Mergi direct la conținut »
Înțelegeri secrete între Dodon și Erdogan. Moldova expulzează profesori turci, în timp ce România îi protejează
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Înțelegeri secrete între Dodon și Erdogan. Moldova expulzează profesori turci, în timp ce România îi protejează

De Cristian Anton, . Ultimul update Joi, 02 ianuarie 2020, 12:01

Recep Erdogan i-a mulțumit public lui Igor Dodon, în cadrul unei întâlniri oficiale care a avut loc pe 30 decembrie 2019, pentru cooperarea în lupta împotriva terorismului, după ce Moldova a extrădat mai mulți profesori turci, în timp ce România a respins toate cererile similare ale regimului de la Ankara. Profesoara turcă din București, în cazul căreia instanța românească a respins recent extrădarea, este chiar fiica unuia din profesorii din Moldova căutați de Erdogan. Mai mult, Moldova a decis să predea Turciei întreaga rețea de școli conduse, la un moment dat, de tatăl profesoarei din București.

Ad placeholder

Republica Moldova va preda Turciei rețeaua de licee ”Orizont”, despre care regimul de la Ankara susține că este finanțată de FETO, organizația așa-zis teroristă a lui Fettulah Gulen, inamicul președintelui Recep Erdogan.  

Republica Moldova duce astfel o politică externă paralelă cu cea a României în privința poziționării față de pretențiile președintelui Recep Erdogan cu privire la cei pe care acesta îi consideră membri ai așa-numitei Organizației Teroriste Fettulah (FETO), a lui Fettulah Gulen, cel care ar fi orchestrat lovitura de stat din Turcia din 2016.

După întâlnirea oficială dintre președinții Igor Dodon și Recep Erdogan de pe 30 decembrie 2019, de la Ankara, liderul turc i-a mulțumit public omologului său de la Chișinău pentru ”cooperare în lupta împotriva FETO și extrădarea membrilor acesteia către Turcia”, potrivit Anadolu Agency, instituție de presă oficială de stat.

În articolul cu titlul ”Liderul turc laudă Moldova pentru lupta împotriva teroriștilor FETO”, se arată că Erdogan așteaptă ca ”școlile conduse de FETO- grupul din spatele loviturii de stat din 2016 din Turcia- să fie transferate către Fundația Maarif, o instituție educațională turcească”.

Ad placeholder
Raed Arafat, mesaj cinic pentru protestarii din Piața Victoriei: Îi așteptăm la spital
Recomandări
Raed Arafat, mesaj cinic pentru protestarii din Piața Victoriei: Îi așteptăm la spital
 

”Ministerul Educației din Moldova și Fundația Maarif lucrează împreună la acest proiect”, mai scrie agenția de presă turcă de stat.

Erdogan a simțit să amintească faptul că ”Turcia a ajutat o mamă moldoveancă și pe cei doi copii care se aflau în mâinile teroriste ISIS să se întoarcă acasă”.

”Cred că prietenii noștri moldoveni vor continua să suporte lupta noastră împotriva FETO cu aceeași determinare”, a mai spus Erdogan.

Deputat moldovean: ”Înțelegeri secrete între Dodon și Erdogan”

Informațiile au fost preluate ulterior de Ziarul Național din Republica Moldova, care vorbește despre ”înțelegeri secrete între Dodon și Erdogan”, citând postarea de pe Facebook a deputatului moldovean Sergiu Litvinenco.

”Deputatul promite că PAS va face toate demersurile necesare pe plan parlamentar, pentru a se afla adevărul despre înțelegerile dintre Dodon și Erdogan. „Cei responsabili să dea explicații cu privire la înțelegerile care, dacă se adeveresc, sunt de natură penală și încalcă flagrant drepturile fundamentale ale omului”, a conchis acesta”, scrie publicația de peste Prut.

Ad placeholder
Noi imagini cu Andreea Esca de la petrecerea unde nu s-au respectat regulile sanitare. Vedeta, filmată chiar de PRO TV cu și fără mască la eveniment
Recomandări
Noi imagini cu Andreea Esca de la petrecerea unde nu s-au respectat regulile sanitare. Vedeta, filmată chiar de PRO TV cu și fără mască la eveniment
 

Pe de altă parte, subiectul colaborării dintre Moldova și Turcia cu privire la FETO nu apare în agenda oficială a întâlnirii, anunțată de Igor Dodon pe contul său de Facebook, pe 29 decembrie 2019.

Amintind de extrădarea profesorilor turci, deputatul PAS Litvinenco menționează că ”se referă, bineînțeles, la cei șapte cetățeni turci deportați ilegal în septembrie 2018”.

Nici în declarația oficială a Președinției Moldovei nu apare subiectul extrădării profesorilor turci și niciun cuvânt despre ”cooperarea în lupta contra terorismului”.

Tot Ziarul Național scrie, pe 31 decembrie 2019, că ”președintele Igor Dodon a promis la mijlocul lunii decembrie, atunci când a anunțat că va întreprinde o vizită în Turcia, că va aborda cu omologul său, Recep Erdogan, subiectul expulzării ilegale a celor șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont”.

Ad placeholder
 

Revenit din Turcia, Igor Dodon a făcut bilanțul vizitei, însă nu a pomenit nimic despre cei profesorii care actualmente se află în pușcăriile din Turcia”.

