Libertatea a analizat datele publicate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), iar din acestea reiese că cele mai mari companii cu datorii la bugetele de stat și la cele de șomaj, pensii și sănătate sunt cele de stat.

Trebuie menționat că Fiscul nu mai publică lista exactă a datornicilor, ci doar un link unde oricine poate să caute ce companie dorește.

1. Compania Națională a Huilei

Este de mult falită și închisă, dar a rămas în scriptele Fiscului cu datorii imense. Aceasta are de dat 1,46 miliarde de lei la bugetul de stat, 2,7 miliarde de lei la bugetul de pensii, 289 milioane de lei la bugetul de șomaj și 654 de milioane de lei la bugetul de sănătate.

În total, 5,1 miliarde de lei, cu tot cu penalități.

Datoriile au fost făcute prin vânzarea de cărbune la preț subvenționat către termocentrale care nu și-au mai plătit datoriile. De asemenea, minele sale erau ineficiente.

2. CFR Infrastructură

CFR Infrastructură este una dintre companiile-problemă ale statului. Aceasta are peste 22.000 de angajați și asigură circulația pe căile ferate, plus modernizarea anumitor tronsoane.

La bugetul de stat, aceasta are datorii de 674 de milioane de lei, la care se adaugă 534 de milioane la pensii, 65 de milioane la șomaj și 1,4 milioane la sănătate.

În total, suma se ridică la 1,27 miliarde de lei. În dreptul său, Fiscul a aplicat eticheta ”insolvabil”.

În 2012, Guvernul a mai șters o dată ”din pix” datoriile CFR Infrastructură la buget. Acestea se ridicau atunci la 3,99 miliarde de lei.

3. Complexul Energetic Hunedoara

Este urmașul direct al fostei Companii a Huilei și include acum termocentralele Mintia și Paroșeni, plus o serie de mine din Valea Jiului.

Acesta a acumulat datorii de 593 de milioane de lei la buget, 484 milioane de lei la fondul de pensii, 12,4 milioane la fondul de șomaj și 120 de milioane de lei la cel pentru sănătate. Per total, 1,209 miliarde de lei.

Compania este în situație critică, necesitând ajutor de stat. Autoritățile vor din nou să spargă compania între termocentrale și minele de cărbune.

În 2015, statul a mai acordat un ajutor de salvare de 167 milioane de lei.

4. Societatea pentru Închiderea Minelor

Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor este o altă companie de stat cu datorii uriașe. La bugetul de stat are de dat 59 de milioane de lei, însă grosul vine de la pensii, unde are de achitat restanțe de 820 de milioane de lei.

Alte 121 de milioane de lei se adună la bugetul de șomaj, iar la fondul de sănătate avea de dat puțin peste 2.000 de lei.

Per total, un miliard de lei.

5. Urban SA

Compania de salubritate Urban SA este prima societate privată din top, potrivit datelor ANAF.

Aceasta trebuie să dea 397 de milioane de lei la bugetul statului, 128 de milioane de lei la pensii, 4,4 milioane la șomaj și 47 de milioane de lei la bugetul de sănătate.

Suma ajunge la 576,4 milioane de lei, fiind al cincilea datornic la stat. Societatea este în insolvență.

Teodor Gabriel Florescu, patronul firmei Urban SA, era cercetat în anul 2015 pentru evaziune fiscală. Prejudiciul produs s-ar fi ridicat, potrivit anchetatorilor, la 23 de milioane de euro.

Acesta s-ar fi sustras de la plata TVA prin achiziții fictive.

6. Societatea Națională a Cărbunelui

Societatea Națională a Cărbunelui este un alt ”zombie” de stat, fiind în faliment.

Aceasta are datorii la buget de 118 milioane de lei, alte 248 de milioane de lei are de achitat la fondul de pensii, 21 de milioane de lei la șomaj și 31 de milioane de lei la sănătate.

În total, suma ajunge la 418 milioane de lei. Compania este în subordinea Ministerului Energiei.

7. Moldomin

Compania din subordinea Ministerului Economiei se ocupa cu extragerea cuprului din Moldova Nouă.

Are datorii de 55 de milioane de lei la bugetul de stat, alte 138 de milioane de lei la fondul pensii, 16 milioane de lei la fondul de șomaj și 4 milioane de lei la sănătate. Adică un total de 213 milioane de lei.

Compania este în faliment, iar autoritățile caută de mulți ani să găsească investitori care să redeschidă exploatarea.

8. Romaero

Societatea este tot în curtea Ministerului Economiei și adună datorii totale de 313 milioane de lei, dintre care: 79 de milioane de lei la bugetul de stat, 173 de milioane de lei la pensii, 4,5 milioane de lei la șomaj și 57 de milioane de lei la sănătate.

De-a lungul timpului, statul a tot vrut să privatizeze Romaero sau să aducă investitori străini, dar niciun plan nu s-a concretizat.

Compania are un prețios patrimoniu imobiliar în nordul Capitalei.

9. Regia Autonomă pentru Activități Nucleare

Aceasta a produs apa grea pentru centrala nucleară de la Cernavodă, însă este la rândul ei închisă, fiind în faliment.

Regia a rămas cu datorii la buget de 106 milioane de lei, la care se adaugă 109 milioane de lei la fondul de pensii, 3 milioane de lei la fondul de șomaj și 30 de milioane de lei la bugetul de sănătate. Totalul de plată ajunge la 248 de milioane de lei.

10. Societatea de Îmbunătățiri Funciare

Aceasta se află în subordinea Ministerului Agriculturii și adună un total de 129 de milioane de lei, dintre care: 76 milioane de lei la bugetul de stat, 38 milioane de lei la fondul de pensii, 1,5 milioane de lei la cel de șomaj și 13,5 milioane de lei la fondul de sănătate.

Cazul European Food

Producătorul de sucuri și snacks-uri European Food, deținut de frații Ioan și Viorel Micula, reprezintă a doua companie privată din top.

Compania are de dat, potrivit documentelor Fiscului, 425 milioane de lei la bugetul de stat, la care se adaugă 1,7 milioane de lei la pensii și 0,5 milioane de lei la fondul de sănătate. Totalul de plată ajunge la 427,2 milioane de lei.

Cei doi frați au câștigat însă un proces internațional împotriva statului român și ar trebui să primească 200 de milioane de euro despăgubiri.

Rompetrol, situație specială

Într-o situație specială se mai află și o firmă din cadrul grupului Rompetrol, deținut de către KazMunaiGaz, companie de stat din Kazahstan.

Statul a câștigat ”creanța Libia” în instanță prin decizia definitivă din ”dosarul Rompetrol”, dată în anul 2014.

Astfel, Rompetrol trebuia să plătească statului, alături de o serie de persoane fizice, 58 de milioane de dolari, plus dobânzi și penalități.

Oilfield Exploration Business Solutions, compania cu pricina, este listată pe site-ul ANAF cu o datorie la bugetul de stat de 433 de milioane de lei.

Pentru aceeași datorie izvorâtă din ”Creanța Libia”, statul s-a îndreptat și asupra moștenitoarelor omului de afaceri Dinu Patriciu. Acesta a decedat în anul 2014.

Falimentul RADET

Deși nu intră în top 10, Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București este la rândul său un mare datornic. RADET este deținută de Primăria Capitalei.

Aceasta are de dat 65,2 milioane de lei, dintre care 51 de milioane de lei la bugetul de stat, 10,7 milioane cde lei la pensii, 0,5 milioane de lei la șomaj și 3 milioane de lei la fondul de sănătate.

Regia este, la rândul său, în faliment.

ELCEN București, producătorul de apă caldă și căldură al Capitalei, acuză Primăria București că nu plătește pentru agentul termic și avertizează că există riscul ca bucureștenii să nu aibă apă caldă și căldură la iarnă.

Citeşte şi:

Teodorovici merge mai departe cu proiectul privind închisoarea pentru neplata contribuţiilor, dar vrea să se consulte şi cu oamenii de afaceri

Scoatem corupții și infractorii din închisori ca să le umplem de contabili și patroni

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie: "Astfel de momente sunt de neacceptat"
Observatornews.ro
Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie: "Astfel de momente sunt de neacceptat"
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
HOROSCOP
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Imagine cu puternic impact emoţional. Marea campioană, desfigurată de iubit. Plină de sânge, a anunţat că a fost strangulată şi dată cu capul de podea. Atacatorul a fost eliberat!
Telekomsport
Imagine cu puternic impact emoţional. Marea campioană, desfigurată de iubit. Plină de sânge, a anunţat că a fost strangulată şi dată cu capul de podea. Atacatorul a fost eliberat!
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie