Mergi direct la conținut »
Guvernul din Estonia a demisionat, în urma rezultatelor recentelor alegeri parlamentare
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Guvernul din Estonia a demisionat, în urma rezultatelor recentelor alegeri parlamentare

Guvernul din Estonia a demisionat, în urma rezultatelor recentelor alegeri parlamentare

Prim-ministrul eston Juri Ratas (FOTO) a prezentat oficial, joi, demisia guvernului său de centru-stânga în urma recentelor alegeri parlamentare, având totuşi o şansă de a forma următorul guvern.

De Dragoș Tănase,

Cinci partide au intrat în parlament după alegerile din 3 martie, ceea ce a făcut dificilă formarea unei coaliţii.

Șefa staului, Kersti Kaljulaid ar trebui să o numească pe Kaja Kallas, o juristă în vârstă de 41 de ani şi fost europarlamentar, care conduce partidul liberal Reforma, câştigătorul alegerilor legislative, să formeze un nou guvern, relatează Agerpres.

Șefa Reformei a declarat, luna trecută, că va alege să deschidă discuţii cu Partidul Social Democrat, plasat al cincilea în alegeri.

În martie, Reforma dnei Kallas şi Centrul, partidul lui Ratas, plasat al doilea, nu au reuşit să se înţeleagă pentru a forma o coaliţie.

Juri Ratas, la rândul său, a iniţiat discuţii cu partidul de extremă dreapta EKRE şi conservatorii Isamaa (Patria n.r.), plasaţi respectiv pe poziţia a treia şi a patra la ultimul scrutin.

Probleme precum impozitarea şi cheltuielile publice au dominat campania electorală în această mică ţară baltică de 1,3 milioane de locuitori, un membru al NATO şi al zonei euro, renumită pentru performanţele sale în domeniul tehnologiei informaţiei.

Dacă dna Kallas acceptă propunerea de formare a cabinetului, ea va avea două săptămâni pentru a-şi prezenta echipa de guvernare în Riigikogu (parlament-n.r.).

Dacă nu reuşeşte, preşedinta centristă va trebui să găsească un alt candidat pentru postul de prim-ministru, care ar putea fi… Juri Ratas.

Anul, trecut, în luna iunie, premierul Viorica Dăncilă a uitat numele omologului său estonian, în timpul unei conferinței comune. A fost ajutată de consilieri! (VIDEO)

Tot atunci, a avut loc și o gafă de protocol, la întâlnirea premierului Dăncilă cu omologul estonian: Drapelul Estoniei a fost arborat greșit (VIDEO).

FOTO – EPA


Citește și… Frunza de canabis a fost aleasă logoul unei localități din Estonia


 
 
Close
Close
Închide