Premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri, la finalul ședinței de Guvern că salariile nu vor scădea în sistemul bugetar.

„La început aș vrea să demontez o informație falsă din spațiul public: memorandumul propus și aprobat de Ministerul Muncii nu vine și nu propune nicio reducere de venituri în sectorul bugetar‟, a spus prim-ministrul.

Grile de salarizare în administrația locală

Concomitent cu plafonarea sporurilor, Ministerul Muncii propune reanalizarea coeficienților de salarizare și introducerea de grile de salarizare în administrația locală, potrivit memorandumului realizat de instituție.

Documentul propune o serie de principii ce vor fi avute în vedere la realizarea viitoarei legi a salarizării bugetare:

  • reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare, cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază, și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare – 2.300 lei;
  • introducerea unor grile de salarizare pentru administrația publică locală, corespunzător funcțiilor publice și funcțiilor contractuale;
  • plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază, la nivel individual.

Revizuirea tuturor categoriilor de sporuri

De asemenea, se are în vedere revizuirea sistemului de acordare a sporurilor:

  • sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea la condiții de muncă este aceeași, indiferent de funcția deținută, se vor acorda în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară;
  • analiza tuturor categoriilor de sporuri, cu menținerea numai a celor cu adevărat relevante;
  • acordarea unui spor de performanță lunar, personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei.

Cât privește plafonarea la 30% din suma salariilor de bază a sporurilor acordate personalului bugetar pe ordonator de credite, în prezent, există sectoare de activitate care sunt exceptate de la acest plafon de sporuri.

Memorandumul Ministerului Muncii:

Turcan: Plafonarea nu înseamnă reducerea veniturilor

Guvernul vrea să plafoneze sporurile la 20% din salariul de bază și să introducă grile de salarizare pentru administrația locală. Raluca Turcan, ministrul Muncii
Raluca Turcan, ministrul muncii | Sursa foto: HEPTA

Raluca Turcan, ministrul de resort, a scris pe Facebook că niciun salariu nu va scădea prin aplicarea acestor principii și că plafonarea sporurilor nu înseamnă scăderea sporurilor mai mari de acum, ci includerea lor în salariile de bază.

„Sunt sporuri inventate, pentru a crește venitul, nu pentru a recompensa o performanță sau a compensa un risc sau o dificultate care lipsesc în alte activități. Așa s-a ajuns la o situație de haos, cu sporuri care nu reflectă realitatea și s-a compromis chiar ideea corectă de spor care recompensează o performanță sau compensează un risc, o dificultate excepțională‟

Raluca Turcan:

PSD acuză că salariile vor scădea cu 50% în Sănătate și cu 20% în Educație

Guvernul vrea să plafoneze sporurile la 20% din salariul de bază. PSD acuză că salariile bugetarilor vor scădea, Cîțu și Turcan neagă
Gabriela Firea, prim-vicepresedinte PSD | Sursa foto: HEPTA

Ministrul Muncii a răspuns astfel acuzațiilor făcute de Gabriela Firea, prim-vicepreşedinte al PSD, care a spus că salariile din sănătate ar urma să scadă cu 50% iar cele din educație cu 20% în urma aplicării memorandumului.

Raluca Turcan nu a ținut cont de niciuna dintre observațiile ministerelor, printre care cele de Finanțe și Justiție! Este vorba despre Memorandumul despre care, inițial, Turcan a susținut că nu există!

Gabriela Firea:

Revizuirea sporurilor vine după ce, la începutul anului, atât premierul Florin Cîțu, cât și Raluca Turcan, ministrul Muncii, au criticat sporurile acordate în sistemul bugetar, afirmând că multe nu sunt justificate și vor dispărea.

Cu toate acestea, eliminarea sporurilor nu a fost realizată la constituirea bugetului pe acest an, urmând să fie realizată o nouă lege a salarizării.

