MENIU CAUTĂ

Generalul Constantin Olteanu a murit. A fost un apropiat al lui Nicolae Ceaușescu

Distribuie

Generalul Constantin Olteanu a murit în noaptea de luni spre marți. Considerat un apropiat al lui Nicolae Ceaușescu, Olteanu, care a fost fost ministru al Apărării și primar al Capitalei, s-a stins din viață la 89 de ani.

Constantin Olteanu s-a născut la data de 5 iulie 1928, în comuna Vulcana-Pandele, județul Dâmbovița. În perioada 29 martie 1980 – 16 decembrie 1985, generalul-locotenent Constantin Olteanu a îndeplinit funcția de ministru al Apărării Naționale și a fost avansat la gradul de general-colonel, notează stiridinbucovina.ro.

La data de 22 decembrie 1989, a fost detașat din Iași la garnizoana Armatei a II-a, de la Buzău. Generalul Olteanu a fost arestat și, la 31 decembrie 1989, a fost adus cu două autoturisme de teren și escortă la Centrul de Instrucție al Trupelor de Geniu din București, de pe Șoseaua Olteniței, unitate transformată în închisoare.

La data de 11 ianuarie 1990, generalul-colonel Constantin Olteanu a fost trecut în rezervă.

Constantin Olteanu a fost inculpat și condamnat în Procesul membrilor CPEx (17 septembrie 1990 – 20 aprilie 1992). A fost acuzat în rechizitoriu că a cerut unor unități militare să treacă la alarmă de luptă, însă a afirmat că nu a avut astfel de însărcinări și că în acele zile nu a intrat în nici o unitate militară.

La data de 25 martie 1991, Tribunalul Militar Teritorial București a pronunțat achitarea sa, care a fost atacată ulterior cu recurs extraordinar introdus de procurorul general.


Citește și Când vor avea românii următoarea minivacanță? Ce zile libere au mai rămas în 2018


 

Citește mai multe despre Constantin Olteanu pe Libertatea.

Comentarii