MENIU CAUTĂ

Gabriela Firea, despre protestul privind autostrăzile. „Ar fi păcat să profite cineva politic”

Distribuie

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că ar vrea ca protestul "România vrea autostrăzi #şîeu" să rămână unul cetățenesc deoarece "ar fi păcat să profite cineva politic".

„Cred că e îndreptăţită orice formă de manifestare, chiar şi de protest, pentru că într-adevăr avem multe rămâneri în urmă în ceea ce priveşte infrastructura din ţară şi din Capitală şi din marile oraşe. Este marele nostru minus ca ţară şi dacă nu recunoaştem înseamnă că suntem practic desprinşi de realitate (…). În ceea ce priveşte protestul, eu aş vrea foarte mult să rămână unul cetăţenesc (…). Nu ar fi normal să fie confiscat de o forţă politică, pentru că, până la urmă, e nemulţumirea noastră, a tuturor (…). Ar fi păcat să profite cineva politic”, a declarat Gabriela Firea în cadrul unei conferințe de presă pe tema proiectelor Primăriei Generale derulate cu finanțare europeană, conform Agerpres.

Edilul Capitalei susține că cea mai mare problemă este legată de legislația achizițiilor publice.

„Trebuie, în schimb, dincolo de aceste forme de manifestare, de proteste, să analizăm ce nu am făcut cu toţii bine şi nu e vorba de cei care sunt acum la putere (…). Cu excepţia unui partid nou înfiinţat, toate celelalte s-au succedat la putere, nu pot să spună că ele nu au avut guvernarea (…). Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă e legislaţia achiziţiilor publice”, a precizat Gabriela Firea.

Primarul General spune că este „de neconceput” că o licitaţie pentru o autostradă sau un alt obiectiv durează mai mulți ani.

„E inadmisibil. Aici e de fapt problema. Sunt ţări europene care au o legislaţie ce nu permite depăşirea unor termene legale. Sunt licitaţii ce nu au voie să dureze mai mult de 45 de zile – în funcţie de sumă, bineînţeles – 3 luni, 4 luni, 6 luni. La noi sunt licitaţii care durează ani de zile. Nicăieri în această lume nu mai există o astfel de licitaţie atât de greoaie. (…) E normal, democratic, transparent să poţi să ai posibilitatea să conteşti, dacă eşti nemulţumit de o anumită licitaţie, dar câtă vreme nu ai nicio responsabilitate, nu plăteşti o cauţiune care să te responsabilizeze şi suma e încă derizorie, pur şi simplu am constatat că sunt şicanatori de profesie. Sunt firme care s-au înfiinţat doar pentru a şicana licitaţiile”, a declarat Firea.

„România vrea autostrăzi #şîeu” este o campanie iniţiată de omul de afaceri Ştefan Mandachi. Antreprenorul a mobilizat o echipă de 17 oameni și a construit un metru de autostradă la Suceava, într-o singură zi.

Mandachi a anunţat că, pe 15 martie, începând cu ora 15,00, va întrerupe activitatea timp de 15 minute în întregul lanţ de restaurante pe care îl deţine, în semn de protest faţă de lipsa autostrăzilor din Moldova şi din întreaga ţară. Totodată, el i-a provocat şi pe alţi oameni de afaceri din ţară să-i urmeze exemplul.


Citește și:

Primele filmări de la Mărculești, lagărul care apare în documentele istorice găsite în dosarul ”Moscova 2”!

EXCLUSIV | Le dădeau alimente amestecate cu nisip! Dosarul „Moscova 2”, care reinventariază tezaurul românesc dus la ruși, conține și dovezi ale masacrului împotriva evreilor din Basarabia aflată în România Mare

Numele domnitorului român Șerban Cantacuzino a fost înscris pe încărcătoarele armei folosite în atacul din Noua Zeelandă, în care 49 de oameni au fost uciși / FOTO


 

Comentarii