Reacții după decizia Înaltei Curți. Alina Gorghiu cere excluderea din magistratură a judecătorului Alexandru Vasile

UPDATE ora 17.25: Fosta ministră a Justiției, Alina Gorghiu, a apreciat „deznodământul rapid al recursului judecat astăzi de ICCJ” și a precizat că verdictul arată că judecătorul de la Curtea de Apel Ploiești a demonstrat „o necunoaștere evidentă a ordinii constituționale interne și o lipsă de pregătire cu consecințe extrem de periculoase”.

Totodată, Gorghiu a cerut CSM și Inspecției Judiciare „o procedură rapidă în cercetarea disciplinară a judecătorului de la Curtea de Apel Ploiești și aplicarea celei mai aspre sancțiuni”, adică excluderea lui Alexandru Vasile din magistratură.

Drept urmare, „procesul electoral continuă conform calendarului”, adică alegerile vor fi organizate pe 4 și 18 mai, cum era stabilit, a punctat fosta ministră a Justiției.

UPDATE ora 17.23: George Simion, președinte AUR și candidat la alegerile de săptămâna viitoare, a fost nemulțumit: „Curtea Supremă a anulat decizia judecătorului curajos din Ploiești, în timp record! Rușine! Turul 2 înapoi, cu toții la vot pe 4 mai!”

Curtea Supremă a anulat într-o ședință de o oră decizia de ieri a judecătorului de la Curtea de Apel Ploiești

Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”

Înalta Curte a anunțat la ora 17.15 că „respinge cererea de suspendare a executării sentinţei nr. 135 din 24 aprilie 2025 pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti”.

„Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active în recurs invocată din oficiu. Respinge recursul declarat de Andrei Ştefan Mitrea ca fiind formulat de o persoană fără calitate procesuală activă. Admite recursurile declarate de recurenta-pârâtă Curtea Constituţională a României şi recurentul Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti împotriva sentinţei nr. 135 din 24 aprilie 2025 pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal”, a transmis Înalta Curte de Casație.

„Casează în tot sentinţa recurată şi rejudecând: Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti. Respinge cererile de suspendare, respectiv de anulare a Hotărârii Curţii Constituţionale a României nr. 32 din 6 decembrie 2024, formulate de reclamanta Popescu Gheorghiţa, ca inadmisibile. Definitivă”, se mai arată în minuta instanței.

Înalta Curte a anulat decizia judecătorului Curții de Apel Ploiești de suspendare a hotărârii CCR privind alegerile din 2024. Principalele reacții
Așa arată decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție
Digul subteran din Salina Praid s-a prăbușit. Minerii au încercat până în ultima clipă să salveze o secțiune a minei și au ieșit plângând
Recomandări
Digul subteran din Salina Praid s-a prăbușit. Minerii au încercat până în ultima clipă să salveze o secțiune a minei și au ieșit plângând

Judecătorul Alexandru Vasile, de la Curtea de Apel Ploiești, a decis joi, 24 aprilie, suspendarea și anularea hotărârii din 6 decembrie 2024 prin care Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, câștigat de Călin Georgescu. Decizia Curții de Apel Ploiești, venită cu doar 11 zile înaintea alegerilor din 4 mai, nu a fost definitivă și a fost contestată și de CCR, și de Parchetul Curții de Apel Ploiești.

Călin Georgescu a câștigat surprinzător primul tur al prezidențialelor din 2024, dar CCR a anulat rezultatul

La alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024, Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR) au obținut cele mai multe voturi, calificându-se în turul 2. Surprinzător, Marcel Ciolacu, premierul și președintele PSD, deși era favoritul sondajelor, a ieșit pe locul 3.

Curtea Constituțională a anulat însă pe 6 decembrie primul tur al prezidențialelor, în urma documentelor prezentate de serviciile secrete în ședința CSAT și desecretizate apoi de fostul președinte, Klaus Iohannis.

Aceste documente arătau cum a fost sprijinit Călin Georgescu în campania electorală, prin finanțări dubioase și promovări suspecte pe TikTok pentru creșterea rapidă a popularității. Totodată, documentele SRI și SIE au arătat și ingerința Rusiei în procesul electoral.

Jocul lui Grindeanu: șef la Camera Deputaților, locul de unde Dragnea și Ciolacu au condus cu mână de fier partidul
Recomandări
Jocul lui Grindeanu: șef la Camera Deputaților, locul de unde Dragnea și Ciolacu au condus cu mână de fier partidul

Tot CCR l-a interzis pe Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din 2025

Călin Georgescu era principalul favorit al sondajelor de opinie la alegerile prezidențiale din această primăvară. Dar, pe 9 martie, Biroul Electoral Central i-a invalidat candidatura, iar Curtea Constituțională era ultima instanță la care putea apela.

Apoi, pe 11 martie, candidatul prorus a pierdut și ultima șansă, după ce Curtea Constituțională i-a respins contestația depusă.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 4 mai (primul tur) și 18 mai (turul al doilea).


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (3)

Toni2 25.04.2025, 22:17

Era normal să anuleze aberația unui judecător care normal nu ar avea ce sa caute în magistratură, iar fosta judecătoare la ccr Axinte ar trebui sa i se anuleze pensia specială exorbitantă nemeritată pentru că a îndemnat pe acoliții lui cg și simion sa deschidă cât mai multe acțiuni în instanta si se pare că sunt multe asemenea acțiuni deschise la îndemnul acestei foste judecătoare care nu cunoaște legea referitor la deciziile ccr.

Moshu1 25.04.2025, 19:50

Curajos ?Wow,mama lui ce "curajos" va deveni in penitenciar !!

Johnny_76 25.04.2025, 18:02

Simion ori este... Ori este... Nu vreau să înțeleagă sub nici o formă cum stă treaba cu CCR !

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.