Femeile din AUR se împotrivesc vehement introducerii unor cote de gen în orice domeniu. „Femeia progresistă nu este valorizată, ci i se trasează niște linii masculinizate”, a spus senatoarea Rodica Boancă.

Dezbaterea „Femeia – între normalitate și ideologie” a fost organizată în Parlament de Institutul de Studii Politice Conservatoare Mihai Eminescu, al partidului AUR. La conferință au participat câteva zeci de persoane, membri ai Alianței și simpatizanți. Femeile au fost în majoritate covârșitoare.

Evenimentul a început la ora 12.00 și a durat șase ore. Dezbaterile s-au purtat în jurul „valorilor principale care definesc femeia în lumea contemporană și rolul acesteia în societate”.

George Simion, către femeile din AUR, la o dezbatere despre feminism: „Schimbați modelul femeii în politică: ușoară, amantă, mahalagioaică”
„Femeia, între normalitate și ideologie” a fost titlul conferinței organizate de partidul AUR

„Eu mi-aș dori 90% femei în politica românească

„Pe umerii voștri stă o provocare imensă”, s-a adresat, în deschiderea conferinței, președintele AUR, George Simion, femeilor din Sala Nicolae Iorga, din Parlament. Sala a fost plină, iar Simion a fost întâmpinat cu aplauze prelungi.

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

„Trebuie să schimbați paradigma din ultimii 30 de ani a modelului femeii în politică: femeia ușoară, amanta care bântuie pe aici și, mai nou, modelul mahalagioaicei”, a continuat el, adăugând că politica are nevoie de „femei ca dumneavoastră”.

George Simion, către femeile din AUR, la o dezbatere despre feminism: „Schimbați modelul femeii în politică: ușoară, amantă, mahalagioaică”
George Simion, în deschiderea conferinței

Simion crede că e nociv să fie introduse cote de gen „discriminatorii”, pentru că și femeile, și bărbații trebuie să avanseze în carieră pe merit și pregătire. „Nu o să rezolve nimic dacă impui persoane nepregătite pe anumite liste de candidați, nu o să faci decât să continui în această paradigmă în care avem oameni nepregătiți, în cazul nostru doamnele, care trebuiesc ajutate și săltate”, a afirmat el.

„Eu mi-aș dori 90% femei în politica românească, dar nu din genul celor amintite anterior, ci ca dumneavoastră. Sunteți egalele noastre în toate. Nu o să vedeți tratament special din partea noastră pentru că sunteți femei”.

George Simion:
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Meritocrație versus echitate

Argumentul meritocrației este folosit la nivel global pentru a combate cererile pentru introducerea cotelor de gen în politică. Meritocrația este un termen folosit de sociologul Michael Young în 1958 pentru a defini credința că toți au șanse egale să urce pe scara ierarhică, indiferent de statutul social, dacă sunt talentați și muncesc mult. Experții în feminism spun însă că argumentul nu ia în seamă privilegiile pe care alte categorii le au deja. „Este mai degrabă jignitor să sugerezi că motivul pentru care bărbații albi de elită, bogați și de vârstă mijlocie domină politica și alte eșaloane ale puterii este pentru că merită acest lucru – datorită calităților lor mai mari”, spune Rainbow Murray, profesor de politică la Queen Mary University of London. 

„Sigur, meritocrația este atât de evidentă în politica românească, încât într-adevăr se va prăbuși dacă o treime dintre proști, indolenți și hoți vor fi femei!”, a spus și profesoara universitară Mihaela Miroiu, într-un interviu pentru Europa Liberă

Două proiecte de lege privind cotele de gen stau în sertar, în Parlament

În România, din cei 466 de parlamentari, doar 87 sunt femei, adică mai puțin de 18%. Media europeană în parlamentele statelor este de puțin peste 32%, iar Comisia Europeană și-a propus ca din 2024, jumătate din executivul Uniunii să fie format din femei.

Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”

România nu are încă o lege pentru cotele de gen în politică. Are însă două proiecte care nu au fost încă adoptate. Unul este din martie 2022 și prevede un algoritm de calcul prin care reprezentarea femeilor și bărbaților să fie proporțională și să se asigure o cotă minimă de reprezentare de 33% atât pentru femei, cât și pentru bărbați, din totalul candidaturilor.

Al doilea este din toamna anului trecut și propune o prezență de 30% pe listele de candidați la alegerile locale și în consiliile de administrație ale companiilor publice.

Membră AUR: Există riscul ca după cotele de gen să urmeze „cote LGBT sau rasiale” 

Deși au admis că femeile sunt subreprezentate în multe domenii, inclusiv în politică, toți participanții, deopotrivă bărbați, dar mai ales femei, care au fost într-un număr mult mai mare, au criticat aspru cotele de gen. Ei au spus că nimic nu le împiedică pe femei să se implice în politică, trebuie doar să aibă voință și să muncească pentru asta.

„Să terminăm cu demagogia politică și să spunem lucrurilor pe nume. Noi, femeile, suntem puternice, pentru că așa ne-a făcut Dumnezeu. Suntem egalul bărbaților la muncă, iar acasă reluăm responsabilitățile, suntem educatoare, bucătărese, menajere, le facem pe toate. Avem forță și putem. Eu sunt un exemplu de femeie minionă care a câștigat în politică necerând nimic de la nimeni, ci luptând”, a spus, în aplauzele tuturor, Doinița-Mariana Chircu, membră AUR, fostă deputată și managera Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta-Turnu Severin.

O altă participantă a afirmat că legislația din România privind egalitatea dintre femei și bărbați este suficientă pentru apărarea drepturilor femeilor. Problema cu cotele de gen, spune femeia, care este consilier într-o instituție publică, este că, dacă sunt introduse în lege, pot fi urmate de alte cote de gen, „LGBT sau rasiale”.

„Nu existe filme care să nu aibă un negru, nu contează că are rol de alb, un lesbian (sic!)”, a declarat participanta într-unul dintre cele patru paneluri care au succedat discursurile din deschiderea conferinței. 

George Simion, către femeile din AUR, la o dezbatere despre feminism: „Schimbați modelul femeii în politică: ușoară, amantă, mahalagioaică”
Doinița-Mariana Chircu crede că după cotele de gen pot veni cotele „LGBT sau rasiale”

Cotele de gen, o umilință, cred femeile din AUR

Panelul s-a numit „Meritocrație sau cote de gen?” și a fost moderat de Adela-Ioana Târziu, președinta organizației de femei a AUR și soția senatorului Claudiu Târziu.

„Eu mă simt discriminată de bărbați pentru că noi, femeile, pe lângă job mai avem încă unul acasă, din cauza mentalității din societate. Bărbații sunt bine mersi, după job se relaxează, noi știm ce avem de făcut când venim acasă”, afirmă și Stela Florea, membră a filialei din București.

O cotă de gen în partid, în politică sau în orice domeniu ar umili-o însă: „Înseamnă că nu pot reuși pe meritele mele și sunt la mila bărbaților”. Susține că se simte jignită inclusiv când primește un cadou de 8 Martie.

Într-un interviu pentru Pressone, Ionela Băluță, profesoară specializată în studii de gen la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București, a subliniat că este o diferență între dreptul la ceva și șansa reală de a obține acel ceva. Cotele de gen nu sunt necesare pentru că femeile ar fi incapabile, ci pentru că politica a fost construită masculin, iar femeile au avut din istorie mai puțin acces la genul acesta de putere.

Cele mai fericite și prospere țări ale lumii sunt conduse de femei, arată cel mai nou raport al fericirii. Finlanda, de exemplu, care este în top, are cotă de gen impusă prin lege.

