-a îmbrățișat aspectul.

”Am realizat că niciodată nu am fost displăcută de felul în care părul arăta. Problema nu era cu părul, era cu percepția oamenilor. Mi-am zis că ”e destul!”. Nu voiam să mai fug de aspectul meu”, a adăugat femeia.

De când a încetat să-și epileze corpul, în urmă cu un an, Jorgensen spune că se simte mai puternică. Acum ea poartă haine scurte și își arată picioarele în public, iar vara trecută a purtat pentru prima dată în viața ei o pereche de bikini în public.

Totodată, ea a renunțat la locul ei de muncă în domeniul asigurărilor și s-a întors la universitate, unde studiază despre munca socială. De puțin timp ea are în grijă mai mulți copii cu autism.

”Oamenii se uită la mine pentru a face fotogradii, dar mă aștept la asta deoarece nu vezi în fiecare zi o femeie care să arate așa. Eram speriată de oamenii care îmi observau aspectul, dar aucum îl îmbrățișez. Sunt unică și asta e foarte bine!”, a afirmat Jorgensen.

Totuși, ea recunoaște că este nevoită să își epileze părul facial deoarece îi place aspectul.

”Sper ca povestea mea să dea curaj altor femei care suferă de aceeași boală! Nu sunteți singure!”, a conchis fata.


EXCLUSIV / Legiștii au terminat autopsia fetei ucise de libianul Ahmed Othman. Raluca a murit în doar câteva zeci de secunde


FOTO: NORTH FOTO

Citește mai multe despre epilat, instagram și Polonia pe Libertatea.

Comentarii