Salarii diferite pentru aceeași funcție

Memorandumul precizează că există discrepanțe salariale la nivelul administrației publice locale între funcții similare, în condițiile în care nivelul de salarizare se stabilește prin hotărâre a consiliilor locale.

Turcan a scris pe Facebook că un consilier superior are în administrația locală salariul de bază de 10.982 lei, iar pe aceeași funcție, dar în administrația centrală, salariul de bază este 8.982 lei.

De asemenea, Turcan a mai scris că într-un județ același consilier este plătit cu 5.492 lei, iar în altul câștigă 9.775 lei.

Diferențele de salarii dintre funcționarii publici din administrația locală vin ca urmare a prevederilor Codului Administrativ, adoptat în anul 2019 de Cabinetul Dăncilă. Acesta lasă în sarcina consiliilor locale stabilirea salarizării funcționarilor.

Memorandumul mai precizează că se dorește implementarea noului cadru legal pentru toate familiile ocupaționale în același timp, în scopul evitării apariției unor noi dezechilibre în sistemul public de salarizare.

Ministerele vor trimite propuneri

Ministerul Muncii le cere celorlalte ministere să transmită în termen de 30 de zile propuneri şi observaţii de îmbunătăţire a legislaţiei privind salarizarea.

Ministrul a spus că există 80.000 de angajați cu salariul minim pe economie la stat și „este mult mai corect să fie repoziționate în grila de salarizare salariile foarte mici, decât să fie inventate sporuri‟.

„Nu trebuie inventate sporuri pentru a crește artificial venitul, ci trebuie un salariu de bază care să reflecte valoarea muncii‟, a conchis Turcan.

Obligația angajatorilor de a informa salariații cu privire la Pilonul II

Marți, Turcan a mai scris pe rețeaua socială că a modificat modelul cadru al contractului individual de muncă și a introdus o nouă obligație care îi revine angajatorului, respectiv aceea de a informa salariatul cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat, potrivit B1.ro.

„Cred că este important să punem accent mai mare pe această componentă de informare și de conștientizare a angajaților că au această opțiune, astfel încât să poată să-și decidă singuri viitorul, alegând conștient în loc să fie repartizați aleatoriu de către sistem‟, a arătat Turcan.

 
Citeşte şi:

DOCUMENT | Fiscul le dă angajaților zece zile de concediu suplimentar. Sindicaliștii spun că este obligație legală

Guvernul a suspendat ajutorul de 1.500 de lei acordat lunar părinților pentru creșă și grădiniță

Ministrul muncii: „Sunt persoane angajate la stat cu salarii nete de 50.000 de lei pe lună. Nu spun unde, că ne trezim cu reacții adverse”

     
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
PARTENERI - GSP.RO
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
BOMBĂ! Ce imagini compromițătoare a primit Liviu Dragnea cu Irina Tănase. A văzut negru în fața ochilor: „E de negăsit!”
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce imagini compromițătoare a primit Liviu Dragnea cu Irina Tănase. A văzut negru în fața ochilor: „E de negăsit!”
Adrian, un tânăr român din Italia, a fost executat cu trei focuri de armă. Își spusese povestea la televizor
Observatornews.ro
Adrian, un tânăr român din Italia, a fost executat cu trei focuri de armă. Își spusese povestea la televizor
Horoscop 6 decembrie 2021. Leii se simt împovărați din cauza unor situații pe care nu le pot gestiona așa cum ar dori
HOROSCOP
Horoscop 6 decembrie 2021. Leii se simt împovărați din cauza unor situații pe care nu le pot gestiona așa cum ar dori
S-a dat alarma într-o țară aflată la granița României. Ce se întâmplă
Știrileprotv.ro
S-a dat alarma într-o țară aflată la granița României. Ce se întâmplă
Un nou finanţator milionar în Liga 1: ”Omul pare destul de serios”. Ce avere are şi primele mutări pe care le-a făcut
Telekomsport
Un nou finanţator milionar în Liga 1: ”Omul pare destul de serios”. Ce avere are şi primele mutări pe care le-a făcut
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!