Mergi direct la conținut »
IBM cumpără producătorul de software Red Hat cu 34 miliarde de dolari
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie

IBM cumpără producătorul de software Red Hat cu 34 miliarde de dolari

IBM cumpără Red Hat, un producător de Linux, cu 34 miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare achiziție din istoria sa. Gigantul american caută să își diversifice sursele de venituri intrând mai puternic pe zona produselor și serviciilor cu marje mari de profit.

De Daniel Ionașcu,

IBM, care are o capitalizare de 114 miliarde de dolari, va plăti 190 de dolari pe o acțiune Red Hat, cu 63% mai mult decât nivelul înregistrat la închiderea de vineri a burselor, potrivit Reuters.

Pariul pe Linux

Fondată în 1993, Red Hat este specializată în sisteme Linux, o alternativă gratuită la adresa Windows de la Microsoft. Red Hat face bani din introducerea unor funcții speciale, mentenanță și suport tehnic.

Încă din anii 2000, IBM colabora cu Red Hat în lupta surdă dusă contra Microsoft. În 2005, IBM și-a vândut divizia de calculatoare către Lenovo.

Red Hat este una dintre puținele companii din domeniul de cloud computing care au atât venituri în creștere, cât și flux de numerar, a declarat Ginni Rometty, șefa IBM.

Aceasta conduce compania din 2012, încercând să o transforme pentru creștere în noua eră digitală.

IBM trebuie să facă față concurenței puternice făcute de către Amazon, Microsoft și Google pe segmentul de cloud computing.

Big Blue, la răscruce

Dar acțiunile sale au scăzut cu o treime în ultimii cinci ani, în vreme ce titlurile Red Hat au crescut cu 170% în aceeași perioadă.

IBM a fost fondată în 1911 și este cunoscută în domeniul IT drept Big Blue. Compania a lansat recent inițiative în domeniul inteligenței artificiale datorită supercomputerului Watson, cel care a învins acum câțiva ani cei mai buni reprezentanți ai omenirii într-un joc de tipul ”Știi și câștigi”.

Monica Şamu trăieşte de-o viaţă în favela Sibiului şi speră ca măcar nepoata ei să aibă parte de “condiţii mai bune”. Promisiunea uitată a preşedintelui
Recomandări
Monica Şamu trăieşte de-o viaţă în favela Sibiului şi speră ca măcar nepoata ei să aibă parte de “condiţii mai bune”. Promisiunea uitată a preşedintelui
 

IBM nu este străină de achiziții: în 2008 a preluat producătorul de software Cognos din Canada, în 2013 a cumpărat Softlayer cu 2 miliarde, iar în 2015 a preluat The Wearther Channel tot cu 2 miliarde de dolari.

Dell a făcut la fel

Alte companii ”de rit vechi” încearcă la rândul lor să se transforme pentru a se adapta noii ordini mondiale: în 2016 Dell a dat 67 de miliarde de dolari pe producătorul de sisteme de stocare de date EMC, moment la care a moștenit și cota acestuia de 80% din compania de virtualizare VMware.

Dell este acum aproape de a se lista din nou pe bursă.

Tranzacții pe bandă rulantă în domeniu

Recent au avut loc mai multe tranzacții în lumea software: Microsoft a preluat platforma de software GitHub cu 7,5 miliarde de dolari, Adobe a cumpărat producătorul de programe de marketing Marketo pentru 5 miliarde de dolari, iar producărul de cipuri Broadcom a lansat o ofertă pentru CA Technologies, fosta Computer Associates, cu 19 miliarde de dolari.

Close
Închide
  Close