• Kontron ar fi folosit filiala sa din Slovenia pentru a trimite echipamente în valoare de peste 3,5 milioane de euro către subsidiara rusă, la sfârșitul anului 2023.
  • În România, anul trecut, compania a disponibilizat aproape 80 de angajați. A primit, recent autorizarea, pentru utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G. Potrivit site-ului oficial, Kontron Services Romania (fosta S&T România) face parte din Grupul Kontron AG.
  • Înființată în 1959, la Linz (Austria), Kontron AG este o companie multinațională cu sediul în Augsburg, Germania care proiectează și produce sisteme integrate, module și plăci și vinde produse software.
  • Veniturile anuale în 2024 au fost de 1,7 miliarde de euro. Potrivit site-ului oficial, compania are 7.000 de angajați.

Echipamente de 3,5 milioane de euro, către subsidiara din Rusia

Grupul german Kontron, unul dintre cei mai mari integratori de soluții IT&C din lume, este acuzat că a livrat tehnologie de telecomunicații restricționată către Rusia, încălcând sancțiunile UE,

Compania ar fi folosit filiala sa din Slovenia pentru a trimite echipamente în valoare de peste 3,5 milioane de euro către subsidiara rusă, la sfârșitul anului 2023.

11 transporturi au fost trimise de la filiala slovenă a Kontron, Kontron doo, către filiala sa rusă, Iskra Technologies, între iulie și noiembrie 2023, la câteva luni după intrarea în vigoare a sancțiunilor din iunie.

Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România
Recomandări
Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România

Tehnologia exportată a inclus un produs cu dublă utilizare, care poate monitoriza și intercepta traficul de comunicații, cunoscut sub numele de SI3000 (o soluție completă de codec audio pentru banda vocală, care oferă un nivel ridicat de integrare prin încorporarea intrărilor și ieșirilor programabile).

Raportul anual al firmei pe 2023 a condamnat „marea suferință umană” cauzată de invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia și a precizat că „a decis să nu mai investească”. A promis că „va continua să își reducă implicarea […] într-un mod continuu, dar optimizat”. Compania a declarat că și-a redus „semnificativ” investițiile în Rusia și a scăzut numărul de angajați de la aproape 600 la 240. 

Cu toate acestea, Kontron are o prezență durabilă pe piața rusă prin intermediul unei filiale, Iskra Technologies, unde deține 48,4%, sancționată de Uniunea Europeană în decembrie 2024.

„Alimentează mașina de război a lui Vladimir Putin”

Companiile rusești cu proprietate străină sunt adesea deținute majoritar de o companie de stat rusă, deși Kontron a refuzat să precizeze cine deține restul de 51,6% din acțiunile Iskra Technologies. A precizat că este vorba de o „entitate rusă”, dar că aceasta „nu este asociată cu statul sau companiile de stat rusești”. 

Generalul de top al lui Vladimir Putin anunță că „Al Treilea Război Mondial a început”: „Nimeni să nu se joace cu noi cum au făcut-o cu Iranul”
Recomandări
Generalul de top al lui Vladimir Putin anunță că „Al Treilea Război Mondial a început”: „Nimeni să nu se joace cu noi cum au făcut-o cu Iranul”

„Accesul continuu al Rusiei la tehnologia de supraveghere și telecomunicații alimentează mașina de război a lui Vladimir Putin și, prin urmare, slăbește securitatea europeană” a declarat Roderich Kiesewetter, membru al Bundestagului german, potrivit sursei citate.

Kontron susține că livrările erau comenzi existente, aprobate anterior și permise de licențele de export acordate de guvernul sloven.

Compania afirmă că a oprit toate comenzile noi după impunerea sancțiunilor din iunie 2023.

A trimis tehnologie și în Kazahstan

De la intrarea în vigoare a sancțiunilor UE din iunie 2023, filiala slovenă a Kontron a efectuat, de asemenea, cel puțin 49 de livrări de tehnologie de supraveghere SI3000 și piese de schimb către filiala sa din Kazahstan. 

Țara, care se învecinează cu Rusia, este un aliat-cheie al lui Vladimir Putin, iar anul trecut oficialii kazahi au declarat că firmele „nu vor urma orbește” sancțiunile împotriva Rusiei.

Kontron a afirmat, într-un comunicat, că „toate exporturile către Kazahstan au fost destinate uzului intern”.

„Am livrat doar exporturile deja aprobate”

„După implementarea pachetului 11 de sancțiuni (23 iunie), am oprit exportul de noi bunuri și am livrat doar exporturile deja aprobate, în conformitate cu licențele de export emise, conform sancțiunilor UE în vigoare“, a precizat compania Kontron.

Noul pachet de măsuri fiscale vine cu TVA majorat de la 1 iulie. Tanczos Barna: Coaliția va lua decizia finală
Recomandări
Noul pachet de măsuri fiscale vine cu TVA majorat de la 1 iulie. Tanczos Barna: Coaliția va lua decizia finală

Nemții susțin că tehnologia invocată înseamnă, de fapt, „produse rusești care nu au legătură cu niciun transfer suplimentar de tehnologie sau asistență tehnică din partea Kontron doo după 2022”.

Sancțiunile UE privind tehnologia cu utilizare duală ar trebui aplicate tuturor contractelor, inclusiv celor existente. Sunt permise unele excepții, dar doar în anumite cazuri.

„Nu putem comenta cazuri individuale de aplicare a sancțiunilor”

Olof Gill, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru servicii financiare, a declarat: „Nu putem comenta cazuri individuale de aplicare a sancțiunilor. Statele membre ale UE sunt responsabile pentru implementarea sancțiunilor UE, precum și pentru identificarea încălcărilor și impunerea de sancțiuni prin intermediul autorităților naționale competente”. 

Nici Comisia Europeană, nici Autoritatea Vamală Centrală a Germaniei nu au indicat că o anchetă privind Kontron este în curs sau va fi întreprinsă.

Afacerile din România

În România, Kontron a preluat afacerile S&T și a înregistrat un declin al cifrei de afaceri în 2024. Compania a disponibilizat aproape 80 de angajați anul trecut.

La începutul acestui an, Kontron Services Romania a primit autorizarea pentru utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G în România, pe baza avizului CSAT.

Potrivit paginii oficiale, „Kontron Services Romania (fosta S&T Romania) a fost înfiinţată în 1994 ca filială a S&T System Integration & Technology Distribution AG – Austria. Compania s-a dezvoltat de la stadiul iniţial de distribuitor IT, făcând progrese rapide către atingerea obiectivului corporaţiei de a-şi extinde poziţia de lider în furnizarea de consultanţă, soluţii şi servicii IT în Europa Centrală şi de Est şi în regiunea ţărilor vorbitoare de limbă germană”.

Kontron Services Romania este un integrator de sistem major pe o piaţă cu un înalt nivel de competitivitate. Compania oferă o gamă variată de servicii de consultanţă IT, dezvoltă şi implementează soluţii personalizate şi le asigură clienţilor asistenţă nonstop.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.