„Feminină, nu feministă”

Femeile din AUR au ținut să tragă o linie clară între feminism și feminitate. De la microfon, toate s-au declarat „feminine, nu feministe”.

„Feminismul e acel concept prin care femeile devin amazoane, nu mai au nevoie de bărbați, își procură singure hrana. Femininele își acceptă darul de a fi mame, de a avea cariere”, a explicat senatoarea Rodica Boancă.

Cristina Dumitrescu, o altă membră AUR, numește feminismul o „rătăcire a doctrinei de stânga ce duce la anularea identității feminine”, un instrument ideologic ce distruge familia. Ea crede că o femeie poate fi mamă și să-și facă în același timp o carieră, pentru că este suficient de puternică să le facă pe ambele. „Și fără să ne transformăm în bărbați ca să fim puternice”, a adăugat, referindu-se la accesibilizare pentru femei a unor domenii care sunt încă dominate de bărbați. Ea a subliniat că rolul principal al femeii în societate este de mamă.

„Trebuie să le educăm pe micuțele domnișoare să fie feminine, să fie puternice fără a îmbrăca un costum bărbătesc, fără să se tundă scurt, bărbătește, ca să pară mai puternice. Femeile care au fost în panel-ul meu sunt toate mame și toate recomandă femeilor să fie mame, pentru că acesta este rolul principal al femeii, să procreeze”.

Cristina Dumitrescu, membru AUR:

Mișcarea feministă, așa cum există ea în prezent, urmărește o „egalizare brutală”, au spus vorbitoarele. Ele simt că li se impune forțat să preia rolurile sau funcțiile bărbaților de către „curentul progresist occidental”.

„Eforturile cu egalizarea cu orice costuri mi se pare o trădare a feminității. Nu transforma dreptul în obligație. Ne bucurăm că avem unde să ne ducem copiii de la 3 ani, dar nu vrem să fim obligate să ducem copiii la creșă. Ne bucurăm că avem dreptul de a ocupa posturi ocupate până acum de bărbați, dar nu vrem să fim obligate să facem asta”, a declarat o participantă.

George Simion, către femeile din AUR, la o dezbatere despre feminism: „Schimbați modelul femeii în politică: ușoară, amantă, mahalagioaică”
Adela Târziu, care a prezidat unul dintre paneluri, crede că femeia „nu trebuie să se lase împinsă de societate spre nenatural”

„Un tată nu va fi niciodată un părinte la fel de bun precum o mamă”

Adela Târziu, psihoterapeută, președinta organizației de femei a AUR și soția senatorului Claudiu Târziu, e de părere că într-o familie „normală”, rolurile sunt bine stabilite și separate, dar în același timp, complementare. În timp ce femeia dăruiește și creează, bărbatul protejează și păstrează.

„Ideologia zice: ce contează cine naște, cine dă direcția? Cu o astfel de mentalitate tulburăm naturalul, schimbăm ordinea întregii lumi. Femeia se valorizează pe sine prin ceea ce dăruiește, nu trebuie să se lase împinsă de societate spre nenatural”, a spus ea, adăugând că „un tată nu va fi niciodată un părinte la fel de bun precum o mamă”, tocmai pentru că are alt rol în familie decât femeia.

Discuțiile despre progresism au alunecat și către comunitatea LGBTQ+. Gianina Șerban, deputată AUR de Ilfov, a plâns la prezidiu în timp ce povestea cum a fost întrebată de către copiii săi ce înseamnă „LGBT”. „M-a șocat. Așa am hotărât să mă implic în politică”, a spus ea.

Nașterea prin cezariană este „nenaturală”, afirmă un sociolog

Sociologul Radu Baltasiu, care predă la Facultatea de Sociologie a Universității din București, vede la rândul său feminismul drept „atacuri sistematice la adresa familiei și feminității, iar asta înseamnă moarte”. Dă vina pe acest curent pentru rata scăzută – și în continuă scădere – a natalității în România, precum și a mariajului. Profesorul a descris nașterile prin cezariană drept „nenaturale”

El a făcut apel la „încetarea progresismului și la sexualizarea copiilor”, precum și înființarea unui institut pentru studii feminine care să funcționeze în subordinea bisericii și care să facă educație pentru femei, pentru viitoare mame. 

La final, femeile – și bărbații – din AUR au adoptat o rezoluție: au transmis că vor lupta în continuare pentru „cultivarea normalității”, în contextul în care societatea „a involuat de la cultul Maicii Domnului la ideologia de gen”.

Femeile din politica românească și abuzurile

Libertatea a sunat înainte de 8 martie toate parlamentarele pentru a le întreba despre abuzurile din politică și cum pot fi atrase mai multe femei în aceste funcții. Aproape jumătate dintre parlamentarele care ne-au răspuns la întrebări spun că există abuzuri împotriva femeilor în cel mai înalt for de conducere al țării. Multe au arătat și consecințele directe: anumite inițiative care privesc drepturile femeilor nu vor fi susținute. 

„Dacă nu vom avea mai multe femei în Parlament, care să reprezinte mai mult experiențele și nevoile femeilor, toate politicile împotriva violenţei de gen şi pentru egalitatea de gen nu vor fi susținute”, a explicat și profesoara Ionela Băluță.

Google News Urmărește-ne pe Google News

EqualVoice

Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.

Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.

Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!
Comentarii (5)

parpalache   •   27.03.2023, 09:10

@unfake-Cu privire la partea a doua a comentariului tau!-Raspunsul e mai simplu:„ceilalți”-cei„agreați” de„aliați(a se citi noii stapâni),nu le ofera alegatorilor nici o speranța!Dovada ca acum in timpul acestei groaznice spolieri a valahilor de catre lacomele multinaționale(sub pretextul unui razboi mult așteptat de ele),nici unul din„pigmeii”aia(moral),nu a indraznit macar sa protesteze,darmi-te sa le dea peste labe!

unfake   •   26.03.2023, 23:05

E clar ca smecherul asta (de fapt nu el ci un consilier chiar destept) a sesizat incurcatura "greilor" politici de a impaca political correctness -ul cu bunul simt popular (aducator de voturi ieftine)...si de ce sa nu profite de bresa asta servita pe tava? Plus ca exista si un pic de adevar aici, ramas liber atat timp cat "simandicosii" nu-si permit sa-l recunoasca. Bun de valorificat pentru alde hauristii, fara preocupari deosebite intru ale scrupulelor morale. De ce exista atat de multi care sa puna botul la vrajelile astea ieftine, aruncandu-se cu capul inainte ..e alta problema care tine mai mult de sociologia unei fibre extrem de precare in gena noastra...

andrei.v.c   •   26.03.2023, 19:59

momentul acela cand o sa vezi femei in diferite functii si o sa stii ca sunt acolo nu pentru ca merita si sunt bune in domeniu ci doar pentru ca sunt femei. nu e deloc o gandire sexista care mai mult dauneaza. iar daca tot vorbim despre cotele de gen pe care vad ca liberatea tot o promoveaza sao ducem pana la capat, nu? cote de gen si pentru meseriile grele, nu doar unde e usor si bine

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Insula post-apocaliptică pe care doar foarte puțini ajung să pună piciorul. E unul dintre cele mai stranii locuri din lume
FANATIK.RO
Insula post-apocaliptică pe care doar foarte puțini ajung să pună piciorul. E unul dintre cele mai stranii locuri din lume
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Orașul din România care va renaște spectaculos. Investiția unui gigant italian îl va transforma complet
FANATIK.RO
Orașul din România care va renaște spectaculos. Investiția unui gigant italian îl va transforma complet
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
Unica.ro
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Observatornews.ro
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat
HOROSCOP
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI