Traducere din The Conversation

Motivul pentru care se întâmplă asta este ceasul corpului nostru și faptul că fiecare celulă din corp, inclusiv celulele noastre imune, poate spune ce oră a zilei este. Ceasul corpului nostru a evoluat de-a lungul a milioane de ani pentru a ne ajuta să supraviețuim.

Imunolog: Ce legătură există între modul în care funcționează sistemul imunitar și orele zilei
Annie Curtis. Sursa: RCSI

Proteine din fiecare celulă din corp ştiu cât e ceasul

Fiecare celulă din corp are o colecție de proteine care indică timpul în funcție de nivelurile lor. Știind dacă este zi sau noapte, corpul nostru își poate regla funcțiile și comportamentele (cum ar fi când vrem să mâncăm) la ora corectă.

Ceasul corpului nostru face acest lucru generând ritmuri de 24 de ore (numite și ritmuri circadiene ) în modul în care funcționează celulele. De exemplu, ceasul corpului nostru ne asigură că producem melatonină doar odată cu căderea nopții, deoarece această substanță chimică ne obosește – semnalând că este timpul să dormim.

Sistemul nostru imunitar este compus din mai multe tipuri diferite de celule imune care patrulează continuu corpul în căutarea dovezilor de infecție sau deteriorare. Dar ceasul corpului nostru este cel care determină locul în care se află acele celule în anumite momente ale zilei.

În linii mari, celulele noastre imune migrează în țesuturi în timpul zilei și apoi circulă în jurul corpului noaptea. Acest ritm circadian al celulelor imune ar fi putut evolua astfel încât celulele imune să fie localizate direct în țesuturi într-un moment în care suntem mai predispuși să fim infectați, pregătiți pentru atac.

Noaptea, celulele noastre imune circulă în jurul corpului și se opresc la ganglionii limfatici. Aici, ei acumulează amintiri despre ceea ce a fost întâlnit în timpul zilei – inclusiv orice infecție. Astfel se asigură că pot răspunde mai bine la infecție data viitoare când o întâlnesc.

Când suntem infectați cu un virus, putem determina cât de bolnavi suntem.
Având în vedere controlul ceasului corpului asupra sistemului nostru imunitar, nu este deloc surprinzător să aflăm că unele cercetări au arătat că timpul în care suntem infectați cu un virus – cum ar fi gripa sau hepatita – poate avea un impact asupra bolii noastre. Momentul exact este probabil să difere în funcție de virusul în cauză.

Alte cercetări au arătat, de asemenea, că ora la care ne luăm medicamentele poate afecta cât de bine funcționează. Dar, din nou, acest lucru depinde de medicamentul în cauză. De exemplu, deoarece producem colesterolul când dormim, administrarea unei statine cu acțiune scurtă (un medicament care scade colesterolul) chiar înainte de culcare oferă cel mai mare beneficiu. De asemenea, s-a demonstrat că timpul zilei are impact asupra funcționării anumitor tipuri de celule imune.

Ceasurile organismului și eficienţa vaccinurilor

Există, de asemenea, un număr tot mai mare de dovezi care arată că vaccinurile, care creează o „memorie” imună a unui anumit agent patogen, sunt afectate de ceasul corpului nostru și de momentul zilei în care este administrat un vaccin.

De exemplu, un studiu aleatoriu din 2016 cu peste 250 de adulți în vârstă de 65 de ani și peste a arătat că vaccinul antigripal administrat dimineața (între orele 9:00 și 11:00) a dus la un răspuns mai mare cu anticorpi comparativ cu cei vaccinați după-amiaza (între orele 15:00 și 17:00).

Mai recent, persoanele de la mijlocul anilor 20 care au fost imunizate cu vaccinul BCG (tuberculoză) între orele 8:00 și 9:00 au avut un răspuns imunitar îmbunătățit comparativ cu cele vaccinate între prânz și 13:00.
Deci, pentru anumite vaccinuri există dovezi că vaccinarea dimineața devreme poate oferi un răspuns mai puternic.

Un motiv pentru a vedea răspunsul imun îmbunătățit la vaccinuri dimineața se poate datora modului în care ceasul corpului nostru controlează somnul.

Somnul după vaccinare

De fapt, studiile au constatat că un somn suficient după vaccinare pentru hepatita A îmbunătățește răspunsul imun prin creșterea numărului de celule imune specifice vaccinului care asigură imunitate pe termen lung comparativ cu cei care au avut somn restricționat după vaccinare.
Încă nu se înțelege pe deplin de ce somnul îmbunătățește răspunsul la vaccin, dar ar putea fi din cauza modului în care ceasul corpului nostru controlează direct funcția și localizarea celulelor imune în timpul somnului. De exemplu, trimite celulele imune către ganglionii limfatici în timp ce dormim pentru a afla ce infecții s-au întâlnit în timpul zilei și pentru a construi o „amintire” a acestui lucru.

Bineînțeles, acest lucru ridică întrebări cu privire la modul în care toate acestea ar putea avea legătură cu actualele programe de vaccinare împotriva COVID, la nivel mondial.

Modul în care funcționează ceasul nostru imunitar poate fi important în a determina dacă dezvoltăm COVID-19 .

În mod curios, receptorul care permite virusului COVID, SARS-CoV-2, să intre în celulele noastre este sub controlul ceasului corpului nostru.

De fapt, există niveluri mai ridicate ale acestui receptor pe celule care ne acoperă căile respiratorii în momente distincte ale zilei. Acest lucru ar putea însemna că suntem mai predispuși să facem COVID-19 în anumite momente ale zilei, dar vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă acesta este cazul.

Indiferent de momentul zilei în care suntem vaccinați împotriva Covid-19, impactul imunității rămâne de văzut.

Având în vedere eficacitatea ridicată a multor vaccinuri anti-COVID-19 (atât cu Pfizer, cât și cu Moderna raportând o eficacitate de peste 90%) și urgența cu care trebuie să vaccinăm, oamenii ar trebui să fie vaccinați în orice moment al zilei care este posibil pentru ei.

Dar pentru vaccinurile actuale și viitoare care nu au rate de eficacitate atât de ridicate, cum ar fi vaccinul antigripal, sau dacă sunt utilizate la persoanele cu răspuns imun mai slab (cum ar fi adulții mai în vârstă), utilizarea unei abordări mai precise „temporizate” poate asigura un răspuns mai bun din perspectiva imunizării.

foto: 123rf.com

FOTO Alice Peneacă, complet dezbrăcată! Imaginea necenzurată a fost scăpată pe net
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Alice Peneacă, complet dezbrăcată! Imaginea necenzurată a fost scăpată pe net
BOMBĂ! Ce a făcut Mr. Pink imediat după ce s-a despărțit de Monica Gabor. Ce detalii am aflat: ”Mi-a promis” EXCLUSIV
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce a făcut Mr. Pink imediat după ce s-a despărțit de Monica Gabor. Ce detalii am aflat: ”Mi-a promis” EXCLUSIV
Mărturiile cutremurătoare ale românilor prinşi în iadul din Grecia: "Plouă cu foc. E grav! Un fel de Apocalipsă"
Observatornews.ro
Mărturiile cutremurătoare ale românilor prinşi în iadul din Grecia: "Plouă cu foc. E grav! Un fel de Apocalipsă"
Horoscop 5 august 2021. Berbecii au parte de o zi interesantă, cu multe momente deschise către nou
HOROSCOP
Horoscop 5 august 2021. Berbecii au parte de o zi interesantă, cu multe momente deschise către nou
Vizita la un mecanic auto a devenit o loterie. Ce a pățit un român a cărui mașină pierdea ulei
Știrileprotv.ro
Vizita la un mecanic auto a devenit o loterie. Ce a pățit un român a cărui mașină pierdea ulei
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!
PUBLICITATE
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!