”Cei șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont” au fost reținuți în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, iar peste câteva ore au fost urcați în avion și trimiși în Turcia, fără ca rudele lor rămase aici să fie informate.

Ulterior, aceștia au fost plasați în penitenciare din Turcia și condamnați la ani grei de pușcărie numai pentru că ar fi apropiați unui rival al actualului președinte turc, stabilit în SUA.

Cei șapte s-au adresat la CEDO și Curtea Europeană le-a dat câștig de cauză, iar Guvernul a fost obligat să le plătească reclamanților câte 25.000 de euro (în total 175.000 de euro)”, mai scrie publicația moldoveană.

Ad placeholder

Profesoara din București, fiica președintelui ”Orizont” din Moldova, căutat de Erdogan

În timp ce Republica Moldova extrădează profesori turci la cererea lui Erdogan, România îi protejează și refuză toate cererile formulate în acest sens de regimul de la Ankara.

Un exemplu recent care are legătură directă cu situația din Republica Moldova a fost cel al lui Bușra Zeynep Șen, o profesoară turcă de 24 de ani, care predă la Liceul Internațional de Informatică din București (ICHB).

Tânăra a fost reținută pe 18 decembrie 2019 de polițiști, în baza unui mandat de extrădare emis pe numele ei de regimul lui Erdogan.

Bușra, profesoră de limbă engleză, este căsătorită cu un cetățean român și are permis legal de a sta în România.

Singura sa ”vină” ar fi că este fiica lui Turgay Șen, președintele rețelei de școli ”Orizont” din Republica Moldova, ”iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău”, se arăta atunci într-un comunicat al ICHB.

Ad placeholder

În aceeași zi, Curtea de Apel București a respins, într-o ședință care a durat doar 15 minute, cererea de extrădare a profesoarei. Mai mult, nici măcar procurorul de caz nu a fost de acord cu validarea mandatului de extrădare emis de regimul lui Erdogan.

Din studierea mandatului apreciez ca extrădarea este cerută din motive politice și sociale, ceea ce încalcă drepturile omului. Parchetul solicită respingerea cererii de extrădare.

Curtea de Apel București:

Imediat după pronunțare, profesoara s-a arătat foarte bucuroasă: ”Sunt foarte fericită, vreau să mulțumesc autorităților române”.

Câteva zile mai târziu, pe 24 decembrie 2019, Curtea de Apel a mai respins o cerere similară de extrădare, emisă de autoritățile turce pe numele lui Fatih Gursoy, președintele Grupului Educațional Lumina, de asemenea afiliat FETO, în viziunea lui Erdogan.  

Ad placeholder

De asemenea, în decembrie 2018, România a respins și cererea de extrădare a jurnalistului turc Kamil Demirkaya.

În toate cazurile, România a oferit protecție acestor cetățeni turci și le-a aprobat azilul politic.

În schimb, Republica Moldova îi extrădează în grup și predă Turciei întreaga rețea de școli ”Orizont”, primind mulțumiri publice de la Erdogan pentru ”lupta împotriva terorismului”.

Acord istoric între țări, după ce Moldova a extrădat profesorii la cererea lui Erdogan

Nu doar mulțumirile de la Ankara stau la baza acestor decizii controversate ale regimului de la Chișinău.

Astfel, este greu de trecut cu vederea faptul că Turcia și Republica Moldova au încheiat un acord istoric, după cum îl apreciază Igor Dodon, în octombrie 2018, adică la o lună după ce Chișinăul a extrădat Ankarei cei șapte profesori turci.

Printre altele, Erdogan a plătit renovarea sediului președinției în care stă Dodon.

Ad placeholder

”Amintesc că vizita istorică a Președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în Republica Moldova a avut loc pe 17 și 18 octombrie 2018.

Pe parcursul a două zile s-a reușit semnarea Declarației de colaborare strategică între țările noastre, constituirea Consiliului de colaborare strategică, inaugurarea sediului renovat al Președinției Republicii Moldova, inaugurarea mai multor obiective de menire socială la Comrat, încheierea unor înțelegeri de colaborare pe viitor, și altele”, reamintea acest lucru președintele moldovean pe 29 decembrie 2019, cu o zi înaintea plecării la Ankara.

Pe lângă acestea, Anadolu Agency scria, tot după vizita lui Dodon la Ankara, că ”Erdogan a declarat că Turcia este hotărâtă să ajungă la un volum comercial de un miliard de dolari cu Moldova, adăugând această tendință creșterii schimburilor comerciale cu 850% în ultimii 16 ani”.

Ad placeholder

”El a mai spus că Turcia derulează peste 400 de proiecte în Moldova numai în ultimul an, iar valoarea investițiilor turcești se ridică la 300 de milioane de dolari”, mai scrie agenția turcă de stat.

Ad placeholder
Citeşte şi:

Înscenarea lui Venus! Cum s-a regizat în 2019 cea mai importantă descoperire paleolitică din istoria României: „Am făcut aicea un scenariu, că am găsit-o”!

Șapte proiecte controversate ale Primăriei Capitalei în 2019: de la taxa de poluare, la „resuscitarea” companiilor municipale

Amintiri din comunism. Profesoara de limba română, anchetată de Securitate din cauza unui bilet trimis de un student libanez cu textul: ”Ceaușescu e un porc”

Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
PARTENERI - GSP.RO
Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează
HOROSCOP
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close