De Valentina Postelnicu,

România are doi premieri: unul interimar şi unul desemnat

Actualul Guvern, cu atribuţii limitate, condus de liderul PSD Viorica Dăncilă rămâne, la Palatul Victoria, până când noul Executiv trece de votul Parlamentului şi depune jurământul la Palatul Cotroceni. În acel moment, guvernul interimar îşi încheie mandatul.

Între timp, premierul desemnat de preşedintele Klaus Iohannis să formeze noul Guvern şi să îl treacă prin Parlament primeşte pază de la Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) şi, teoretic, ar trebui să se multe la Palatul Victoria, unde i se asigură un birou.

Potrivit unor surse, Ludovic Orban a decis să nu folosească acest birou, astfel că negocierile pentru susţinerea Executivului se vor duce în Parlament şi la sediul central al PNL din Modrogan.

După finalizarea negocierilor, premierul prezintă Parlamentului Programul de Guvernare şi miniştrii din Cabinetul său. Vor urma audieri, în comisiile de specialitate, unde fiecare ministru va trebui să răspundă întrebărilor aleşilor, iar la final, se dă un aviz favorabil sau de respuingere, pe candidatura respectivului ministru.

Liberalii se aşteaptă deja la o opoziţie puternică din partea PSD. Pe surse, s-a aflat că PSD va încerca, în Parlament, să prelungească acest calendar al audierilor, unde miniştrii propuşi vor fi supuşi unor teste grele din partea social-democraţilor.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

Orban anunţă Cabinetul de miniştri săptămâna viitoare, după negocierile cu partidele

Zece zile are la dispoziţie Orban pentru a convinge Parlamentul să îi dea votul de învestitură. Are nevoie, la fel ca la moţiunea de cenzură, de 233 de voturi, din partea Opoziţiei.

Deja, acesta a anunţat că demarează negocierile cu partidele şi consultările cu societatea civilă, pentru conturarea priorităţilor în Programul de guvernare.

„Avem un calendar, prima rundă de negocieri politice, de asemenea avem un calendar de consultare a societăţii civile privitor la priorităţile pe fiecare domeniu de activitate în care vom avea consultări cu patronate, cu asociaţii profesionale, organizaţii neguvernamentale de profil, cu confederaţiile sindicale. Numele vor fi date după finalizarea negocierilor politice care vor fi, iar runda finală de negociere probabil va fi marţi, miercuri”, a afirmat Orban, la Digi 24.

Orban, provocare să împace partidele şi sferele de influenţă din partid

Marea problemă a lui Ludovic Orban va fi, în această perioadă de 10 zile, să convingă parlamentarii Pro România să voteze Executivul, dar şi să răspundă tuturor condiţiilor puse de celelalte partide, ALDE, USR, UDMR. Doar minorităţile şi-au anunţat susţinerea necondiţionată pentru viitorul Executiv PNL.

Orban are de partea lui, în acest moment, 95 de voturi aparţinând PNL şi 17 voturi de la minorităţi. Adică 112 parlamentari care vor vota noul Executiv. Le mai lipsesc cel puţin 111 voturi, care trebuie să vină de la partidele care au pus umărul la căderea Guvernului Dăncilă.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Orban a anunţat că marea parte a miniştrilor din Cabinet va fi de la PNL, însă vor exista şi persoane din afară. Sunt vehiculate deja numele lui Cristian Diaconescu şi Bogdan Aurescu, la MAE, sau al actualului Şef al Statutul Major al Armatei, Nicolae Ciucă, la Ministerul Apărării Naţionale.

O provocare pentru liderul PNL va fi şi să îi împace pe liderii cu influenţă din partid, care încearcă să îşi impună miniştrii, la portofoliile importante. Unul dintre acestea, cel al Justiţiei, încă nu are o propunere concretă. La fel, un minister cu mari aşteptări este cel al Finanţelor Publice.

Cum arată matematica în Parlament

  • USR: 40 de voturi
  • ALDE: 20 de voturi
  • Pro România: 35 de voturi
  • PMP: 18 voturi
  • UDMR: 30 de voturi
  • Neafiliaţi – 7 voturi

Dacă Ludovic Orban nu reuşeşte să îi convingă pe cei de la Pro România, nu reuşeşte să strângă majoritatea în Parlament, având doar 227 de voturi.

PSD a anunţat că nu va vota Guvernul Orban.

Liderul PNL spune că discuţiile se poartă cu fiecare parlamentar în parte, şi rămâne de văzut dacă poate primi susţinere şi din partea social-democraţilor nemulţumiţi de politica conducerii partidului.

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.