O ciorbă făcută-n casă poate să creeze probleme de sănătate. Şi asta din cauza apei cu clor, susţine directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Acesta explică faptul că adăugarea de clor în apă nu este cea mai fericită metodă de a inactiva contaminanţii biologici, pentru că o parte din clor se evaporă, iar altă parte se transformă în trihalometani. Aceşti compuşi chimici produc disfuncţii ale tiroidei şi chiar sunt incriminaţi ca agenţi cancerigeni. “De aceea nu ar trebui să facem mâncare, nici ceai şi nimic cu apă cu clor!”, explică prof. dr. Mencinicopschi. În urma studiilor făcute la ICA în decursul anilor, s-a constatat că în România există ape din surse geologice extrem de bune, care depăşesc calităţile unor branduri celebre de apă din lume. Apa din zona Herculane, Covasna, Malnaş sau Borsec e excepţională. La ICA se pot face la comandă şi contra cost şi analize privind calitatea apei pe care o beţi sau o folosiţi acasă.
Hidratarea este foarte importantă
Consumul de apă este însă foarte important, dar trebuie personalizat în funcţie de greutatea fiecăruia. Cum aflăm câtă apă trebuie să bem zilnic? Înmulţim greutatea corporală pe care o avem cu 30 sau cu 35 ml. Apa trebuie băută cu înghiţituri mici, pentru a-i scădea tensiunea superficială. În plus, pentru pentru hidratarea organismului, legumele şi fructele sunt surse extrem de importante, deoarece conţin la un kilogram peste 900 de grame de apă de cea mai bună calitate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro