Planuri de extindere a adăposturilor

Tiesler a subliniat necesitatea unei schimbări de mentalitate: „Mult timp, în Germania a existat convingerea larg răspândită că războiul nu era un scenariu pentru care trebuia să ne pregătim. Asta s-a schimbat. Suntem îngrijorați de riscul unui război major de agresiune în Europa”, a declarat Ralph Tiesler pentru publicația Süddeutsche Zeitung.

Oficialul german a anunțat planuri de extindere rapidă a rețelei de buncăre și adăposturi anti-bombă.

BBK intenționează să prezinte un plan cuprinzător în această vară, care include transformarea tunelurilor, stațiilor de metrou, garajelor subterane și subsolurilor clădirilor publice în adăposturi protective.

Obiectivul este de a crea rapid spațiu pentru 1 milion de persoane. Tiesler a subliniat urgența situației, menționând că construirea de noi facilități ar fi insuficientă și ar dura prea mult.

Situația actuală a adăposturilor

Din cele aproximativ 2.000 de buncăre și camere de protecție rămase din Războiul Rece, doar 580 sunt funcționale, necesitând renovări costisitoare. Acestea ar putea adăposti doar 480.000 de persoane, reprezentând 0,5% din populația Germaniei.

În comparație, Finlanda dispune de 50.000 de camere de protecție, suficiente pentru 85% din populație.

Război Israel-Iran, ziua a opta: Schimbarea regimului în Iran și uciderea lui Khamenei ar fi inacceptabile, afirmă Rusia
Recomandări
Război Israel-Iran, ziua a opta: Schimbarea regimului în Iran și uciderea lui Khamenei ar fi inacceptabile, afirmă Rusia

Măsuri suplimentare de pregătire

Tiesler a subliniat necesitatea îmbunătățirii sistemelor de informare, cum ar fi aplicațiile și indicatoarele rutiere, pentru a informa publicul despre locațiile adăposturilor.

De asemenea, a menționat necesitatea modernizării sirenelor de avertizare și a protejării aplicațiilor existente împotriva hackerilor.

Oficialul german a estimat că sunt necesare cel puțin 10 miliarde de euro în următorii patru ani și 30 de miliarde de euro în următorul deceniu pentru nevoile de apărare civilă.

Apel către cetățeni

Tiesler a îndemnat cetățenii să contribuie la creșterea rezilienței țării prin stocarea de provizii de urgență în caz de pene de curent și apă: „Apelul nostru este: constituiți suficiente provizii pentru a vă ajunge 10 zile, dacă este posibil”, a declarat el pentru ziar, conform The Guardian.

„Dar chiar și o rezervă pentru cel puțin 72 de ore ar fi foarte utilă”, a adăugat Tiesler. „Aceasta poate fi folosită pentru a depăși întreruperile minore în viața de zi cu zi”.

Contextul geopolitic

Invazia în curs a Rusiei în Ucraina a stârnit temeri în alte țări, în special în statele baltice, dar și în Polonia și Germania, că Moscova ar putea deschide noi fronturi în Europa.

Rezultate BAC 2025. Notele la Bacalaureat, publicate pe edu.ro
Recomandări
Rezultate BAC 2025. Notele la Bacalaureat, publicate pe edu.ro

Recent, forțele ruse au lansat atacuri cu rachete și bombe asupra orașului ucrainean Harkov, provocând trei morți și 22 de răniți. Primarul Ihor Terekhov a declarat că orașul „se confruntă cu cel mai puternic atac de la începutul războiului la scară largă”.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.