UPDATE: 15:00: „Până la acest moment au fost înregistrate 101 sesizări cu privire la producerea unor incidente electorale. Până acum 30 de sesizări nu s-au confirmat se efectuează cercetări cu privire la 10 infracțiuni electorale. De asemenea au fost aplicate 33 de sancțiuni contravenționale, 11 avertismente scrise și amenzi în valoare de 85. 000 de lei”, a anunțat Monica Dajbog în cadrul unei conferințe de presă.

Legat de incidentele din București, reprezentanții MAI au anunțat că se fac verificări.

„Cu privire la faptul că la 3 secții de vot din Capitală ar exista procese verbale semnate în alb vă pot preciza că la acest moment, polițiștii din București efectuează cercetări pentru stabilirea stării de fapt.  

În zona unui local de vot din București o persoană a tulburat ordinea publică, dându-și jos și masca de protecție. Persoana în cauză a fost amendată cu 500 de lei pentru nepurtarea măștii și cu 200 de lei pentru tulburarea ordinii publice.

Tot în municipiul București, în urma unei sesizări în care se semnala că în proximitatea unor secții de votare din sectorul 2, este parcat un autoturism care are afișată sigla unui partid politic, polițiștii au stabilit că autoturismul avea pe interior, în loc vizibil, sigla partidului politic respectiv. Posesorul autoturismului a fost identificat și sancționat contravențional cu amendă în valoare de 4.500 de lei”, a anunțat Monica Dajbog.

Scandal într-o secție din Suceava

În județul Bistrița Năsăud polițiștii au fost sesizați că un bărbat din județul Hunedoara nu a fost lăsat să voteze la o secție de votare din municipiul Bistrița, în urma verificărilor efectuate s-a constatat că bărbatul respectiv nu avea reședință, deci nici drept de vot în Bistrița Năsăud. A fost sancționat cu avertisment scris pentru alertarea falsă a autorităților.

Președintele unei secții de votare din județul Suceava a sesizat poliția cu privire la faptul că un alegător nu s-a conformat dispozițiilor sale cu privire la exercitarea dreptului de vot, l-a bruscat și a adresat injurii persoanelor aflate în comisia de votare. Alegătorul a  fost sancționat  contravențional cu o amendă de 1.500 de lei

Un bărbat din jud. Vâlcea a fost amendat cu 3.500 de lei pentru tulburarea liniștii și ordinii publice și nerespectarea măsurilor sanitare de protecție individuală. Bărbatul s-a prezentat la secția de votare fără a purta mască de protecție, iar în momentul în care i-a fost oferită una la intrarea în secție a devenit recalcitrant și a tulburat ordinea și liniștea publică.

Au fost și trei situații în care alegătorii și-au fotografiat buletinul de vot în cabina de votare. Toți trei au fost sancționați.

Incendiu la o secție de votare din Prahova

„În județul Prahova, la secția de votare din localitatea Malu Roșu s-a produs un incendiu la coșul de fum. Procesul de votare a fost suspendat temporar pentru a permite pompierilor să intervină, dar apoi a fost reluat fără probleme”, au mai anunțat reprezentanții MAI.

Secție de votare fără curent electric în Suceava

„Pentru desfășurarea în condiții optime a procesului electoral, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava a pus la dispoziția unei secții de votare din localitatea Florinta un generator până la remedierea defecțiunilor apărute la sistemul de alimentare cu energie electrică”, a mai anunțat Monica Dajbog.

UPDATE: 13.40: Polițiștii din Constanța au deschis un dosar penal după ce la o secție din Constanța un votant a primit un buletin gata ștampilat. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot.

„Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că, după ce și-ar fi exprimat dreptul la vot, un alegător nu ar fi introdus în urnă buletinul de vot pentru Camera Deputaților, lăsându-l pe biroul comisiei de votare. Ulterior, pentru vot s-a prezentat un alt alegător, căruia i s-a înmânat buletinul de vot deja ștampilat”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

De asemeneea, în Brăila o femeie a introdus două buletine de vot în urnă. Incidentul a fost sesizat autorităţilor, iar poliţiştii au deschis dosar penal.

„În această dimineaţă, la ora 9.30, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că la o secţie de votare de pe raza municipiului, o femeie ar fi introdus în urnă două buletine de vot ştampilate, ambele pentru Senat. În urma cercetărilor, s-a stabilit faptul că un membru al comisiei ar fi înmânat alegătoarei două buletine de vot, pe care aceasta le-a ştampilat şi le-a introdus în urnă. În cauză a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot”, au transmis reprezentanții IPJ Brăila.

UPDATE: 12.18: „Au fost înregistrate 29 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral. Ca urmare a cercetărilor efectuate până la această oră, 10 sesizări nu s-au confirmat. Au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale, între care amenzi în valoare de 15.000 de lei și două avertismente scrise.

În Dâmbovița a fost înregistrată o sesizare cu posibilitate a infracțiunii de corupere a alegătorilor cu alimente, se fac verificări. În județul Maramureș, un bărbat s-a prezentat pentru a vota, deși și-a pierdut cetățenia română în urmă cu 25 de ani și nu mai avea drept de vot”, a anunțat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI, într-o conferință de presă.

