Un clip video postat pe Twitter pe 6 februarie, în Rusia, îl arată pe jurnalistul și protestatarul Gennady Shulga trântit pe jos, pe podea.
Un bărbat îmbrăcat în uniformă de camuflaj, membru al forțelor de securitate, îi ține mâinile la spate și îl interoghează, agresiv. Capul lui Shulga este la doi pași de castronul cu mâncare pentru câinele său.
„Știi de ce te-am arestat?”, întreabă polițiștii.
„Cred că îmi pot închipui”, răspunde omul.
Highly disturbing video of police in Vladivostok interrogating and humiliating local journalist Gennady Shulga. Cops raided his home and “questioned” him about the oppositions Jan. 23 protests. Especially noteworthy: the police themselves leaked this footage. pic.twitter.com/aEdjfPXnqa
— Kevin Rothrock (@KevinRothrock) February 6, 2021
Potrivit ziarului Novaia Gazeta, citat de France 24, cel puțin patru militanți politici au fost arestați pe 6 februarie, Shulga fiind unul dintre ei.
El este jurnalist al site-ului NewsBox24 și activist politic. Este cunoscut pentru materialele sale despre proteste, inclusiv cel despre demonstrația recentă de la Vladivostok, organizată pe 23 ianuarie în sprijinul lui Aleksei Navalnîi.
Poliția îi acuză acum pe protestatari că au blocat traficul în timpul demonstrației, iar scena din casa lui Shulga este parte a investigației.
Shulga a relatat că polițiștii i-au luat computerul, telefoanele și alte echipamente cu care filma, în vreme ce l-au forțat în poziții umilitoare.
Mai mult, spun și Shulga, și alți comentatori, clipul video a fost scurs chiar de polițiști, pentru a arăta celorlalți protestatari „de ce sunt capabile autoritățile”.
„Am fost interogat ca un terorist”
„Clipul a fost scurs pentru a speria lumea”, a declarat Shulga într-o discuție cu BBC.
„Să le arate oamenilor ce pot face autoritățile. Ce li se poate întâmpla oamenilor care spun adevărul despre ce se întâmplă în țară”, a adăugat el.
Într-un clip postat pe site-ul său, Shulga a povestit că polițiștii au intrat în casă la 7 dimineață și că întreaga experiență a durat în jur de două ore. Apoi, a fost luat și interogat la un departament antiextremism al Ministerului de Interne, înainte de a fi eliberat.
„Am fost ținut pe podea și interogat de parcă aș fi fost traficant de droguri, un violator sau un terorist. Știam că vor vrea să publice clipul video pentru că au și spus lucrul ăsta, chiar dacă nu am făcut vreo mărturisire”, a spus el.
„Cred că e ciudat că l-au publicat, pentru că în încercarea de a mă umili, s-au umilit pe ei”, a mai spus Shulga.
Cel puțin 11.000 de persoane au fost arestate în timpul și după cele două weekenduri de proteste organizate pentru susținerea liderului opoziției, Aleksei Navalnîi, arestat în Rusia imediat după ce s-a întors din Germania, unde s-a tratat pentru otrăvirea cu un agent neurotoxic.
Navalnîi a fost între timp condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu executare, fiind acuzat că nu a respectat termenii controlului judiciar, după o condamnare cu suspendare din 2004.
De la începutul anului, au fost deschise 90 de dosare penale pentru presupuse infracţiuni comise în timpul acestor proteste, potrivit Ministerului de Interne.
Rușii se așteaptă la noi proteste
Aliații lui Navalnîi au declarat că pentru moment nu mai plănuiesc noi manifestații, dar au sugerat că aceste acțiuni ar putea fi reluate la primăvară.
Centrul Levada, cu sediul la Moscova, susţine că un sondaj de opinie realizat între 29 ianuarie şi 2 februarie arată că 45% dintre respondenţi aşteaptă noi proteste politice, un salt semnificativ faţă de noiembrie, când proporţia acestora era de 23%.
De asemenea, 43% dintre respondenţi au declarat că ei cred că protestele cu revendicări economice sunt posibile în Rusia. Acest nivel a fost înregistrat ultima dată în noiembrie 1998, anul crizei financiare din Rusia, notează Reuters, citată de Agerpres.
Deocamdată, o acțiune simbolică ar putea avea loc chiar duminică, de Valentines Day.
Leonid Volkov, care trăieşte în Lituania şi este unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Navalnîi, le-a cerut ruşilor să iasă duminică lângă locuinţele lor şi să aprindă lanternele telefoanelor mobile sau lumânări în formă de inimă, o trimitere către gestul făcut de Navalnîi către soția sa, după condamnare.
Instituţiile de aplicare a legii din Rusia au avertizat însă joi populaţia să nu participe la manifestaţii neautorizate.