Istorie zbuciumată la vârful Spitalului Județean de Urgență (SJU) Reșița în ultimii trei ani.
Până în 2018, unitatea spitalicească a fost condusă de Cristina Bacer, care a rezistat doar un an în funcție, potrivit presei locale.
Cristina Bacer și-a dat demisia pe 12 august 2018, după ce s-a confruntat cu mai multe scandaluri legate de criza anestezicelor, de datoriile imense acumulate de spital, dar și cu un protest al angajaților cărora li s-au tăiat sporurile.
În toamna lui 2018, Consiliul Județean (CJ) Caraș-Severin îl numește manager al SJU Reșița pe Waldemar Murgu.
„Cu o bogată experiență în domeniul managerial, domnul Waldemar-Ioan Murgu este absolvent al Facultății de Drept «Vasile Goldiș» din Arad”, transmitea la acea vreme CJ Caraș-Severin.
Noul manager, prin concurs
Nici Waldemar Murgu nu a rămas prea mult timp în fruntea spitalului.
În prima parte a anului 2020 s-a organizat concurs. Alina Stancovici a fost singura persoană interesată de post și a câștigat. Murgu nu a participat la concurs.
Alina Stancovici a fost director de cabinet la Primăria Reșița și asistent la Universitatea Eftimie Murgu.
Aceasta a câștigat concursul cu un plan managerial numit „Managementul Calității Serviciilor Medicale”, ea fiind numită efectiv în fruntea spitalului pe 15 martie 2020.
„Principalele obiective ale planului managerial pentru Spitalul Județean de Urgență din Reșița sunt creșterea calității serviciilor medicale adresate pacienților și, de asemenea, creșterea satisfacției personalului din spital. În primul rând, Spitalul Județean din Reșița trebuie să își recâștige prestigiul în comunitate și în regiune. Serviciile de calitate trebuie adresate pacienților”, declara Alina Stancovici în martie 2020, potrivit expressdebanat.ro.
Suspendată pe caz de… pandemie
A câștigat concursul, dar a stat doar o lună în biroul de manager.
Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a semnat în 10 aprilie un ordin prin care Stancovici a fost suspendată din funcție pe perioada stării de urgență, fiind înlocuită cu Waldemar Murgu. Explicația era că, în pandemie, spitalul trebuie condus de cineva cu experiență.
Murgu declara la vremea respectivă că reinstalarea sa „a fost o surpriză” și că este „foarte onorat”. Acesta a stat director până în vară.
Alina Stancovici și-a căutat dreptatea în Justiție. Curtea de Apel Timișoara constată în iulie excesul de putere prin emiterea ordinului de suspendare și nemotivarea acestuia, după cum notează expressdebanat.ro , dar situația managerului suspendat rămâne în aer.
Motiv de amărăciune pentru Alina Stancovici care se plânge presei la aflarea verdictului.
Dragă sistem românesc, iartă-mă că m-am înscris la concurs, dar, mai ales, iartă-mă că am îndrăznit să îl și iau, că nu știu să fur și că am făcut o școală temeinic și la vremea ei!
Alina Stancovici:
Stancovici se întoarce în august
Problema se rezolvă în august, după publicarea în Monitorul Oficial a legii pentru aprobarea OUG 70/2020 privind reglementarea unor măsuri în contextul pandemiei, care trecea numirile din unitățile spitalicești în responsabilitatea autorităților locale.
Pe 23 august, Consiliul Județean Caraș-Severin o repune în funcție pe Alina Stancovici.
Președintele CJ Caraș-Severin: „Propunem destituirea managerului spitalului”
La trei luni de la instalare, miercuri, 2 decembrie, presa a publicat imaginile șocante din spitalul din Reșița unde pacienți cu COVID-19 zac dezbrăcați pe holurile spitalului.
În aceeași zi, noul președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca (PNL), cere destituirea managerului spitalului.
„O să propunem destituirea managerului spitalului și întocmirea unei comisii de anchetă împreună cu Ministerul Sănătății. Am cerut o comisie de profesioniști ca să înțelegem exact ce s-a întâmplat acolo”, a declarat Romeo Dunca, miercuri, într-o conferință de presă.
Ministrul sănătății a cerut, la rândul său, un control la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, care va fi făcut de Inspecția Sanitară de Stat.
Hurduzeu: „De la Ministerul Sănătății n-a venit niciun ban”
Fostul președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu (PSD), acuză Ministerul Sănătății că nu s-a preocupat deloc de soarta unității sanitare.
„Spitalul a fost o bună perioadă de timp în subordinea Ministerului Sănătății. În perioada stării de urgență și după. De la Ministerul Sănătății n-a venit niciun ban pentru spitalele din Caraș-Severin. Din contră, tot Consiliul Județean a asigurat în acea perioadă finanțarea, inclusiv a achiziționat aparatul care face testele de Covid-19. Pe de altă parte, spitalul a fost condus de manageri care aparțin PNL. Așa cum directorul medical a fost și este candidatul PNL la Camera Deputaților, pe locul 1”, a declarat Silviu Hurduzeu pentru Libertatea.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro