MENIU CAUTĂ
, de Raluca Diaconu

Încă o apariție șocantă la Timișoara: Cristo Redentor, reinterpretat de Grupul Baraka. Artiștii au mai expus anul trecut un „mort” cu penisul în erecție/ FOTO

Distribuie

Încă o apariție șocantă la Timișoara: Cristo Redentor, reinterpretat de Grupul Baraka. Grupul artistic care a șocat Timișoara, în toamna anului trecut, cu o operă de artă „altfel”, un sicriu în care era un „mort” cu penisul în erecție, revine în peisajul bănățean. Baraka propune o intervenție culturală urbană și inaugurează o galerie de artă contemporană în aer liber, cu instalația „Isus Cristos în Rio de Janeiro”, amplasată deasupra ruinelor fostei cazărmi a Timișoarei.

Prima operă de artă din cea mai nouă galerie de artă contemporană în aer liber a Timișoarei este reprezentată de o siluetă masculină înaltă de 1,90, îmbrăcată în costum impregnat în rășină, cu cămașă albă, mască de gaze și copex de câțiva metri, care se termină într-un craniu.

Personajul este așezat pe un soclu din beton înalt de un metru chiar în spatele Facultății de Arte din centrul orașului, deasupra ruinelor fostei cazărmi a Timișoarei, într-un spațiu pus la dispoziție de către Universitatea de Vest Timișoara.

Grupul artistic Baraka a dorit să reinterpreteze astfel unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume, „Cristo Redentor”, amplasat la sud de Rio, Brazilia, pe muntele Corcovado. Lucrarea tinerilor care fac parte din Baraka se numește „Isus Cristos în Rio de Janeiro” și toate rugăciunile pe care Baraka le-a făcut pentru inspirația grupului.

„Instalația reprezintă începutul unei serii de intervenții culturale în spațiul public, ce vor urma de-a lungul următoarelor șase luni, punctul culminant urmând să aibă loc în această toamnă, transmit artiștii”, explică tinerii artiști.

Entitatea artistică contemporană Baraka are la bază un grup de artiști vizuali masteranzi ai Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Baraka înseamnă patru artiști tineri: Paul Feier, Adrian Popa, David Iancu și Mihai Toth, toți patru având deja în CV expoziții și evenimente culturale locale și internaționale, rezidențe și tabere artistice în străinătate (Ungaria, Serbia, Argentina), precum și premii importante din partea Uniunii Artiștilor Plastici. Noua instalație poate fi vizitată zilnic.

În toamna anului trecut, aceiași artiști i-au șocat pe timișoreni după ce au amplasat lângă cel mai mare centru business din Timișoara o operă de artă reprezentând un „mort” cu penisul în erecție, așezat în sicriu.

Citește și: REPORTAJ / Mihai Stoica a devenit tată în timp ce era într-o misiune militară în Polonia. ”Mereu în sufletul meu a fost acolo un gol”

Citește mai multe despre cristo redentor și Timișoara pe Libertatea.

Comentarii