Persoane transportate cu mașina pentru a vota pe listele suplimentare

„Polițiștii din județul Brăila au fost sesizați de către primarul unei localități cu privire la faptul că un bărbat ar transporta persoane într-o altă localitate pentru a vota pe listele suplimentare, oferindu-le bani, în acest caz a fost deschis un dosar penal și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

Într-o secție de votare dintr-o comună din județul Giurgiu, în urma unui apel la numărul unic de urgență 112, a fost sesizat faptul că în secția respectivă votează câte 3 persoane în același timp, în aceeași cabină de vot. Polițiștii efectuează verificări cu privire la cele semnalate”, a mai anunțat Monica Dajbog.

Sancțiuni pentru continuarea campaniei electorale

„Vicepreședintele unei secții de votare din Drobeta-Turnu Severin a sesizat faptul că în fața unei secții de vot s-ar afla 50 de cetățeni care ar fi fost plătiți de anumite formațiuni politice să-și exercite dreptul la vot. Se efectuează cercetări.

Polițiștii din Dâmbovița au aplicat o sancțiune contravențională de 4.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale de către un candidat la alegeri.

La o secție de votare din București, procesul electoral a fost suspendat după ce un membru al Biroului Electoral a fost confirmat COVID-19. Bărbatul făcuse testul ieri și azi a primit rezultatul.

Polițiștii argeșeni au fost sesizați că un viceprimar transportă cu autoturismul oameni la vot. Polițiștii au constatat că faptele sesizate nu se confirmă”, a mai anunțat Monica Dajbog.


În primele două ore de la deschiderea urnelor de vot din țară, în secțiile de votare au avut loc o serie de incidente, „dar care nu au afectat desfășurarea votului”, a transmis Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor de Interne.

„În municipiul București un bărbat a fost amendat cu 2.000 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgență după ce a sunat la 112 pentru a reclama faptul că o altă persoană nu poartă mască de protecție. În urma verificărilor s-a stabilit că aspectele semnalate nu se confirmă. Tot la nivelul Capitalei, trei membri ai Birourilor Electorale, de la secții de votare diferite au avut nevoie de îngrijiri medicale, două pentru lipotimie și al treilea pentru că s-a tăiat cu caterul la mână. Persoanele sunt conștiente și au fost asistate medical la fața locului”, a transmis, duminică, Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI.

Incidente au avut loc și în alte zone din țară.

„La o secție de votare din municipiul Brăila, o persoană a reclamat faptul că a primit un buletin de vot care avea deja aplicată ștampila de vot, la fața locului a ajuns o echipă care face verificări. Un polițist din județul Gorj a raportat faptul că după preluarea pazei unei secții de votare, aflându-se singur într-o secție de votare a executat în mod accidental un foc de armă. Incidentul s-a produs înainte de deschiderea secției de vot”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al MAI.

Urmăriți pe Libertatea:

Citeşte şi:

Cea mai slabă prezență la vot la alegerile parlamentare după Revoluție

Ce le promiteau românilor candidații de la primele alegeri parlamentare din România, de acum 101 ani

Le Monde scrie despre scrutinul organizat „pe fondul pandemiei și mizeriei din spitale”

„Respir ușurată când îmi pleacă bălăriile” » Până aici a fost! Anamaria Prodan, declarații devastatoare: „NU stau să mă milogesc”
PARTENERI - GSP.RO
„Respir ușurată când îmi pleacă bălăriile” » Până aici a fost! Anamaria Prodan, declarații devastatoare: „NU stau să mă milogesc”
Sarah a EXPLODAT după escapada lui Reghe din Grecia. Fiica Prodancăi, RĂBUFNIRE ireală: Merită să fie...
Playtech.ro
Sarah a EXPLODAT după escapada lui Reghe din Grecia. Fiica Prodancăi, RĂBUFNIRE ireală: Merită să fie...
Alexandru, un român de 23 de ani din Spania, a fost bătut până la comă de gruparea "Fraţii Koala". Părinții speră la un miracol
Observatornews.ro
Alexandru, un român de 23 de ani din Spania, a fost bătut până la comă de gruparea "Fraţii Koala". Părinții speră la un miracol
Horoscop 2 august 2021. Racii au nevoie de căldură sufletească, de sugestii și de cuvinte frumoase
HOROSCOP
Horoscop 2 august 2021. Racii au nevoie de căldură sufletească, de sugestii și de cuvinte frumoase
Caz bizar la Timișoara. Bolidul de 100.000 de euro furat la comandă la o zi după ce a fost înmatriculat, a fost abandonat de hoți într-o parcare, câteva ore mai târziu. Ce s-a întâmplat
Știrileprotv.ro
Caz bizar la Timișoara. Bolidul de 100.000 de euro furat la comandă la o zi după ce a fost înmatriculat, a fost abandonat de hoți într-o parcare, câteva ore mai târziu. Ce s-a întâmplat
VIDEO | În ce ipostaze a fost surprinsă tânăra din imagine la meciul UTA - FCSB 1-1. Mulţi au întors privirile
Telekomsport
VIDEO | În ce ipostaze a fost surprinsă tânăra din imagine la meciul UTA - FCSB 1-1. Mulţi au întors privirile
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%