MENIU CAUTĂ
, de Dragoș Tănase

Averse, grindină, descărcări electrice și vânt puternic, în toată țara, până joi seara

Distribuie

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o informare de vreme instabilă, valabilă până joi seara la nivelul întregii ţări.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 22 mai, ora 12:00 – 23 mai, ora 22:00, în vestul, nord-vestul şi centrul ţării, precum şi la munte, cu precădere în zona Carpaţilor Occidentali şi în jumătatea nordică a Carpaţilor Orientali, se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi 15 – 25 l/mp şi pe arii restrânse 35 – 40 l/mp. Această informare vine după o altă perioadă de instabilitate, cu ploi abundente care au provocat inundații grave în multe localități din țară. Zeci de gospodării au fost inundate și mulți oameni au fost evacuați din locuințele lor.

Astfel, 32 de localităţi din 10 judeţe – Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Hunedoara, Harghita, Maramureş, Sibiu, Sălaj şi Satu Mare – au fost afectate de fenomenele meteo, în ultimele 24 de ore.

Pompierii au intervenit pentru scoaterea apei din 332 de gospodării şi pentru curăţarea de aluviuni şi facilitarea scurgerii apei pentru 35 de poduri şi podeţe, a informat miercuri Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Conform IGSU, cel mai grav afectat a fost judeţul Bistriţa-Năsăud, unde s-au înregistrat inundaţii în 13 localităţi, 81 de persoane din localităţile Bistriţa şi Budacu de Jos fiind evacuate temporar, urmând să se întoarcă în locuinţe după retragerea apelor.

De asemenea, alte cinci persoane din localitatea Valea Tureacului au fost evacuate preventiv la rude din cauza unei alunecări de teren care le pune în pericol locuinţa.

ANM precizează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza informarea emisă miercuri.

FOTO: Hepta

Află cum va fi vremea miercuri, 22 mai 2019. Meteorologii anunță vreme instabilă!


Citește și:

Vremea rea a făcut prăpăd în zece județe. Peste 300 de gospodării au fost evacuate


 

Citește mai multe despre averse, furtuni si vant puternic, Prognoza meteo și Vremea pe Libertatea.

Comentarii