Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > FOTO | Urmările urgiei din Prahova: au fost afectate 3.000 de hectare de vie, iar producția de struguri e pierdută pe alocuri și în proporție de 100%!

FOTO | Urmările urgiei din Prahova: au fost afectate 3.000 de hectare de vie, iar producția de struguri e pierdută pe alocuri și în proporție de 100%!

Reporterul Libertatea a vizitat zonele viticole din Prahova afectate de grindina de săptămâna trecută. Situația e sumbră pentru una dintre cele mai renumite regiuni viticole din România, Dealu Mare, care, în unele zone, a pierdut producția de struguri până la 100%!

De Mihai Toma,

Marțea trecută, peste 3.000 de hectare de vie au fost lovite de grindină. Iar Una dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din România, cea de la Dealu Mare, a pierdut producția de struguri până la 100% în 2019.

Dealu Mare este o zonă viticolă cu multiple podgorii aflată în județele Buzău și Prahova. Centre viticole importante sunt Pietroasele, Săhoteni, Tohani, Ceptura, Urlați sau Valea Călăgărească.
 
Lăstarii au fost distruși și, în multe cazuri, al doilea și al treilea muguri au fost loviți.
 
Mulți producători de vinuri, Budureasca, Tohani, SERVE, Basilescu, Lacerta, Licorna, vor avea probleme.

Fără asigurări!

Viticultorii acuză că nu au fost pregătite decât doua rachete antigrindină!

Deocamdată, sistemul antigrindină de 25 de milioane de euro dă rateuri! 16 rachete, de aproape 1.300 de euro bucata, au fost trase degeaba în ziua urgiei. Dincolo de tornada din Călăraşi, vremea extremă de la mijlocul săptămânii a produs pagube majore în judeţul Prahova.

Pe măsură ce fermierii contabilizează dezastrul, apar tot mai multe semne de întrebare cu privire la funcţionalitatea Sistemului Naţional Antigrindină. Județul Prahova a fost marți sub cod portocaliu de vreme rea. Aici, ruperea de nori a însemnat căderi de grindină într-o zonă cu tradiţie în domeniul viticol. Peste 1.000 de hectare de viță-de-vie, dar şi culturile de porumb și de rapiţă din imediata vecinătate au fost afectate de bucăţile de gheaţă. Fermierii din zonă calculează şi la această oră pagubele, în contextul în care mulţi nu ar fi avut culturile asigurate.

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP
Recomandări

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP

 

65 de lansatoare de rachete de grindină până în 2020

Iar ministrul Agriculturii, Petre Daea, e viteazul care apare după război.

A declarat sâmbătă că vor fi înfiinţate în ţară 65 de noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină Astfel, urmează ca în 2020 să fie protejate peste 2,5 milioane de hectare de teren, potrivit ministrului Agriculturii.

”Vor fi încă patru puncte de lansare a rachetelor în Iaşi şi la nivelul ţării încă 65. Spun la nivelul ţării pentru că am deschis aria de intervenţie. Am lărgit aria de intervenţie şi ne ducem spre zona de vest a ţării, spre zona de centru a ţării, iar de anul viitor prindem toată suprafaţa ţării”, a spus ministrul.

”Este un sistem strategic de o importanţă deosebită pe care trebuie să ne bizuim întrucât el protejează nu numai terenurile agricole, nu numai suprafeţele acestea cultivate cu diferite culturi. Indiferent dacă vorbim de plantaţii viticole sau pomicole, ele sunt sisteme care prin specificitatea lor apără şi localităţi. Se ştie că grindina face ravagii nu numai la culturi”, a precizat Daea.

Close
Închide
  Close