Mergi direct la conținut »
Indicele ROBOR a urcat la 3,25%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Indicele ROBOR a urcat la 3,25%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni

Indicele ROBOR a urcat la 3,25%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni

Indicele ROBOR la trei luni, care este indicatorul folosit pentru calcularea dobânzilor la creditele în lei, a urcat miercuri la 3,25%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni, relevă datele Băncii Naționale a României (BNR).

De Daniel Ionașcu,

Luni, indicele ROBOR era 3,14%, iar marți acesta urcase la 3,19%.

Indicele ROBOR reprezintă media cu care băncile se împrumută între ele și este indicatorul în funcție de care depind ratele românilor cu credite în lei.

Scandal cu ratele românilor

În ultima perioadă a avut loc un adevărat scandal cu privire la ROBOR.

Guvernul a stabilit anul trecut o taxă pe activele bancare, care trebuie plătită de către bănci atunci când nivelul ROBOR trece de 2%. Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a numit-o „taxa pe lăcomie”.

Acesta a scris marți pe Facebook că în luna ianuarie băncile nu s-au împrumutat deloc între ele, iar cotațiile ROBOR au fost folosite doar ca să crească ratele românilor.

În replică, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a spus că dacă s-ar folosi tranzacțiile directe dintre bănci, datele din februarie arată că dobânzile folosite de bănci au fost mai mari decât cotațiile ROBOR, ceea ce ar însemna creșterea ratelor.

Vâlcov vrea eliminarea ROBOR

Vâlcov a declarat anterior că dorește eliminarea ROBOR sau schimbarea formulei de calcul a acestuia.

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'
Recomandări

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'

PressOne a scris zilele trecute că jumătate din lucrarea sa de doctorat este plagiată, acuzație respinsă de Vâlcov.

Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) s-a întâlnit luni și a anunțat că a identificat mai multe scenarii de aplicare a OUG 114, adico ordonanța care a impus „taxa pe lăcomie”.

Pe lângă Vâlcov, Daniel Zamfir – șeful comisiei economice din Senat – a acuzat că indicele ROBOR este „trucat” de bănci cu ajutorul BNR, acuzație respinsă de banca centrală.

Isărescu: Dobânzile vor scădea când vor scădea inflația și deficitele

Totul a culminat cu audierea guvernatorului BNR Mugur Isărescu în Parlament, în fața comisiilor economie reunite. Isărescu a spus atunci că dobânzile vor scădea atunci când vor scădea inflația, deficitul extern și cel bugetar.

Close
Închide
  Close