De Daniel Ionașcu,

Informațiile vin în contextul în care economia nu crește în ritmul imaginat de către Guvernul Dăncilă la redactarea bugetului pe acest an.

Datele economice primite pun o presiune și mai mare asupra Guvernului, acesta trebuind să facă o rectificare bugetară în această lună pentru a putea acoperi cheltuielile.

Comisia Europeană avertizează

Reamintim, Comisia Europeană a revizuit joi în scădere creșterea economică a României. Noua prognoză este pentru o creștere de 3,6%, față de 4,1% estimat anterior.

Mai mult, în vara acestui an, Executivul de la Bruxelles a revizuit încă o dată în scădere performanța economică a României, de la 4,5% la 4,1%.

Ca atare, Comisia Europeană estimează că România va depăși deficitul bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), stipulat de tratatele europene.

Bruxelles-ul estimează un deficit de 3,3% din PIB, ceea ce înseamnă că România trebuie să se împrumute mai mult pentru a acoperi cheltuielile.

Deficit dublu față de primele 9 luni din 2017

Țara noastră a încheiat primele nouă luni ale anului cu un deficit de 16,8 miliarde de lei la bugetul general consolidat, echivalentul a 1,77% din Produsul Intern Brut (PIB), de peste două ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Spre comparație, în același interval din 2017 „gaura” de la buget era de 6,7 miliarde de lei, adică 0,49% din PIB.


Citește și:

Guvernul a decis! Salariul minim va fi diferențiat. Angajații cu studii superioare și cu vechime vor primi mai mulți bani

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”
GSP.RO

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri
HOROSCOP

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri