De altfel, din cauza deficitului mare, autoritățile au pus ochii pe pensiile de la Pilonul II, unde s-au acumulat 42 de miliarde de lei.
Astfel, veniturile totale ale statului au fost de 110,9 miliarde de lei, adică 11,9%. Acestea sunt mai mari cu 12,7% față de cele de anul trecut din aceeași perioadă.
Revoluția fiscală a adus bani în plus
„Se înregistrează creşteri faţă de anul precedent în cazul încasărilor din contribuţiile de asigurări (+35,5%) şi din veniturile nefiscale (+11,4%). Începând cu luna februarie, încasările din contribuţiile sociale au fost influenţate pozitiv de condiţiile legislative noi privind transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017”, precizează, într-un comunicat, Ministerul Finanţelor.
”Revoluția fiscală” a constat în transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.
Colectarea TVA crește sub nivelul consumului
De asemenea, „în luna mai 2018 se constantă o îmbunătăţire a colectării veniturilor din TVA, astfel acestea au crescut cu 16,8% faţă de luna mai 2017, ajungând la o valoare de 21,98 miliarde de lei pe primele cinci luni ale anului, ceea ce reprezintă o creştere cu 4% faţă de perioada similară a anului precedent”.
Creșterea de 4% a colectării TVA este însă mult sub creșterea consumului.
Pe de altă parte, s-au înregistrat scăderi la impozitul pe venit, după ce acesta a fost redus de la 16% la 10% la finele anului trecut pentru a compensa trecerea contribuțiilor.
Totodată, se înregistrează o diminuare cu 23,4% faţă de aceeaşi perioadă anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, din cauza anulării timbrului de mediu de către instanțele europene.
Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt de 6,03 miliarde de lei, cu 31% mai mari decât cele încasate în anul 2017 în aceeaşi perioadă.
Cheltuieli de 119 miliarde de lei
Pe de altă parte, cheltuielile Guvernului au fost de 119 miliarde de lei, cu 18,4% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.
Cheltuielile de personal sunt cu 22,3% mai mari, ca urmare a creșterii salariilor în domeniul bugetar, iar cheltuielile cu bunuri și servicii au urcat cu 10,2%.
Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare. Ministerul Finanțelor nu detaliază procentele de creștere la nivelul acestora.
Subvențiile sunt mai mari cu 1,9% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Au crescut dobânzile
În acelaşi timp, cheltuielile cu dobânzile sunt cu 34,9% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, respectiv 0,6% din PIB, „întrucât s-a înregistrat un vârf de plată a dobânzilor în luna aprilie, avându-se în vedere cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark, situaţie care în anul 2017 s-a reflectat în execuţia bugetară aferentă lunii iunie”, menţionează MFP.
Pensii și ajutoare sociale
Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 10,5%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017 (acestea ajungând la 1.000 de lei) şi de majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie.
Investiții de două ori mai multe
„Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 7,4 miliarde de lei, de 1,8 ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, a mai comunicat MFP.