„Numărul de atacuri împotriva infrastructurilor ruse va fi probabil sporit. (…) Cred că acest plan ar putea include toate principalele infrastructuri critice şi militare ale Rusiei”, a afirmat Budanov, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.
În ultimele luni, Kievul şi-a înmulţit loviturile asupra instalaţiilor ruse petroliere şi de gaze, în urma unor atacuri ale Moscovei împotriva infrastructurii energetice ucrainene.
Ucraina a revendicat mai multe atacuri cu drone împotriva unor facilități din regiunea Leningrad, în jurul oraşului Sankt Petersburg, în ianuarie.
În noaptea de marţi spre miercuri, GUR a atacat, cu o dronă, inclusiv o rafinărie din Sankt Petersburg, al doilea cel mai mare oraş din Rusia, situat la 1.000 de kilometri de frontiera ucraineană.
„Toate aceste lucruri sunt utile”
„Populaţia civilă rusă vede, în sfârşit, realitatea războiului. Ea vede depozite petroliere în flăcări, clădiri de uzine şi de manufacturi distruse (…). Toate aceste lucruri sunt utile”, a justificat șeful spionajului militar ucrainean, într-un mesaj scris dintr-un interviu acordat televiziunii americane CNN.
Această strategie asumată de Kiev ar urma să-i permită să se elibereze de presiunea armatei ruse, aflată în ofensivă în Donbas (estul Ucrainei – regiunile Donețk și Luhansk), pentru a o forța să îndepărteze o parte din arsenalul şi oamenii săi de pe front.
Kievul vrea să-i alunge pe ruși de pe cer, cu ajutorul avioanelor americane de război A-10
De asemenea, Ucraina şi-a fixat un alt obiectiv pentru 2024: să-i alunge pe ruşi de pe cerul său, în condiţiile în care ea nu dispune încă de avioanele pe care aliaţii săi occidentali i le-au promis în 2023.
Kirilo Budanov a estimat totodată că avioanele de atac americane A-10 vor ajuta în a-i „provoca Rusiei o înfrângere militară”.
„Avioanele de atac A-10 ar putea întări considerabil capacităţile Ucrainei pe linia frontului (…) Ele pot să contribuie, în fapt, la provocarea unei înfrângeri militare a Rusiei”, a declarat el pe Telegram, cu referire la aceste aparate de atac asupra unor ţinte la sol, cu reputaţie redutabilă.
SUA sunt principalul susţinător militar şi financiar al Kievului, însă cel mai recent pachet de ajutor este încă blocat în Congres din cauza unor dezacorduri între democraţi şi republicani.
Alţi susţinători importanţi ai Ucrainei, cei 27 de membri ai UE s-au reunit joi la Bruxelles și au reușit să aprobe un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev, deși până acum fusese blocat prin veto de premierul ungar Viktor Orban, cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin din cadrul Uniunii Europene.
Citiți și:
- „Atunci vom începe noi”. Generalul Budanov dezvăluie când intenționează Kievul să demareze o nouă contraofensivă și care e problema „numărul 1” a armatei
- Șeful spionajului militar ucrainean dezvăluie când anticipează Kievul că se va stinge ofensiva Rusiei pe frontul de est: „Va fi epuizată complet”
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
Perrrkele • 02.02.2024, 01:12
Încet încet toţi vom lua parte vrând nevrând la război, direct sau indirect.
Trandafir • 01.02.2024, 19:45
Armata ucraineana a avut succese remarcabile in razboi cu o mare putere mondiala. Este de inteles ca raspund cu aceiasi moneda. Pacat ca se pierd atatea vieti nevinovate de ambele parti. Dar exista varii motive pentru continuare.
DoarDiviziaB • 03.02.2024, 22:03
Trandafir • 01.02.2024, 19:45
Armata ucraineana a avut succese remarcabile in razboi cu o mare putere mondiala. Este de inteles ca raspund cu aceiasi moneda. Pacat ca se pierd atatea vieti nevinovate de ambele parti. Dar exista varii motive pentru continuare.
Nu înțeleg care sunt succesele. Au pierdut 20% din teritoriu.