Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > GALERIE FOTO| Imagini mai puțin cunoscute cu George Bush Sr. Viața spectaculoasă a fostului președinte american

GALERIE FOTO| Imagini mai puțin cunoscute cu George Bush Sr. Viața spectaculoasă a fostului președinte american

George H.W. Bush a murit la vârsta de 94 de ani. Fostul președinte american, născut în una dintre cele mai de succes dinastii politice din istoria Statelor Unite ale Americii, a fost veteran război și este considerat unul dintre artizanii dezmembrării imperiului sovietic.

George Herbert Walker Bush a fost cel de-al 41-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, având un singur mandat din 1989 până în 1993.

Cunoscut si sub numele de „George Bush Senior” si „Bush 41”, acesta s-a născut la 12 iunie 1924 în statul Massachusetts, în familia senatorului Prescott Bush. În 1942, la 18 ani, după ce abia absolvise liceul s-a înrolat în armată, amânând începerea studiilor superioare. S-a înrolat ca locotenent, devenind cel mai tânăr pilot al flotilei din acel moment și activând pe un portavion de intervenție rapidă.

După război a absolvit Universitatea Yale, iar în 1945 s-a căsătorit cu Barbara Pierce, cu care a avut șase copii: George W. (n. 1946), Robin (1949–1953), Jeb (n. 1953), Neil (n. 1955), Marvin (n. 1956), and Doro (n. 1959). Primul băiat, George Bush Junior (n. 1946), a ajuns guvernator de Texas și apoi președinte al SUA (2001-2009).

Tânăra familie Bush s-a mutat în Texas, a intrat în afaceri cu petrol și Bush Senior a ajuns milionar la 40 de ani. Ulterior a intrat în politica ca republican, la fel ca tatăl său, și a început o strălucită carieră.

Anunțul stupefiant care face înconjurul lumii! Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vindecat de coronavirus
Recomandări

Anunțul stupefiant care face înconjurul lumii! Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vindecat de coronavirus

 

De-a lungul vieții sale, până să ajungă președinte, Bush Sr a deținut funcții foarte importante în stat. A fost de două ori vicepreședinte între 1981-1989, Director al Agenției Centrale de Investigații, congressman al Camerei Reprezentanților din partea statului Texas, ambasador al SUA la Organizația Națiunilor Unite (1971 – 1973), președinte al Comitetului Naţional Republican (1973 – 1974).

În timpul mandatului său de președinte, Bush Senior s-a făcut remarcat pentru politica externă, unde a parcurs etape istorice foarte delicate: deciziile democratice ale lui Gorbaciov, căderea Zidului Berlinului în 1989. Cel mai important moment a fost întâlnirea specială cu Mihail Gorbaciov în insula Malta, pe 2-3 decembrie 1989, considerându-se că atunci s-a încheiat îndelungatul „Război rece” dintre Occident și țările socialiste.

În timpul său, a căzut zidul Berlinului – noiembrie 1989, Statele Unite au invadat Panama – decembrie 1989, înlăturându-l de la putere pe generalul Manuel Noriega, în 1990 a izbucnit primul război din Golful Persic, odată cu invazia Kuweitului de către Irak, iar Uniunea Sovietică s-a dezintegrat.

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină
Recomandări

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină

 

Pentru România, George H. W. Bush este un personaj extrem de important, având în vedere că în timpul mandatului său țara noastră a ieșit de sub comunism. Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a scris: „Erou al Americii, George Herbert va ocupa un loc de cinste şi în cartea noastră de istorie, fiind, alături de Ronald Reagan, artizanul dezmembrării imperiului sovietic şi al revenirii democraţiei şi libertăţii în România şi în regiunea greu încercată din care facem parte”.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că avionul prezidenţial Air Force One va transporta sicriul fostului preşedinte George H.W. Bush la Washington. Sicriul va fi apoi depus în rotonda Capitoliului de luni seară, unde americanii îi vor putea duce un ultim omagiu fostului preşedinte.

Americanii se vor putea reculege în faţa sicriului de luni, de la ora 19.30, până miercuri, la ora 07.00 dimineaţa.

Trupul neînsufleţit al lui George H.W. Bush va fi readus în Texas după ceremoniile din capitală pentru a fi înhumat alături de soția sa.


Citește și: Love, not war! Fotografia-simbol a Centenarului Marii Uniri. Cine sunt tinerii militari care s-au sărutat chiar înainte de defilarea pe sub Arcul de Triumf


 

Close
Închide
  Close